Commentaar

7 reacties

‘Aardappelen en uien in verkeerd rijtje’

Luxe jachten, tweedehands leaseauto’s, vastgoed, bitcoins. Het is een illuster rijtje dat vaak in verband wordt gebracht met witwaspraktijken. En sinds gisteren staan daar ook aardappel- en uienhandel in.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de export van aardappelen en uien vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Handelaren zouden boodschappentassen vol contant geld aannemen, tussen 2014 en 2019 in totaal bijna € 150 miljoen. In Zeeland en Noord-Holland zijn huiszoekingen gedaan. Volgens het OM is vooral de export naar West-Afrika vatbaar. Een slecht bancair systeem geldt als excuus.

Nieuwe regels zijn in de maak

Beschermen tegen misdaadorganisaties

Nederland kent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Frankrijk of Spanje, nog maar weinig beperkingen in betalingen met zwart geld. ‘Criminelen liften mee op legale bedrijfsactiviteiten, die een dekmantel zijn voor het verplaatsen en witwassen van geld’, stelt het OM. Het OM zegt behalve een strafrechtelijke aanpak, bedrijven ook te willen beschermen tegen verleidingen en intimidatie van misdaadorganisaties. Nieuwe regels zijn in de maak.

Telers

Aardappelen en uien staan nu ook in een verkeerd rijtje. En hoewel telers part nog deel hebben aan deze stroom misdaadgelden, kan de buitenwacht dit toevoegen aan hun lijstje met argumenten om de sector te beknotten. Onterecht, maar zo werkt het wel vaak.

Lees ook: OM: Aardappelhandel vatbaar voor witwassen

Laatste reacties

 • kraats

  Als je 5 containers met uien levert en hiervoor € 35.000,- vooraf contant ontvangt en dit vervolgens meld (contante betaling boven € 10.000,-) wat is hier mis mee ?
  Getuigd van goed koopmanschap; boter bij de vis ...

 • Kelholt

  Als de Nederlandse staat toch een bank garantie geeft zijn toch alle problemen opgelost

 • Gat

  Nederland is bang belasting inkomsten te missen. Begin eerst bij koninklijke shell die betaald niks. Daar moeten we dan trots op zijn als nederlanders.

 • maxisprint

  laat de staat maar bankgarant staan, hoe wil je anders zaken doen met zulke landen

 • Jan-Zonderland

  Ik denk zomaar dar er ergens een overijverige ambtenaar wat gehoord heeft mbt contante betalingen en dit aan de grote klok heeft gehangen met alle gevolgen van dien. Als er al contante betalingen gedaan worden voor uien en aardappels door kopers uit specifieke landen, dan zal dat m.i in veruit de meeste gevallen correct verwerkt worden bij de Ned verkoper. Het kleine beetje waar evt wat mee gespeeld wordt is peanuts. Iedere Nederlanders maakt zich wel eens “schuldig” aan het verzwijgen van inkomsten. Je verkoopt wat op Marktplaats en beurt cash, toch ? Zwart geld. Koopt er wat voor en het is weer witgewassen. Als ze echt wat willen moeten ze eens achter de drugshandel aangaan. Daar is meer te doen dan in de aardappelhandel.

 • m.en.mh.miedema

  Een zelfde actie zoals bij die zogenaamde i en r kalverfraude, of die waar de agrariërs grond voor de mestwet opgaven die niet van hun was, wegbermen en zo?
  En nu ineens export fraude en zwart geld witwassen met export van aardappelen en uien?
  Wat zal/kan men nog meer gaan bedenken om de agrarische sector in een kwaad daglicht te zetten?
  Wat dacht je hiervan: nitraat in grondwater, fosfaat in oppervlakte water, zure regen, uitstoot van stikstof die zorgt voor vermesting van de natuur, landbouw is ook nog eens oorzaak van opwarming van de aarde, kappen van de regenwouden voor de veevoersoya, uitsterven van de insecten en zo zijn er vast nog wel wat dingen te verzinnen.
  Als we landbouw nu eens gewoon afschaften dan zijn in een klap alle wereld problemen opgelost. Zie hier de denkwijze van met name de linker kant van het politieke spektrum. En dan durven ze zich nog sociaal te noemen ook.
  Een voedselbos, stadslandbouw en zelfs een drijvend melkveebedrijf in de stadshaven, dat zal de mensen gaan voeden, ja ja. Laat ze het vooral zo gaan proberen maar dan wel een hek om die stad en verboden bij te voederen.
  Oostvaardersplassen 2.0

 • stichtingdow@outlook.com

  Grootste lulkoek aller tijden. Bancaire systeem is belabberd en MR handelaren nemen dit gewoon cash mee. Niks witwassen en ook geen criminele activiteiten.
  Werk 12 jaar daar en er is een hoop aan de hand maar veronderstelling van OM is belachelijk.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.