Commentaar

1 reactie

‘Pootgoedsector heeft alerte waakhond nodig’

Binnen een half jaar tijd is een tweede fraudezaak met pootgoed ontdekt. De alerte waakhond Breeders Trust, die toeziet op handhaving van het kwekersrecht, moet noodzakelijkerwijs weer zijn tanden laten zien.

Begin dit jaar. Belgische kopers van Nederlandse Fontane-pootaardappelen merken dat de NAK-certificaten wel erg gemakkelijk scheuren. Die simpele fysieke waarneming leidt een maand later tot een fraudezaak, waarbij de grootste pootgoedteler van Nederland is betrokken en het handelsbedrijf Zeeland Trade. De 2 fraudeurs hebben meerdere jaren achtereen pootgoed met valse certificaten verkocht. Het afgelopen teeltjaar alleen al ging het om 250 ton illegaal pootgoed, dat goed is voor zo’n 125 hectare consumptieaardappelen. De fraudekwestie heeft dan ook enorme gevolgen voor de gedupeerde telers, die hun gewas wellicht moeten vernietigen van de autoriteiten. Het betrokken pootgoedteeltbedrijf en de handelaar hangen hoge boetes en claims boven het hoofd.

Niet eerste fraudezaak met enorme gevolgen

Spannend wordt het vervolg. Zit er een groter illegaal netwerk achter de 2 fraudeurs? Is dit het topje van de ijsberg? Het is niet de eerste fraude in de pootgoedsector. Eind 2018 werd een maatschap in Flevoland op heterdaad betrapt toen ze tijdens het inschuren consumptieaardappelen door pootaardappelen mengden. Via Breeders Trust en keuringsdienst NAK kwam de fraudezaak boven water. Deze teler is zijn afzetcontracten met Agrico en HZPC kwijt en er hangen hem meerdere schadeclaims boven het hoofd.

Voorbeeld stellen van groot belang voor vertrouwen in sector

Fraude ondermijnt het vertrouwen in de miljoenenbusiness die het Nederlandse pootgoed vertegenwoordigt en bederft de exportpositie. Gevaarlijke ziektes als ring- en bruinrot kunnen zich ongecontroleerd verspreiden en grote schade toebrengen. Het is dan ook verontrustend dat 2 individuele pootgoedtelers om een paar knikkers willens en wetens zo veel voor hun collega-telers en handelshuizen op het spel zetten. De straffen kunnen dan ook niet afschrikwekkend genoeg zijn. Maar belangrijker is dat alle telers en handelaren de hete adem van Breeders Trust in hun nek voelen. De pootgoedsector is gebaseerd op vertrouwen en moet daarom een groot zelfreinigend vermogen hebben om dat vertrouwen in stand te houden. Breeders Trust speelt een belangrijke rol in die zelfreiniging.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.