Commentaar

6 reacties

‘Strokenteelt dichter bij de praktijk’

Nu neonicotinoïden niet meer mogen, staat de bietenteelt open voor ingrijpende veranderingen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel; het abrupte verbod op neonicotinoïden in de zaadcoating van suikerbieten leidde dit voorjaar tot schade in de bietenpercelen. Tegelijk staat de druk er nu wel vol op in de bietensector om alternatieven te zoeken. En om weer grip te krijgen op de insectenplagen, worden zelfs compleet andere teeltsystemen serieus genomen, waaronder strokenteelt.

Strokenteelt biedt oplossing voor insectenschade

Wat blijkt? Suikerbieten die in een 3 meter brede strook zijn gezaaid tussen zomergerst hadden dit voorjaar geen last van insectenschade. Strokenteelt wordt al jarenlang onderzocht op proefbedrijven met veelbelovende resultaten. Het idee erachter is simpel: grote oppervlakten met 1 gewas zijn kwetsbaar. 1 plaaginsect of schimmel kan het hele perceel aantasten. Met verschillende gewassen in stroken is de kans hierop kleiner.

Onderzoek alles en behoud het goede

Onderzoekers beproeven strokenteelt in een optimaal concept met stroken van 3 meter breed en met 6 verschillende gewassen naast elkaar. Dat staat heel ver af van de gangbare boerenpraktijk. Het interessante is dat er nu handzame bouwstenen uit de strokenteelt komen, waarmee telers in hun eigen tempo stappen kunnen zetten. Want niet alleen bij stroken van 3 meter maar ook van 9 meter en breder zie je al effect. En strokenteelt kan ook praktische voordelen bieden. Zoals zomergerst eraf, groenbemester erin, en dan heb je ook nog oogstpaden.

Chemie kan beetje bij beetje naar de achtergrond verdwijnen

Strokenteelt is met de huidige en nabije technologie, waaronder nauwkeurige gps-besturing en de ontwikkeling van kleine, lichte en autonome machines, makkelijker realiseerbaar in de boerenpraktijk dan in de vorige eeuw. Het zal alleen lastig worden op kleine onregelmatige percelen. Maar voor een deel van de akkerbouwers bieden onderdelen van de strokenteelt zeker perspectief om minder afhankelijk te worden van chemie. Ofwel, onderzoek alles en behoud het goede.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als de kostprijs lager wordt doe ik mee. Als dat niet het geval is kunnen ze de pot op.

 • Vhouder

  ja lekker gerst combijnen met drie meter bord spuiten met drie meter brede spuit

 • Leo Tholhuijsen

  @Vhouder, wie breder dorst maakt zijn graanstroken breder, lijkt me.
  Qua spuiten is de ontwikkeling zo dat het steeds gemakkelijker wordt om doppen boven stroken die niet worden gespoten dicht te zetten.
  Verder inderdaad ook de ontwikkelingen in dit systeem van strokenteelt (positief)kritisch volgen. Ook hier zal het niet alles goud zijn wat er blinkt.

 • Alco

  Eén zwaluw maakt nog geen zomer.
  @farmerbn. Of je wilt of niet, je zal er aan mee moeten doen.
  Als het tenminste baat heeft.

 • farmerbn

  Blijkt dat er ook geen luizenschade was in gangbare suikerbietenpercelen. Daar sta je nou met je verhaal over strokenteelt.

 • kleine boer

  On Nederland is alles stroken teelt tov buitenland met blokken van 100 Ha en meer van het zelfde gewas ....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.