Foto: Canva AkkerbouwOpinie

‘Aardappelen en uien in verkeerd rijtje’

Luxe jachten, tweedehands leaseauto’s, vastgoed, bitcoins. Het is een illuster rijtje dat vaak in verband wordt gebracht met witwaspraktijken. En sinds gisteren staan daar ook aardappel- en uienhandel in.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de export van aardappelen en uien vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Handelaren zouden boodschappentassen vol contant geld aannemen, tussen 2014 en 2019 in totaal bijna € 150 miljoen. In Zeeland en Noord-Holland zijn huiszoekingen gedaan. Volgens het OM is vooral de export naar West-Afrika vatbaar. Een slecht bancair systeem geldt als excuus.

Nieuwe regels zijn in de maak

Beschermen tegen misdaadorganisaties

Nederland kent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Frankrijk of Spanje, nog maar weinig beperkingen in betalingen met zwart geld. ‘Criminelen liften mee op legale bedrijfsactiviteiten, die een dekmantel zijn voor het verplaatsen en witwassen van geld’, stelt het OM. Het OM zegt behalve een strafrechtelijke aanpak, bedrijven ook te willen beschermen tegen verleidingen en intimidatie van misdaadorganisaties. Nieuwe regels zijn in de maak.

Telers

Aardappelen en uien staan nu ook in een verkeerd rijtje. En hoewel telers part nog deel hebben aan deze stroom misdaadgelden, kan de buitenwacht dit toevoegen aan hun lijstje met argumenten om de sector te beknotten. Onterecht, maar zo werkt het wel vaak.

Lees ook: OM: Aardappelhandel vatbaar voor witwassen

Beheer
WP Admin