Commentaar

6 reacties

‘Bieten en chemie in één pakket: een goede stap?’

SuikerUnie brengt exclusief een onkruidbestrijdingsmiddel van Bayer op de markt, gekoppeld aan een resistent bietenras van KWS. Een interessante ontwikkeling, maar ook eentje die vragen oproept.

Het is een primeur voor de Nederlandse boerenpraktijk; een gewas en een bestrijdingsmiddel die speciaal voor elkaar zijn gemaakt. Het concept lijkt sterk op wat Bayer (voorheen Monsanto) al sinds 1996 doet met genetisch gemodificeerde glyfosaat-resistente maisrassen en suikerbieten. Het grote verschil is dat het bietenras SMART Blanca van KWS middels klassieke veredeling resistent is gemaakt tegen ALS-remmers. Op basis van deze laatste stoffen helpt het herbicide Conciso One van Bayer het onkruid om zeep.

Begrijpelijke stap voor suikerfabrikanten

Door naast bietenzaad ook bestrijdingsmiddelen te verkopen in een totaalpakket, trekt SuikerUnie de teelt nog verder naar zich toe. Een voor de suikerfabrikant begrijpelijke stap. De bietenteelt staat onder grote druk door de slechte markomstandigheden aan de ene kant en de stijgende productiekosten aan de andere kant. Het laatste onder andere door de afnemende beschikbaarheid van chemische bestrijdingsmiddelen. Met deze op traditionele wijze verkregen herbicide resistente bieten kunnen de Nederlandse bietentelers wellicht concurrerend blijven tegenover Europese collega’s, maar vooral ook tegenover boeren buiten de EU die gebruik mogen maken van genetisch gemodificeerde gewassen.

Blokkeert deze ontwikkeling niet de wenselijke weg naar een duurzame, juist chemieloze bietenteelt?

Zo lang er keuze is, geen probleem

Het neemt niet weg dat er ook risico’s zijn verbonden aan deze ontwikkeling. Veel boeren zullen argwanend kijken naar een teeltvorm waarbij een ras is gekoppeld aan een bestrijdingsmiddel en die vooralsnog bij één loket te koop is. Zolang telers maar kunnen kiezen uit meerdere teeltconcepten, bietenrassen en bestrijdingsmiddelen is het geen probleem. Teeltproeven moeten duidelijk maken wat landbouwkundig de stap voorwaarts is, en of onder aan de streep sprake is van winst voor het milieu en de boerenportemonnee.

Afhankelijker van chemie?

Andere vraag; maakt deze middel-rascombinatie de bietenteelt niet juist nog afhankelijker van chemie? Blokkeert deze ontwikkeling niet de wenselijke weg naar een duurzame, juist chemieloze bietenteelt?

Vanuit deze verschillende gezichtspunten moeten de resultaten van de teeltproef dan ook zorgvuldig worden bekeken en gewogen.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Hieruit blijkt hoe afhankelijk de boer wordt van zijn afnemer, die bepaald wat en hoeveel geteeld worden en hoe dat gebeurd evenals wanneer oogsten en afgeleverd, zelfs de prijs wordt bepaald door de afnemer. Waar blijft de zelfstandige ondernemer in dezen??

 • grolschzetor

  Tja, gaat maar om 1 teelt. Je bent vrij om het te telen. Quotum is eraf. Als je bij deze party wil bieten leveren koop je llb's. Zie hierin veel vrijheid als ondernemer.....Je kunt altijd je zegje doen als lid, ondermeer op vergaderingen..........

 • eltjo.huizenga1

  Geert, ik vind dat je de uitspraak "blokkeert deze ontwikkeling niet de wenselijke weg naar een duurzame, juist chemieloze bietenteelt?" niet onbeantwoord kunt laten. Als je deze vraag als journalist stelt, moet je hem ook laten beantwoorden door deskundigen en niet als een mening laten zweven (door hem niet te beantwoorden, bevestig je hem juist... zonder onderbouwing, zonder hoor en wederhoor, zonder journalistieke input).

 • Jan-Zonderland

  @Eltjo Huizinga ,
  Geert blinkt wel vaker uit in weinig tot geen diepgang in zijn artikelen. In dit artikel had ik graag gelezen wat ALS remmers zijn en welke onkruiden wel of niet bestreden worden met het nieuwe middel.

 • geert.hekkert1

  Hoi Eltjo Huizinga en Jan Zonderland. Wat jullie hier lezen is een commentaar stuk, waarin ik een mening of oordeel geef over een nieuw teeltsysteem waaraan dus volgens mij nog veel vragen kleven. De antwoorden hierop zullen deels moeten blijken uit de teeltproef die Suiker Unie dit jaar start zoals jullie kunnen lezen in het nieuwsartikel waarnaar wordt gelinkt in mijn commentaar. Daar in kunnen jullie ook lezen dat het nieuwe bietenras resistent is tegen ALS remmers. Alle stoffen uit deze groep biosyntheseremmers remmen de aanmaak van het enzym AcetoLactaatSynthase, afgekort ALS. Dit enzym zorgt voor aanmaak van aminozuren (bouwstoffen van eiwitten) zoals valine, leucine en isoleucine.

 • Hammie-G

  Vragen oproepen is prima, maar dan svp wel goede vragen! Door suggestief de term "exclusief" te gebruiken, suggereert Geert Hekkert dat telers geen keus meer zouden hebben bij de onkruidbestrijding. Natuurlijk niet!! Net als destijds bij Monsanto's genetisch gemodificeerde maïs, de ontwikkeling van neonicotinoïden (ook Bayer; ten onrechte nu geblokkeerd), hybride maïs etc. .....één moet altijd de eerste zijn. Gelukkig dat er innovatieve bedrijven als Bayer zijn! Alle bestaande opties blijven toch nog steeds ter beschikking van de telers. De noviteit komt er bij. De teler kan ervoor kiezen, maar niets verplicht hem of haar daartoe. Maar telers zien vaak al snel de grote voordelen van het nieuwe systeem en kiezen dan daarvoor. En dan volgen er al snel meer aanbieders van die noviteit. En wat betreft de gangbare oplossingen? De kans bestaat dat er diverse middelen hun toelating de komende jaren gaan verliezen. Fantastisch dat er dan nog effectieve oplossingen overblijven. Want met de "korte schrepel", zoals 100 jaar geleden, gaan we de wereld echt niet meer voeden! Een goede vraag zou zijn of een chemieloze bietenteelt wel duurzaam is en of zo'n bietenteelt gewenst moet worden. Ik denk het niet. Bij deze aannames, die Geert Hekkert als wenselijk ziet (... "Blokkeert deze ontwikkeling niet de wenselijke weg naar een duurzame, juist chemieloze bietenteelt?"...) stel ik nu juist mijn vragen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.