Commentaar

‘Gebrek aan transparantie nekt suikerproducenten’

Het is een zuur verhaal voor de Europese suikerproducenten. Ze zijn sinds de afschaffing van de quotering en de marktordening ruim € 3 miljard aan inkomsten kwijtgeraakt.

Dit blijkt uit onderzoek van Boerderij.

Waar is dat geld gebleven? Niet bij de consument, zoals predikers van de vrije markt doorgaans voorspiegelen, maar ergens tussen producent en consument in. Bij snoep- en frisdrankfabrikanten en bij retailers, dus. Dat zijn de partijen die doorgaans toch al het meest in de melk te brokkelen hebben. Het zijn bij onderhandeling over prijzen en levering van grondstoffen de bovenliggende partijen.

Politiek debat

De scheve machtsverdeling in de voedselketen is al vaak onderwerp geweest van politiek debat. Er zijn studies over gedaan en mooie voornemens over uitgesproken, ook in EU-verband. Maar laat nu juist Europees beleid die machtsverdeling in de suikerketen nog schever hebben gemaakt.

Het zoet gaat naar suikerverwerkers, het zuur naar de telers

Sterke onderhandelingspositie

Wat is er aan de hand? De EU eist transparantie van de producenten. Zij moeten hun prijzen bekendmaken. Maar de afnemers hoeven dat niet. Daardoor weet niemand hoeveel winst zij maken met goedkoop en transparant ingekochte suiker. Dat maakt hun onderhandelingspositie sterk.

Bij de afschaffing van de suikermarktordening beloofde de EU transparantie in de hele keten. Die belofte is niet waargemaakt. Zo gaat het zoet naar de suikerverwerkers en het zuur naar de telers en de producenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.