Boerenblog

8 reacties

‘On the way to PlanetProof’

De sigaar uit eigen doos?

De laatste weken is er binnen ons samenwerkingsverband veel discussie. Gaan we meedoen aan het certificaat van Stichting Milieukeur ‘On the way to PlanetProof’ of niet. Onze eerste reactie was denk ik net zoals bij de meeste collega’s: Daar beginnen we niet aan. Weer een nieuw certificaat zoals GlobalGAP wat in eerste instantie op vrijwillige basis is met een vergoeding voor de gemaakte kosten en na een paar jaar verandert in een verplichte leveringsvoorwaarde zonder vergoeding.

Verschil PlanetProof en GlobalGAP

Een groot verschil tussen PlanetProof en GlobalGAP is dat dit een certificaat is waar milieugroeperingen achter staan. Voortgekomen uit een onderonsje met een kopje thee tussen een aantal supermarktketens en milieugroepen omdat deze organisaties de supermarkten die het in hun ogen niet goed doen, in reclamespotjes hierop aanspreken. Dat is best vervelend.

De ideale oplossing bleek een certificaat dat alle milieu-eisen ondervangt. Niet alleen een beperking in middelengebruik maar maatregelen die bedrijfsbreed beperkingen opleveren.

Bonus en malus

Het certificaat is gebaseerd op bonus en malus punten. Er is veel vertrouwen in de agrarische sector dus we beginnen met een stand van 15 minpunten!! Uiteindelijk moet je aan het eind van de teelt plus 10 punten hebben. Als je iets goed doet krijg je pluspunten, voor kleine foutjes krijg je minpunten. Grote tekortkomingen worden niet geaccepteerd of moeten op korte termijn in orde gebracht worden.

Als er in het buitenland goedkoop ingekocht kan worden gelden alle regeltjes ineens niet meer

Meerprijs

De grote vraag is: wie gaat dit betalen? Klopt het dat de consument dit wil zoals men beweert en hier een meerprijs voor wil betalen of is het weer een extra kostenpost voor de teler? Is de supermarkt echt overtuigd dat we met dit certificaat of biologisch moeten telen? Ik geloof er nog niet in. Als er in het buitenland goedkoop ingekocht kan worden gelden alle regeltjes ineens niet meer en kijkt men of de MRL (maximum residu limiet) niet overschreden word. Als dergelijke producten naast de dure PlanetProof-producten komen te liggen kiezen de meeste consumenten voor goedkoop.

Supermarkten

De bedenkers van PlanetProof en de tussenhandel zijn enthousiast. De supermarkten geven echter nog niet massaal te kennen dat ze zich achter het PlanetProof-certificaat scharen. Dus, waarom zouden die er dan wel voor betalen? Nee, ik ben bang dat het een sigaar uit eigen doos wordt. Tegelijk ben ik ook bang dat we er aan zullen moeten, dit certificaat. Zonder dat de consument weet wat het inhoudt, wordt het de nieuwe norm die over de sector wordt uitgerold. Laat ik Stichting Milieukeur meegeven dat ze het aan de deelnemende bedrijven verplicht zijn om hier een ijzersterk merk van te maken.

Laatste reacties

 • .....

  Let er op je bent altijd onderweg naar PlanetProof, PlanetProof zul je waarschijnlijk nooit worden...................

 • boergert

  Waarom wordt planet proof niet beter onderbouwd met onafhankelijke wetenschappelijke argumenten Nu is het een kopje thee met een paar clubjes die zeker geen meerderheid onder consumenten vertegenwoordigen.

 • farmerbn

  Let op de laatste vier letters. Planetp roof.

 • info36

  Ik heb altijd een hekel aan mensen die zonder kritisch te zijn zomaar achter belachelijke en overbodige regeltjes aanlopen en dus alles opvolgen wat hun gezegd word. Gebeurde in de 2e wereldoorlog ook. Wat dat betreft is er weinig verandert. Vooral Nederlanders zijn hier goed in.

 • wuljee1

  Beste heer Ambt,
  Het is goed om te horen dat er binnen jullie samenwerkingsverband wordt gediscussieerd over het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof. Maar we lezen in dit artikel ook – naar ons idee soms onterechte – kritiek en aannames. Het lijkt ons goed daar een keer open met elkaar over praten en nodigen jullie van harte uit voor een gesprek bij SMK in Den Haag (mail naar smk@smk.nl).

  Met betrekking tot het bonus- en malussysteem klopt de inhoud van het artikel niet. Binnen het certificeringsschema begint een teler namelijk met 0 maluspunten. De maluspunten worden gerealiseerd door de inzet van sommige gewasbeschermingsmiddelen waarvoor maluspunten gelden. De bonuspunten worden verdiend door middel van de keuzemaatregelen op verschillende milieuthema’s. Om het certificaat On the way to PlanetProof te behalen komt een teler uiteindelijk uit op 7 (bedekte teelten) of 10 (open teelten) bonuspunten.

 • TIMOTEUS

  Ik had nog stille hoop dat de boeren deze onzin zouden weigeren maar nee hoor ,de supermarkt betaald er geen cent extra voor dus komt het er weer op neer dat de premie die betaald word door sommige handelshuizen gewoon weggehaald word bij degene die niet meedoen.

 • Schrauwen Landbouw

  @wuljee1,

  Het is de heer Ampt, met een P.

 • kanaal

  wat zijn boeren soms dom.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.