1 reactie

‘Samen meten is samen weten’

De Nederlandse land- en tuinbouw moet burgers uitnodigen om samen onderzoek te doen. Dat levert de sector veel winst op qua vertrouwen, aldus André Hoogendijk.

Vorige week werd de bloembollensector opgeschrikt door een artikel in dagblad Trouw over de vondst van chemische stoffen in grondmonsters in de gemeente Westerveld. In totaal zijn 57 stoffen gevonden, verspreid over verschillende locaties. Een onderzoek door vrijwilligers van de lokale actiegroep Meten = Weten vormde de basis van het stuk in Trouw. De lelieteelt werd direct als schuldige aangewezen.

Lees verder onder het filmpje.

Bij nadere bestudering bleek meer dan 80% van de stoffen nooit in de lelieteelt te worden gebruikt. Het ging onder andere om het in 1973 verboden DDT en om een stof die in Nederland op wel zeer grote schaal wordt ingenomen: cafeïne.

Het is makkelijk om zo’n onderzoek weg te zetten als amateuristisch of vooringenomen. Een paar buren gaan op onderzoek uit en komen met een resultaat dat ze vooraf al hadden bedacht. Een rapportage is niet nodig. Een Excel-bestand met getallen is voldoende voor de journalist van Trouw om 2 artikelen mee te vullen. Als sector verbazen we ons niet zozeer over de uitkomsten van een onderzoek door een actiegroep, maar wel over dagblad Trouw. Een zelfbenoemde kwaliteitskrant die met graagte het verhaal van een actiegroep overschrijft. De journalist heeft geen enkele moeite gedaan om te checken om wat voor middelen het gaat en waar die vandaan zouden kunnen komen.

Lees verder onder de foto.

Onderzoek naar de bodemstructuur bij een akkerbouwer. Betrek buren bij onderzoek, zodat ze weten wat er speelt, adviseert André Hoogendijk. - Foto: Jan Sibon
Onderzoek naar de bodemstructuur bij een akkerbouwer. Betrek buren bij onderzoek, zodat ze weten wat er speelt, adviseert André Hoogendijk. - Foto: Jan Sibon

Aan vertrouwen is nog nog veel te winnen

Uit recent onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de media kleiner is dan het vertrouwen in goede doelen, de overheid en het bedrijfsleven. Als agrarische sector begrijpen we waarom. Wat we echter ook moeten laten doordringen, is dat het bedrijfsleven het hoogste scoort als het gaat om vertrouwen. Dat geldt voor zowel het brede publiek als voor het zogeheten geïnformeerde publiek.

Dit biedt aanknopingspunten voor onze sector. Het gaat in eerste instantie om het bedrijfsleven als werkgever, maar we zouden dit ook breder kunnen zien. Mensen vertrouwen toch met name andere mensen die ze goed kennen. We kunnen daar als sector echt een slag slaan.

Adviezen krijgen we genoeg, maar goede informatie hebben we nauwelijks

Wat mij betreft geen ruimte voor de actiegroep Meten = Weten, maar aandacht voor het initiatief Samen Meten = Samen Weten. Waarom nodigen we onze buren niet gewoon uit om samen met ons onderzoek te doen? De ene keer gaat het wellicht om de kwaliteit van het oppervlaktewater, de andere keer om het aantal wormen in een weiland. We hebben als land- en tuinbouw niets te verbergen en zeker niets om ons voor te schamen. We werken elke dag hard met de natuur aan lekkere voeding en mooie bloemen en planten. Als je op zoek bent naar gezondheid en geluk, kom je vanzelf bij de Nederlandse land- en tuinbouw uit. Laten wij dan de deur open doen.

We organiseren als sector natuurlijk al veel open dagen en we doen mee aan allerlei evenementen. Maar dat blijft hapsnap. Even kijken, even proeven en weer weg. We hebben als sector veel behoefte aan data. Adviezen krijgen we genoeg, maar goede informatie hebben we nauwelijks. Onze bedrijven zijn in de regel niet zo groot. We hebben niet de tijd en de middelen om zelf veel onderzoek te doen. Maar we hebben wel veel buren, vlakbij of in de stad. Mensen zitten binnen voor de tv of achter de computer, terwijl wij ze een beleving kunnen bieden in de buitenlucht. Kom meten bij de boer! Want samen meten = samen weten. En uiteindelijk ook samen handelen.

Katoenen onderbroeken als graadmeter voor de grond

Als KAVB halen we dit jaar de Soil Your Undies Challenge naar Nederland. We hebben inmiddels al meer dan honderd onderbroeken uitgedeeld aan bollentelers. Van die degelijke witte, katoenen onderbroeken. U kent ze wel. Dit voorjaar gaan we ze op onze velden begraven om te kijken hoe het is met de kwaliteit van de bodem. Na 2 maanden graven we ze weer op. Is het niet zo best gesteld met de bodem, dan kun je de onderbroek na een keer wassen gewoon weer aantrekken. In het beste geval blijft er alleen een elastiekje over. Alles met de bodem is ingewikkeld, maar dit is eigenlijk heel simpel.

Lees verder onder de tweet.

De meeste mensen in Nederland hebben weinig kennis van de bodem. Maar iedereen heeft op z’n minst 1 onderbroek. Zo brengen we de Soil Your Undies Challenge de Nederlandse huiskamers binnen. De bollentelers gaan de onderbroeken natuurlijk niet in hun eentje begraven. We nodigen buren, burgers en buitenlui uit om met ons mee te doen. Ze mogen hun eigen onderbroek meenemen, maar dan wel van katoen. Zo’n nylon ding is misschien leuk voor in de slaapkamer, maar niet voor in de bodem. We maken er een groot feest van en we delen de foto’s met onze vrienden. Bij het opgraven hangen we lange waslijnen op. Kunnen we met z’n allen kijken hoe ze eruit zijn gekomen. In Canada en de Verenigde Staten is dit een doorslaand succes. Daar gaan we hier ook voor.

Lees verder onder het filmpje.

Leuke acties om eventuele misstanden te ontdekken

Samen kunnen we ongetwijfeld nog meer goede en leuke acties bedenken. Misschien komt er wel eens uit dat er toch iets niet helemaal goed is met onze bodem, met ons water of met onze wormen. Nou, dan weten we dat en dan kunnen we er ook wat mee doen. Maar dan hebben we wel meteen een heel leger aan vrijwilligers om ons te helpen. Samen meten = samen weten = samen handelen. Met kranten kun je sloten dempen. Met je buren kun je bruggen bouwen.

Eén reactie

  • Zandboertje

    Leuk bedacht, maar zegt niets over de bodem een verweerde onderbroek. Enkel over een hoeveelheid N in de grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.