Commentaar

6 reacties

‘Help boeren die echt droog komen te staan’

Laat minister Schouten zich bezighouden met oplossingen voor de fundamentele problemen die ontstaan door klimaatverandering en waterschaarste. Een kijkje nemen bij 1 boer is niet voldoende.

Vorig jaar oogstte Schouten veel kritiek toen ze zich niet liet zien in de door droogte geteisterde regio’s . Dit jaar is ze de criticasters voor en bezocht ze een akkerbouwer in het Drentse Odoorn. Om met eigen ogen te zien dat het inderdaad kurkdroog is.

Minister van LNV Carola Schouten brengt een werkbezoek aan akkerbouwer Jan Reinier de Jong. - Foto: Hans Banus
Minister van LNV Carola Schouten brengt een werkbezoek aan akkerbouwer Jan Reinier de Jong. - Foto: Hans Banus

Ze kreeg van de akkerbouwer te horen dat hij 40% opbrengstderving verwacht. De brede weersverzekering is voor hem niet aantrekkelijk; te hoge premies en te lage uitkeringen. Ook al heeft LNV er € 15 miljoen subsidie beschikbaar voor gesteld en wordt de assurantiebelasting op de weersverzekering per volgend jaar hopelijk afgeschaft.

Weersverzekering is geen structurele oplossing

Wel of geen weersverzekering afsluiten; het is de vrije keus van de boer. Evenals wel of niet investeren in beregeningsapparatuur, druppelirrigatie, peilgestuurde drainage en andere technieken om gewassen te kunnen voorzien van zoet water tijdens perioden van droogte. Maar dan moet er wel zoet water zijn dat telers voor hun gewassen mogen gebruiken.

Een weersverzekering is ook geen structurele oplossing. Verzekeraars gaan al op postcode de premies berekenen. Voor de droogtegevoelige gebieden wordt de weersverzekering dus alleen maar duurder, en uiteindelijk onbetaalbaar.

Waterschaarste dwingt boer naar ander teeltsysteem

Het tweede jaar op rij met droogte drukt ons wederom met de neus op het feit dat zoet water schaars is, zowel boven als onder de grond. De verdeling van die schaarste wordt onvermijdelijk een heet hangijzer. Boeren die nu en straks geen zoet water meer beschikbaar hebben voor hun gewassen, hebben dan echt geen keuze meer. Die moeten uitwijken naar compleet andere teeltsystemen; geen gewassen die veel zoet water nodig hebben, zoals aardappelen. Hiervoor moet een minder waterbehoeftig teeltsysteem worden ontwikkeld. Dat onderzoek kan de minister stimuleren. Of op een of andere manier toch zoet water laten aanvoeren van elders. Structurele oplossingen voor de droogtegevoelige regio’s zijn nodig voor boeren die letterlijk droog komen te staan.

Laatste reacties

 • Mtswie

  Droogte gevoelige gebieden inrichten voor natuur en de vruchtbare kleigronden weer naar de landbouw.
  Meer opbrengst en geen gesleep met water.

 • pinkeltje

  In Zuidelijk Flevoland nog heel wat nieuwe natuur aan te leggen! De aannemers hebben er een mooie klus aan. De Waard heeft afgelopen winter alweer een aantal mooie gaten gegraven. Als ik gans was ging ik er vandaag nog wonen! Komt even wat stikstof en CO2 bij vrij, maar dan heb je ook wat om ons land klimaatbestendig te maken! Op de grens van Friesland en Groningen nog wat zout water het land in zien te krijgen en Nederland is klaar voor de toekomst!

 • veldzicht

  @Mtswie,Zo blijft er weinig over voor de landbouw,veengronden onder water,droge zandgronden voor natuur en voor die vruchtbare kleigronden weten ze ook wel een andere bestemming te bedenken ,kijk maar om je heen de een na de andere polder wordt opgeofferd althans in het westen,en de rest van het land zal het niet veel beter zijn of worden.

 • massy

  Voor de gene die het nog niet weten het wordt hier 1 natuurterrein !

 • wmeulemanjr1

  Droog of te nat, voor grond word nog steeds (te)veel voor betaald

 • agratax.1

  Zou het Den Haag nu duidelijk worden dat de opwarming van de aarde niet nummer 1 is maar het niet aanwezig zijn van zoet water moet op nr. 1 staan. Want zonder zoet water geen eten en en zonder eten geen leven. De rijken uit de Randstad behoeven zich geen zorgen te maken, Geld zat, maar de onder modaal burger is de eerste die de klappen krijgt. Onze voedselzekerheid komt steeds op losse schroeven te staan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.