Commentaar

4 reacties

‘Haalbare uitdaging: loofdoden zonder diquat’

Pootaardappeltelers kunnen dit seizoen voor het laatst gebruik maken van loofdodingsmiddel Reglone.

Volgend jaar is de werkzame stof daarvan, diquat, verboden. Telers missen dan een bewezen goed werkende methode om het loof tijdig dood en het pootgoed schoon en ziektevrij uit de grond te krijgen.

Blik op de toekomst

Een gemis, dus. De discussie hierover is uiteraard jaren geleden al gevoerd. Opvallend is de rust waarmee de sector nu vooruit kijkt. Dat bleek tijdens een demonstratie deze week in Colijnsplaat. Telers zijn uiteraard niet blij met het besluit, maar blijven niet in wrok achterom kijken. De blik staat op de toekomst: hoe zullen we dit varkentje wassen?

Steeds minder chemie

Mouwen opstropen en pragmatisch vooruit richting een toekomst met steeds minder chemie. Dat is de wens van brede groepen in de samenleving, van minister Schouten en ook van de sector zelf. LTO en BO Akkerbouw namen zich al 2 jaar geleden voor om in 2030 residuvrij te telen en chemie alleen als laatste redmiddel in te zetten.

De praktijk wijst tot nu toe uit dat er veel mogelijk is

Chemische gewasbescherming is de achilleshiel van de akkerbouw als het gaat om maatschappelijke acceptatie. De sector beseft dit terdege. De praktijk wijst tot nu toe uit dat er veel mogelijk is. Verboden op middelen als metam-natrium en zelfs de neonicotinoïden waren ongemakkelijk, maar hebben niet tot grote rampen geleid. Ook met het loofdoden zullen telers zich straks redden.

Laatste reacties

 • maxisprint

  In Zuidwest Nederland kun je door de suikerbieten percelen met grote gele ronden zien dat het wegvallen van de neonicotinoiden wel degelijk een grote ramp is
  Enkel is er in de media en IRS het besef nog niet doorgedrongen dat dit financieel zo'n grote impact heeft.

 • HvdZ

  Als we alle journalisten verbieden om een pc of tablet te gebruiken en daarmee terug dwingen naar pen en papier, is dat waarschijnlijk ook geen grote ramp, maar net zo dom.

 • Jan-Zonderland

  Dhr Oppewal doet er maar weer luchtig over: de boeren zullen dit varkentje ook wel weer wassen. Oh ja ? Hoe ziet hij dat voor zich dan ? Looftrekken is geen alternatief ! Misschien op kleine schaal en dan alleen voor pootgoed. Maar in de consumptieteelt volstrekt onbruikbaar.
  Chemische gewasbescherming is alleen een probleem voor de milieugekken. Het grootste deel van de maatschappij heeft er weinig moeite mee.

 • aardappelboer

  Zeg dat wel, hier zijn we gestopt met looftrekken omdat het te droog is en het niet ging. Hoe moet dat volgend jaar in bv zetmeelrassen die vele malen taaier zijn, dat wordt echt een probleem en ook eerst klappen kan niet altijd door te natte periodes. Nee de kwaliteit van het pootgoed zal hard achteruit gaan met dank aan de overheid,lto en bo akkerbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.