Commentaar

3 reacties

‘Lastige pootgoedteelt niet alleen een nadeel’

Pootgoedteelt is lastig. Dat maakt de sector kwetsbaar en sterk.

Telers van pootaardappelen gaan qua virusziekten een lastig jaar tegemoet. De ziektedruk is om te beginnen hoog, nadat in 2018 nogal wat gewassen besmet zijn geraakt. Dat NAK in de nacontrole een kwart van de oogst heeft gedeclasseerd, wil niet zeggen dat er niet alsnog virusdruk vanuit plantgoed is.

Daar komt dan nog bij dat het neonicotinoïde Actara niet meer mag, waardoor een bescherming vanaf het allereerste begin tegen virusoverbrengende luizen ontbreekt. Aanpalende gewassen consumptieaardappelen, maar ook buurmans grasland met paardenbloemen en luzernegewassen, vormen een bedreiging als door maaien daaruit luizen op drift gaan.

De Belgen zouden binnen de kortste keren voor hun eigen pootgoed kunnen zorgen

Ofwel, ook de pootgoedteler die zelf ‘schoon’ is begonnen, moet vanaf het allereerste begin met de spuit klaar staan. En, let op: het advies luidt om niet alleen pyrethroïde en olie in de tank te hebben, maar meteen ook een echte luizendoder.

Het kan bovendien lastig zijn om het juiste middel voor de juiste omstandigheden te kiezen. Zoals gezegd, pootaardappeltelers gaan een gezonde oogst niet cadeau krijgen; zeker de telers van de hogere klassen, waar helemaal niks in mag zitten. Het wordt dit jaar niet gemakkelijk, als het dat trouwens ooit wel was.

Met kwetsbaarheid de concurrentie van het lijf houden

Dan rijst de vraag of deze kwetsbaarheid van de teelt nou als zwakte of sterkte van de sector moet worden gezien. Zou de sector er beter voorstaan als via innovatieve technieken, bij wijze van spreken tot aan gentechnologie toe, definitief met virussen en bacterieziekten in aardappelen kon worden afgerekend?

Vrijwel zeker niet. Ineens zou namelijk haast iedereen gezond pootgoed kunnen telen. De Belgen, met nota bene meer fritesaardappelen dan Nederland, zouden binnen de kortste keren voor hun eigen pootgoed kunnen zorgen. Afnemers van Nederlands pootgoed zouden enkele keren (extra) kunnen natelen. Dus veel minder hoeven te verversen om de consumptieteelt gezond te houden.

Laat de pootgoedteelt maar lastig en ingewikkeld blijven

Hier in Nederland zou het nogal dure systeem van miniknollen en stamselectie behoorlijk kunnen worden vereenvoudigd, met als gevolg de mogelijkheid om veel meer pootgoed af te leveren.

Nee, we zouden onze eigen glazen ingooien. Laat de pootgoedteelt maar lastig en ingewikkeld blijven. Laat Nederland voor de productie van schoon uitgangsmateriaal maar blijvend de zuivere lucht vanaf de Noordzee nodig hebben. En laat de virusstrategie daarna maar ingewikkeld zijn. Daarmee kan de Nederlandse pootgoedteler zich de concurrentie van het lijf houden.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  In Nederland is de pootgoed lastiger geworden, dit wil niet zeggen dat andere landen net zo moeilijk doen over de in Nederland verboden middelen. Ook in landen waarvan wij dachten dat gezond pootgoed telen onmogelijk was, bleek jaren geleden al dat zij instaat zijn met moderne insecticiden pootgoed nog 1 tot 2 jaar na te kunnen telen met acceptabele virus besmetting in het laatste productie jaar. In Nederland mag dan volgens schrijver van bovenstaand artikel voldoende kennis te zijn. Helaas zijn er nauwelijks nog jonge selecteurs en drijven veel pootgoedbedrijven op bijna of reeds geheel gepensioneerde selecteurs, dit zou wel eens een grotere uitdaging kunnen zijn dan de inperking van middelen.

 • Can

  Over een aantal jaren worden aardappels gezaaid .
  Virus vrij, goedkoper , milieu vriendelijker etc.
  Deze techniek is er al en wordt met veel geld gefinetuned met en zonder subsidies.
  De handelshuizen maakt het niets uit, geld uit monopoly rassen is bij de wet beschermt!
  Die hebben het liever vandaag nog, transport kosten verpesten veel deals, met aardappelzaad kun je met een klein zakje veel zaaien!
  Het vergroot de afzet mogelijkheden ongekend.
  Een zakje zaaizaad op de post naar ......
  Het is de pootaardappelteler die zich moet aanpassen.


 • agratax.1

  Of dit zaad ook de gewenste opbrengst geeft voor consumptie en industrie lijkt me nog een vraag. De Mini Tuber (10 mm) lijkt een zeker zo goede oplossing, deze kunnen tot ca 40 ton pootgoed per hectare leveren bij 70.000 planten onder gunstige omstandigheden en verzorging.

Of registreer je om te kunnen reageren.