Boerenblog

16 reactieslaatste update:14 mrt 2019

‘Tegen de stroom in’

Op 20 maart zijn er weer Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen. Voor ons boeren is het extra belangrijk om te gaan stemmen. Mede omdat onze bedrijven sterk beïnvloed worden door de vele regelgeving waarmee de overheden onze bedrijven belasten.

Ik zal zeggen wat mijn kijk hierop is en hoe we ermee moeten omgaan. Hoe meer de politiek zich met ons bemoeit, hoe meer regels hieraan verbonden worden. Helaas moet vaak geconstateerd worden dat de politiek in het algemeen steeds minder van het boerenbedrijf weet, mede hierdoor worden ons vaak onzinnige wetjes opgelegd. Om deze wetjes tot uitvoering te brengen, worden we weer belast met de vele regeltjes die zo’n wet met zich meebrengt. Vaker dwarsboomt de ene regel de andere.

Kundige mensen meebeslissen

Om te voorkomen dat er nog meer onzinnige wetjes en regels bedacht worden door de politiek, is het belangrijk dat er kundige mensen mee kunnen beslissen. Mensen die tegen de stroom in durven te gaan en zich niet met de groene massa laten meedrijven. Mensen die de dialoog aandurven met andere sectoren, zoals de lucht- en scheepvaart, het verkeer en de industrie.

Misschien kan de partij FvD ook voor ons boeren de ontbrekende schakel zijn

Op wie moeten we stemmen?

Op wie moeten we dan stemmen? We zijn door veel politieke partijen de laatste decennia aan ons lot overgelaten. Daarom was ik aangenaam verrast door het interview met partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) in Boerderij van 26 februari. Hij durft de gevestigde politieke orde tegen te spreken en spreekt zich zeer lovend uit over boeren. FvD staat in de opiniepeilingen op de derde plaats met 17 zetels. Het liefst willen ze in de toekomst meeregeren, zodat er daadwerkelijk ook iets bereikt kan worden. Ook Henk Bleker (oud-landbouwstaatsecretaris van het CDA) vind dat de gevestigde politieke partijen met FvD in gesprek moeten. Misschien kan de partij FvD ook voor ons boeren de ontbrekende schakel zijn.

Mening opdringen

Ik snap niet dat vele linkse politieke partijen boeren proberen aan te sporen, of zelfs willen verplichten om stadslandbouw te bedrijven, voedselbossen aan te leggen en biologisch voedsel te verbouwen. Dat sommigen dit voedsel boven gangbaar voedsel verkiezen is prima, maar ze moeten niet andere mensen hun keuze opdringen via politieke spelletjes. Diverse politieke partijen en milieubewegingen maken zich daar schuldig aan.

Ga in ieder geval stemmen. En dan liefst op een politieke partij die de boer hoog in het vaandel heeft staan

Ze zouden de gangbare landbouw beter dankbaar kunnen zijn. Momenteel wordt het voedsel door minder dan 1% van de bevolking geproduceerd. Door machines, gewasbescherming en kunstmest is er voedsel in overvloed. Wat ik wil zeggen is dit: ga in ieder geval stemmen. En dan liefst op een politieke partij die de boer hoog in het vaandel heeft staan en die dat ook durft uit te dragen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Als er één partij is die de boeren NIET hoog in het vaandel heeft staan is het FvD wel. Ze hebben in de Tweede Kamer nog nooit aan enig landbouwdebat meegedaan; ze vinden landbouw niet interessant of belangrijk genoeg.
  Welke beloftes heeft Terry Baudet gedaan in het interview in De Boerderij? Werkelijk helemaal niets! “Waar ruimte is mag de veestapel groeien”, zei Baudet. Heeft hij er ook bijgezegd wat hij onder “ruimte” verstaat en waar die er volgens hem is?

  En dan hebben we de PVV met Dion Graus die een hond behandeld als een kind en zijn vrouw als een hond. Als het over veehouderij gaat stemt hij het liefste met de PvdD mee.

  Beide partijen willen uit de EU wat voor minstens de helft van de boeren het einde betekend. Hoezo hebben ze het goed met de boeren voor?
  Smeets spreekt in zijn column over wat wij aan de EU betalen. Maar wat verdienen wij aan de EU met onze export gerichte economie, veel meer dan andere landen?
  Bezint eer ge stemt, zou ik zeggen.

 • kleine boer

  FvD een keer andere kijk erop/erbij kan geen kwaad.

 • Noordam2

  Bennie, we weten het jij bent geen fan van FvD en dat is jouw keus. Ik weet het ook niet maar kiezen op één van de coalitie lijkt mij helemaal niks, ook de VVD niet die onder Rutte een GroenLinks beleid voert.
  Wat betreft een Nexit? behalve dat we één van de grootste netto betalers zijn, waarom eigenlijk? vergeet je dat de lage rente van Draghi ons ook honderden miljarden kost, zie de pensioen fondsen, en dat gaat niet ophouden als we in ieder geval de EU niet splitsen in noord en zuid. Gebeurd dat niet stap er dan maar uit. Toch deze keer maar FdW, kijken wat er van komt

 • Attie

  Goed gesproken Bennie helemaal mee eens, eerst zien dan geloven!

 • nvanrooij1

  Eens met Bennie.
  Maar ik houd wel mijn hart vast als de linkse partijen de meerderheid gaan krijgen , dan zou de intensieve veehouderij de nertsenhouderij wel eens achterna kunnen gaan. Niets zo onbetrouwbaar als politiek.

