Commentaar

‘Contractprijzen stijgen, dat zou zo kunnen blijven’

De prijzen in de fritesaardappelcontracten voor oogst 2019 liggen 15 tot 20% boven die van vorig jaar.

Er is tussen de ene en de andere verwerker wel wat verschil waar in het afzetseizoen de stijging zit, maar bij allemaal komt er flink wat bij. Wie een jaar geleden goede argumenten had om een fritesaardappelcontract te tekenen, heeft die nu zeker.

Telers binden

Opvallend is dat enkele verwerkers in de meerjarige contracten wat marktwerking voor de komende jaren inbrengen om telers voor wat langere tijd aan zich te binden. Farm Frites geeft in de driejarige contracten een bonus op een deel van de contractprijs, én laat in het tweede en derde jaar de dan geldende prijs deels doorwerken in het contract.

Aviko op zijn beurt biedt een meerjarig indexcontract aan, waarbij kostprijsontwikkelingen (plus of min!) in het tweede en derde jaar worden verwerkt in de contractprijs.

Voor meerdere jaren vastleggen

Of ze daarmee de huiver bij contracttelers om zich voor enkele jaren vast te leggen wegnemen, is de vraag. Want wie zich vorig jaar voor 3 jaar vastlegde en daarvoor een premie kreeg van 0,7 cent per kilo, moet nu tandenknarsend toezien hoe collega’s die van jaar tot jaar tekenen er het dubbele bij krijgen.

In een wereldwijd aantrekkende vraag naar aardappelproducten is optimisme over de prijsontwikkeling op zijn plaats

Ook voor de komende jaren is er aan de telerskant wel wat te zeggen voor de van-jaar-tot-jaar-strategie. In een situatie van wereldwijd aantrekkende vraag naar aardappelproducten is optimisme over de prijsontwikkeling op zijn plaats.

Vraag naar frites

Hoe die vraag naar frites doorwerkt in de contractprijs? Aardappelinkoper Walter van Stee van Farm Frites legde het pas nog eens helder uit voor een gehoor van aardappeltelers: “De verkoop van frites gaat via tenders en termijnafspraken. Op een gegeven moment weet de verwerker hoeveel frites hij voor welke prijs kan verkopen. Hij weet dan ook dan hoeveel ton aardappelen hij daarvoor nodig heeft en welke inkoopprijs daarvoor betaald kan worden.”

Waar een stevige vraag is, werkt ruimte aan de afzetkant door naar de teler

Dan is het nog wel een kwestie van bepalen van wat je de teler moet bieden om de aardappelen bij hem los te krijgen, precies genoeg en niet meer dan dat. Maar waar een stevige vraag is, werkt ruimte aan de afzetkant door naar de teler.

Grondstofgat voorkomen

Het motief meer te betalen voor vroege af-landlevering spreekt voor zich: voorkomen dat na de krappe oogst 2018 een grondstofgat valt in juli. Maar dat nu over de hele linie de prijs omhoog gaat, heeft zeker ook te maken met de goede vraag. Dat kan niet alleen een reactie zijn op 2018.

Lees ook: Aardappelcontractprijzen gemiddeld 15% hoger

Of registreer je om te kunnen reageren.