Commentaar

‘GMO-vrije status EU loopt risico’

Franse, Duitse en Nederlandse akkerbouwers hebben, zonder dat ze het wisten, GMO-besmet koolzaad gezaaid. Gelukkig heeft zaadgoedleverancier Bayer de verontreiniging ruim voor de bloei en de oogst van het gewas ontdekt. Bayers controlesysteem werkt.

De getroffen telers hebben de besmette akkers omgeploegd en mogen er de komende jaren geen koolzaad meer op telen. Bayer zal de boeren hiervoor financieel compenseren. Al met al gaat het om ruim 20.000 hectare: 18.000 hectare in Frankrijk, 2.150 hectare in Duitsland en 6 hectare in Nederland.

Het valt Bayer te prijzen dat het direct verantwoordelijkheid neemt voor de besmetting en hiermee naar buiten komt. Het concern zegt overigens nog niet te weten hoe de besmetting is kunnen ontstaan. Alleen dat het GMO-koolzaad is geproduceerd in Argentinië. Dat is zorgwekkend. Hoe kan een GMO-besmetting op zo’n grote schaal bij zo’n professioneel bedrijf plaatsvinden?

Europese akkers vrijhouden van GMO-gewassen

Het is van belang dat Bayer en de autoriteiten hier bovenop zitten en schoon schip maken. Zeker zolang de GMO-discussie in Europa muurvast zit. GMO-gewassen voor food een feed mogen wel in de EU worden geïmporteerd. Tegelijk mogen EU-boeren geen gmo-gewassen telen en kunnen zo minder efficiënt produceren dan boeren die dat wel mogen. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: steeds meer supermarkten in Europese landen en zelfs daarbuiten willen juist zuivel en vlees geproduceerd zonder genetisch veranderd voer. Zo kunnen boeren munt slaan uit de GMO-vrije status die Europa nog heeft.

Brussel moet er dan ook alles aan blijven doen om te voorkomen dat de Europese akkers besmet raken met GMO-gewassen. Anders hebben de EU-boeren 2 keer nadeel van het gecompliceerde huwelijk tussen genetische modificatie en Europa; niet de teelttechnische voordelen, maar wel het slechte imago.

Of registreer je om te kunnen reageren.