Commentaar

6 reacties

‘Gebrek aan keuze oogstverzekeringen’

De spoeling is dun voor akkerbouwers die zich willen indekken tegen tegenvallende gewasopbrengsten.

Akkerbouwers hebben weinig keuze om zich in te dekken tegen tegenvallende gewasopbrengsten. Een ongezonde situatie. Ze kunnen kiezen uit twee aanbieders van de zogenoemde brede weersverzekering.

Hier gaat het alleen om gevolgschade door weersextremen en zowel premie als voorwaarden zijn beperkend. Er wordt aan gewerkt om de drempel voor het verzekeren te verlagen, maar daarin staan aanbieders nog maar aan het begin.

Britse verzekeraar introduceert nieuwe vorm oogstverzekering

De Britse verzekeraar Farmers & Mercantile Insurance Brokers (FMIB) heeft een nieuwe vorm van oogstverzekering gelanceerd. Britse telers kunnen alle gewassen op het bedrijf onderbrengen in de zogenoemde Crop shortfall-verzekering of kiezen voor een enkel gewas.

Anders dan bij andere weerverzekeringen hoeft er geen grote calamiteit te hebben plaatsgevonden

De vergoeding is gebaseerd op hoeveel de gewasopbrengst in die betreffende regio achterblijft bij het 8-jarige oogstvolume. En anders dan bij andere weerverzekeringen – zoals een hagelschadeverzekering – hoeft er geen grote calamiteit te hebben plaatsgevonden.

Op het eerste oog lijkt de verzekering in Engeland een mooie aanvulling voor akkerbouwers. Voor een euro of 3 per ton tarwe kun je je verzekeren tegen tegenvallers in de opbrengst. Bovendien is er geen moeilijke afhandeling van schades, want je verzekert de gemiddelde opbrengst van de afgelopen jaren.

Het telen van gewassen wordt ook risicovoller door bijvoorbeeld inperkingen van chemie en kunstmest

Het telen van gewassen wordt niet alleen risicovoller door extreem weer en sterk fluctuerende markten. Het wordt ook risicovoller door bijvoorbeeld inperkingen van chemie en kunstmest.

Het is daarom wenselijk dat er meer mogelijkheden komen voor akkerbouwers om zich hiertegen in te dekken. Zodat ze kunnen kiezen uit wat het beste past bij het individuele bedrijf.

Laatste reacties

 • piethermus1

  Bij aanvang Regenverzekering/BredeWeersverzekering waren er 3 aanbieders. Doordat bij aanvang de animo niet groot was, omdat boeren de risico's op weerscalamiteit slecht in schatten of gewoon slecht in willen schatten is er een speler in de markt afgevallen. Nu beginnen boeren pas in te zien dat het wellicht gewoon nodig is om met extremen rekening te houden. Dat hoort ook bij het risico-managment. Maar een grote groep boeren houd zichzelf nog steeds voor de gek. Die wil ik dan ook niet(nooit) meer horen als hen een camaliteit overkomt.

 • wiljo

  Piethermus, lees eerst de voorwaarden van de huidige verzekeraar maar eens goed door. Heb je door droogte 31% opbrengstschade of 51% schade zonder dat je beregeningsmogelijkheid hebt. dan krijg je een schamele 1% van de verzekerde waarde uitbetaald. De eerste 150.000 euro is voor je eigen risico, besef je dat wel?
  Of hou je je zelf, voor de gek door te denken dat jij het droogterisico net zo goed verzekerd hebt als vorig jaar?

 • melkveehouder .

  @Wiljo. Hè hè, eindelijk eens iemand die zich verdiept heeft in de voorwaarden. Dat doet me deugd!

  Als vervolgens iedereen zou begrijpen hoe de randvoorwaarden om voor uitkering in aanmerking te komen tot stand zijn gekomen, dan werd er geen enkele polis meer verkocht.

  Je hoeft toch geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te begrijpen dat er een luchtje hangt aan een verzekering die voor 60% door de overheid gesubsidieerd wordt! Degenen die dit niet willen zien houden zichzelf voor de gek. Gelet op de geringe animo gelukkig maar een klein groepje.

 • piethermus1

  Zeker nog nooit echte weerscalamiteiten meegemaakt. Bij een melkveehouder kan ik me dat ook amper voorstellen. Die roepen er alleen over als het anderen overkomt.

  Het betreft een calamiteiten verzekering. De premie is daarom ook niet superhoog. Het gaat er om dat je bedrijf niet omkukelt, maar je moet je risico's wel kennen als bedrijf. En velen overschatten zichzelf, als zgn. ondernemer en hun grond.

  Maar jullie denken wellicht beter te worden van verzekeringen? Net zoals mensen met een reisverzekering die standaard altijd een verloren zonnebril opgeven. Dat is blijkbaar jullie mentaliteit.

 • kleine boer

  piethermus zeker nog nooit een koe gevoerd?

 • wiljo

  Piethermus, Afgelopen jaar had ik 142.000 euro had ik droogteschade, hiervan is 82.000 euro uitbetaald. Door de kleine verandering dit jaar van "schadedrempel in Eigenrisico", wordt er nu bij dezelfde schades maar 9.500 euro uitbetaald. En is dus 132.500 voor je eigen rekening!! Dan spreek ik niet meer van een verzekering. En na de voorwaarden goed te hebben gelezen en doorgerekend, heb ik mijn verzekering dan ook helaas op gezegd.
  Pietermus, kan jij mij motiveren waarom ik mij volgend jaar mij wel opnieuw zal moeten verzekeren tegen droogte?


Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.