 • Bennie Stevelink

  Velen denken dat milieuregels en dergelijke de persoonlijke wens is van bepaalde politici. Ze zijn in werkelijkheid afkomstig van grote groepen burgers die op hun gestemd hebben omdat zij daar belang in zien. Je hebt uiteindelijk geen politicus tegenover je staan maar grote groepen burgers.
  Het CDA in Brabant heeft te eenzijdig beleid gevoerd wat de boeren wensten. Het gevolg is dat bijna geen burgers meer op het CDA stemmen. Ze stemmen tegenwoordig SP, D66 of GroenLinks.
  In Overijssel werd meer rekening gehouden met burgers waardoor daar nog veel burgers op het CDA stemmen. Lag vroeger het zwaartepunt van het CDA in Brabant en Limburg, tegenwoordig ligt dat in Overijssel. Dat zal in de toekomst ook gevolgen hebben voor de koers die het CDA in de Tweede Kamer voert: het zal meer bepaald worden door hoe wij in Overijssel tegen zaken aankijken.

 • Het domste wat je kunt doen is stemmen op een partij wat uit de EU wil!
  Brexit betekent een ramp voor de Engelse boeren

 • nvanrooij1

  Bennie met jouw laatste bijdrage ben ik het niet helemaal eens.
  Ik denk dat het sentiment onder grote groepen burgers ten opzichte van de agrarische sector positiever is als hetgeen hun stemgedrag vertoont. Dit blijkt ook uit diverse onderzoeken.
  Dus de politici vertegenwoordigen in dat geval niet hun achterban maar wel degelijk hun persoonlijke wens. Dit zal niet gelden voor de PVDD .
  Verder is de deskundigheid onder de politici steeds verder zoek. Zij weten vaak niet meet waar ze over praten of ze spreken zichzelf tegen.
  Door de sociale media en actiegroepen lijken sommige politici steeds meer de waan van de dag te volgen zonder een afgewogen oordeel te vormen.
  Met andere woorden de kwaliteit holt zienderogen achteruit.

 • agratax.1

  @noordam2. Ik denk dat het splitsen van de EU in Noord en Zuid Europa geen oplossing is voor de financieele uitdagingen waar we voor staan. De Euro voor Zuid en Noord is het grootste probleem, zolang de politiek niet bereid is met Een en hetzelfde pakket aan belastingen en sociale voorzieningen te komen. Ik ken geen land ter wereld waar ze een en dezelfde munteenheid hebben en een wirwar aan financieele regeltjes per gebied. Hetzelfde geldt voor lonen en sociale zekerheid tussen Oost Europa en West Europa dat dit tot ontwrichting zou leiden was vanaf het begin duidelijk. Wie wil in een Unie van landen wonen waar het verschil in inkomen en "luxe" zo groot is?? Welke partij je ook stemt en wie ook in het pluche komen, ze hebben heel erg veel uit te leggen en zullen moeten bijsturen willen ze de tweespalt niet vergroten. Hier zal een Nexit geen verbetering in aan brengen, het zal het verschil tussen de rijken en de armen alleen maar vergroten.

 • Jan-Zonderland

  @Agratax, maar waarom blijft iemand arm en wordt een ander rijk ?

 • farmerbn

  Bennie heeft misschien gelijk als hij zegt dat je als boer uit Overijssel het best op het CDA kan stemmen. Boeren uit andere provincies misschien niet. Het landelijke CDA heeft de boer totaal overgeleverd aan links. CDA heeft de landbouwministerpost zelfs aan links gelaten. Zo van ; hier heb je die post, zoek het maar uit en als je ze wilt naaien doe je het maar. Dit mag je als niet-overijsselnaar niet vergeten.

 • cornelis 22

  Britten zijn grote netto importeurs van landbouwproducten waarom zou het voor Britse boeren een ramp zijn als er minder makkelijk geïmporteerd kan worden ?

 • farmerbn

  Eens met Cornelis. Als ook nog eens het geld minder waard wordt is het helemaal bingo voor de boeren omdat import dan nog veel duurder wordt. Exporteren wordt minder makkelijk voor de Britten maar ze exporteren bijna niks want welk Brits product hebben wij binnen staan?

 • Bennie Stevelink

  @agratax, een Griek die zijn tijd vult met het plukken van olijven en daarmee een waarde creëert van €5 per uur kan nooit €8 per uur verdienen.
  Een Duitser die zijn tijd vult met het bouwen van Mercedessen en daarmee een waarde creëert van €40 per uur kan gemakkelijk €30 per uur verdienen.

  Het loonniveau in een land moet dus in relatie staan tot de waarde die het volk met zijn arbeid creëert. Oost Europese landen hebben een lager ontwikkelde economie met een lagere waardecreatie per arbeidskracht. Dan moeten de lonen ook lager zijn omdat ze anders schulden opbouwen en Griekenland achterna gaan.

  Op dit moment groeit de economie in Oost Europa, de waardecreatie per arbeidskracht neemt toe en de lonen zijn ook al flink aan het stijgen. Dus door economische ontwikkeling trekken de lonen na verloop van tijd vanzelf gelijk.
  Je kunt geen loonniveau afdwingen die door de economie niet gedragen kan worden.

 • farmerbn

  Het mooiste is natuurlijk om die Griek in Duitsland voor 8 euro per uur die mercedes te laten bouwen. Zoiets zie je in Nederland ook waardoor het erg druk wordt. Al die miljoenen inwoners drukken de boer van zijn land. Is niet erg als die boer netjes uitgekocht wordt maar wegpesten is natuurlijk veel goedkoper.

 • Alco

  Bij verkiezingen zijn verschuivingen in de politiek belangrijk.
  De regeringspartijen zullen een klap krijgen, maar de oppositie zal ook niet krachtiger worden, omdat de opkomende FvD totaal niet in de lijn zit met het linkse blok.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.