Boerenblog

4 reacties

‘Verzet blijft nodig tegen bemoeizucht’

We moeten tegen bemoeizucht en regeltjes blijven ageren. Maar dat niet alleen.

Langzaamaan vorderen de werkzaamheden in het land. Iedere keer als het een beetje wil gaan opdrogen, komt er opnieuw regen. Door de goede structuur dit jaar blijft het bovenop vet en valt het niet mee om alles netjes te doen. Extra jammer dat die schaarse droge perioden dan ook nog net in de weekenden vallen.

Ik denk dat het een aardappeloogst was om niet snel te vergeten; oudere collega’s plaatsen 2019 in het rijtje 1974, 1983 en 1998

Gelukkig zijn de meeste aardappelen hier in de omgeving gerooid. Ik denk dat het een oogst was om niet snel te vergeten; oudere collega’s plaatsen het jaar 2019 in hun rijtje van 1974, 1983 en 1998.

Zo tijdens het ploegen zit ik vaak te denken hoe we het volgend jaar allemaal moeten gaan doen. Wat kan er beter? En de laatste tijd ook vooral: wat mag er volgend jaar nog?

De grote vraag is hoe omgegaan wordt met residu van chloor uit de bewaarplaats

Als je alle plannen van de politiek op een rijtje zet, staat er de komende jaren nogal wat te veranderen. Neem bijvoorbeeld het verdwijnen van chloor-IPC. Duidelijk is dat dit voor iedere aardappelteler gevolgen heeft.

Vervangende middelen zijn er gelukkig, maar de grote vraag is hoe er omgegaan wordt met residu van chloor uit de bewaarplaats. Komt er prijsverschil tussen partijen waar niets in zit of een partij met een zeer laag gehalte? Kan je de huidige bewaarplaats schoon genoeg krijgen of is nieuw bouwen de enige oplossing?

Drukregistratie en spuitdoppen

Een ander voorbeeld is de wetgeving omtrent drukregistratie. Nog altijd blijft het onduidelijk wat er wel en niet mag. Daarnaast verandert de beoordeling van spuitdoppen ook behoorlijk en is het niet eenvoudig een geschikte spuitdop uit te kiezen. Moeten we dan gaan investeren in een luchtondersteuning of sleepdoek of gaan we voor de zekerheid overal drie meter teeltvrije zone inplannen? Zelfs collega’s die akkerranden nooit inzaaiden hebben hier nu ineens interesse voor.

Eén ding is zeker: de agrarische sector is de bemoeizucht en regeltjes meer dan zat

Eén ding is zeker: de agrarische sector is de bemoeizucht en regeltjes meer dan zat. En hoewel ik denk dat we daartegen moeten blijven ageren, denk ik ook dat we de politieke beweging niet kunnen keren. De politiek en de consument hebben duidelijk een andere visie dan onze sector.

De uitdaging die we hebben, is de politiek op een dusdanige manier bij te sturen dat we in elk geval een werkbare situatie houden. Dat veranderende regelgeving daarbij gebaseerd wordt op feiten in plaats van fictie is hierin leidend.

Nadenken tijdens ‘donkere dagen voor kerst’

De komende periode wordt ook wel ‘de donkere dagen voor kerst’ genoemd. Een periode waarin het voor de meesten van ons relatief rustig is. Dat geeft wat ruimte om na te denken: hoe verder? Waar de politiek ons oplegt ‘wat allemaal niet…’, moeten wij denk ik vooral energie steken in ‘hoe dan wel?’

Die lijn moeten we zelf uitzetten, als sector en op het eigen bedrijf. En dan hoop ik dat de donkere dagen voor kerst wat lichter worden en dat eenieder de energie (her)vindt om ook volgend jaar en de komende jaren weer het mooiste vak van de wereld te blijven beoefenen.

Laatste reacties

 • fietskip

  Ik denk dat als de politiek zo door blijft gaan de boeren een keer zeggen we kijken helemaal niet meer naar regeltjes en doen ons eigen ding op een verantwoorde manier. Dus dan is de boer vogelvrij.

 • farmerbn

  Ik denk dat boeren zich meer schuldenvrij gaan maken door enkele hectares of rechten te verkopen en dan op extensieve manier verder te gaan. Bij veel grond gewoon alles biologische braak en leven van de premies of simpel mais/voerrogge verkopen voor biogas of zoveel mogelijk electriciteit opwekken op daken/zonneweiden. Lekker op je kont zitten de hele week en in het weekend ook. Daarnaast de tijd nemen om de stadsbewoners steeds in de zeik te zetten en te dwarsbomen. Heerlijk.

 • Fietskip en farmerbn ik denk inderdaad dat het deze kant op gaat .

 • Gat

  @farmerbn het zou pas een statement geven als boeren in europa zeggen. We vragen met zen allen braakpremie aan. Ofja ieders 1 ha voor eigen gebruik en jullie politici gaan met je grote bek maar vertellen dat er geen voedsel straks meer is.
  Als we willen kunnen we ze gemakkelijk aan. Maar het lef hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.