Commentaar

‘Suikermarkt en teeltzekerheid tasten bietenrendement aan’

De dramatische prijsontwikkeling op de suikermarkt in de wereld dringt maar deels door bij de Nederlandse suikerbietentelers.

Waar verwerkers in de ons omringende landen als gevolg van tegenvallende verkoopprijzen zelfs op zijn best niet eens bij de € 30 per ton komen, liet Cosun over 2018 nog een uitbetaalprijs van € 34,75 per ton noteren. Daarmee is Cosun in Europa weliswaar de beste betaler, maar aan de top staat de coöperatie niet. Het Spaanse Acor dat 10.400 hectare bieten verwerkt garandeert tot en met oogst 2022 een prijs van € 42 per ton; dat is inclusief € 8,75 overheidssteun.

Enkele kanttekeningen

Hoe dan ook, Cosun doet het in vergelijking met de grote jongens elders in Europa niet slecht.
Al mogen we de daarbij wel enkele kanttekeningen plaatsen. Om te beginnen is sprake van een flinke erosie van de bietenprijs.

Suikerbieten zijn niet langer de aantrekkelijke stevige stabiele poot onder het bouwplansaldo

Zo gold voor bieten van oogst 2017 nog een prijs van € 47,25 per ton. En in 2013 ging het om een basisprijs (toen nog voor voor bieten met 16% suiker) van maar liefst € 59 per ton. Door de hoge feitelijke percentages werd toen € 68,80 per ton uitbetaald. Suikerbieten zijn niet langer de aantrekkelijke stevige stabiele poot onder het bouwplansaldo.

Daar komt dan nog eens bij dat door het verdwijnen van de neonicotinoïden ook de teelt minder zeker is dan die tot en met vorig jaar was. De kans op mislukken is aanzienlijk groter geworden.

Fors verlies Suiker Unie

En nog over die € 34,75 per ton: relatief is dat nog steeds een mooi bedrag, maar de vraag is hoeveel daarvan bij Suiker Unie vandaan komt en hoeveel van de andere Cosun-bedrijven. Vast staat dat Suiker Unie over campagne 2018-2019 een fors verlies heeft moeten noteren om alvast de gegarandeerde minimumprijs van € 32,50 te kunnen opbrengen. Aan de andere kant heeft in ieder geval Cosun-dochter Aviko juist erg goed gedraaid, en flink kunnen bijdragen aan het uiteindelijke bietenresultaat.

Bietenteelt onder hoge druk

Alles bij elkaar is duidelijk dat de bietenteelt onder hoge druk staat. Ook voor oogst 2019 ziet het er niet goed uit. Zou een akkerbouwer puur worden uitbetaald op wat zijn bieten in de markt opbrengen, dan hangt het er maar om wat hij liever zou telen, suikerbieten of een goed gewas tarwe.
Door inbedding in de Cosun-familie is de positie van Suiker Unie anders dan die van aardappelverwerker Avebe van pakweg 15 jaar geleden. Alleen ledenbinding hield toen die door slechte rendementen geteisterde coöperatie in de benen.

De Nederlandse bietentelers mogen zich de handen dichtknijpen dat Cosun meer doet dan bieten verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.