Boerenblog

11 reacties

‘Hoe lang blijven we alle nieuwe regeltjes slikken?’

We moeten samen met onze belangenorganisaties laten zien wat we presteren in plaats van te verdedigen als we op een negatieve manier in de media weggezet worden, zegt Leen Ampt.

Wat heeft minister Schouten nu weer verzonnen? Gaat ze nog iets zinvols bedenken voor de akkerbouw of gaat ze na de veehouderij ook deze sector op een politieke manier saneren?

Het lijkt erop dat we binnen 10 jaar terug moeten naar de bedrijfsvoering van net na de Tweede Wereldoorlog. Allemaal een paar koeien en wat varkens. De mest op het eigen gemengde bedrijf uitrijden en dan zonder kunstmest en gewasbescherming met zo min mogelijk energie een beetje het landschap onderhouden. Dat past het mooiste in het natuurparkje wat ze van Nederland wil maken.

Prijsvorming van aardappelen

Is het nog belangrijk dat een boer een boterham kan verdienen in Nederland? Een jaar geleden heeft ze nog wel eens een uitspraak gedaan dat de prijsvorming van aardappelen onderzocht moet worden, zodat ook Nederlandse boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Toen had ik nog de illusie dat ze niet alleen in kringetjes dacht. Waarschijnlijk een te lastig onderwerp waar de gemiddelde Nederlander zich toch geen zorgen om maakt. Het is dit seizoen toch wel heel duidelijk geworden dat de prijsvorming van aardappelen op verschillende manieren beïnvloed wordt en nauwelijks boven 30 cent komt.

Plannen maken om binnen 10 jaar met nul emissie te produceren gaat toch echt te ver

Dat we op een verantwoorde manier voedsel moeten produceren en rekening moeten houden met de mening van de consument, vind ik logisch. Alle beperkingen aan middelen en spuitapparatuur worden momenteel toch wel overdreven en gaan voor het milieu zeer weinig opleveren. Plannen maken om binnen 10 jaar met nul emissie te produceren gaat toch echt te ver.

Grote vooruitgang

Heel erg jammer dat zelfs onze eigen minister niet wil zien welke grote vooruitgang we op dit gebied al gemaakt hebben. Welke andere sector in Nederland doet ons dit na. Nee, onze minister lijkt meer de visie van natuur- en milieugroepen te dienen in plaats van de belangen van de agrarische sector te behartigen.

Laten zien wat er echt gebeurt

Zonde dat we als sector zo’n trap na krijgen en dat er voorbijgegaan wordt aan positieve zaken voor het milieu, zoals bijvoorbeeld het bufferen van water na een hevige bui of het vastleggen van CO2.

Het is tijd voor actie: hoog tijd dat we samen met onze belangenorganisaties laten zien wat we presteren in plaats van te verdedigen als we voor de zoveelste keer op een negatieve manier in de media weggezet worden. Sociale media bieden daarvoor een grote kans. Hiermee bereik je veel mensen zonder censuur van de meestal links georiënteerde media en kunnen we aan de burger laten zien wat er echt gebeurt op het platteland.

Laatste reacties

 • kanaal

  en gelijk maar de rekening meesturen voor niks gaat de zon op.

 • a van Gerwen

  Het is toch ongelooflijk dat de hele nederlandse landbouw in nog geen 10 jaar tijd volledig in het defensief gedrevenen is. Eerst was de intensieve veehouderij aan de beurt, gevolgd door de melkveehouderij en geitenhouderij en nu lijkt de akkerbouw aan de beurt te zijn.

 • farmerbn

  Nederlanders zijn te trots om een geel hesje aan te doen. Beleid voeren is aan een elastiekje trekken. Politici weten dat en proberen het elastiekje steeds meer uit te trekken. Als er geen harde oppositie komt gaat dat trekken aan het elastiekje gewoon door.

 • massy

  Dit gaan we alleen winnen als het te laat is eerder niet.

 • Bennie Stevelink

  Als je via social media voldoende mensen wilt bereiken moet iedereen meedoen doormiddel van delen en retweetten. Vaak zie ik dat men “like” of “leuk vinden” aanklikt. Daar heb je niets aan want dat draagt niet bij aan verspreiding van het bericht.

 • pinkeltje

  We hebben gisteren kunnen horen dat een hele degelijke internationale groep van wetenschappers heeft vastgesteld dat de teruggang in soortenrijkdom naar beneden giert. En een van de commentatoren gaf daarbij ook aan dat het in Nederland het aller ergste is, want daar hebben we zo'n hoog percentage landbouwgrond dat er echt VEEL te weinig plaats is voor de natuur. Dat moet dus dringend anders, want zo ik begreep staat de mensheid anders op termijn ook op uitsterven. Nou is er volgens mij in NL al in decenia lang niet meer zo weinig grond voor de landbouw in gebruik geweest, het areaal neemt ieder jaar af. Maar ga er maar aan staan om de politiek en de publieke opinie ervan te doordringen dat de problemen niet worden opgelost door de landbouw terug te brengen naar de tijd van Ot en Sien. Een echte oplossing heeft volgens mij niemand. Over een aantal jaren nog 10 miljoen toeristen en een miljoen inwoners er bij en allemaal lekker eten voor weinig en een natuur als in de tijd van Adam en Eva met nul CO2 uitstoot. Ga er maar aan staan! Einde van het liedje: wereldwijd gezien gewoon veel te veel mensen. Maar we willen zo graag groeien......

 • nvanrooij1

  Goed gezien Pinkeltje . De mensheid is het probleem met zijn steeds uitdijende wensen en claims (woningbouw,bedrijventerreinen,toenemend vliegverkeer ,mobiele telefonie met straling etc.) die de negatieve gevolgen versterkt. Maar dat kunnen we niet vertellen want dat zijn kiezers dus gaat het accent op een kleine groep t.w. De landbouw dat is gemakkelijker. De negatieve tendens wordt nog versterkt door de elkaar tegensprekende wetten en eisen.

 • Gat

  Pinkeltje, datgene wat je zegt is reactie op dit <> denk ik zo.

 • nic1

  Men ligt al decennia te slapen, alleen waren het zeer kleine sectoren die daarvan zwaar de dupe zijn geworden tot verboden aan toe.
  Nu staat het op de rit om de rest aan te pakken en wordt men wakker.
  Beetje laat, en als je het mij vraagt; té laat.

 • WGeverink

  De internationale "wetenschappers" zorgen er voor dat de centjes blijven komen. Rampzalig nieuws werkt het best want dat werkt met het klimaatgeld ook zo. @ pinkeltje. Ga er maar van van uit dat de werkelijkheid een behoorlijk stuk minder ernstig is dan ze beweren. Er is toch niemand die zal natrekken of het waar is of niet. Wat betreft de regeltjes zit je met de rug tegen de muur. Als je niet voldoet aan de regeltjes houden ze je toeslag rechten in of een gedeelte er van. Iedereen die afhankelijk is van overheids of EU geld heeft dus erg weinig in de melk te brokkelen.

 • Btje

  Door de landbouw te verkleinen lossen ze het zelf op,.......dat er minder mensen komen.....

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.