Boerenblog

2 reacties

‘Rustige aardappelmarkt?’

Hoe lang houdt de industrie de aardappelmarkt nog rustig, vraagt Mat Smeets zich af.

Wat is een reële prijs voor je fritesaardappelen? De Belgapom-notering staat op € 12,50/100 kilo, de termijnmarkt staat voor april op € 16,90. In een normaal jaar was iedereen hier zeer tevreden mee.

Geen normaal jaar

Maar 2019 is geen normaal jaar. Eerst was het op vele plaatsen zeer droog, ook diverse hitterecords werden aan diggelen geslagen. En momenteel is het op vele plaatsen nog extreem nat. Met als gevolg dat begin november nog zo’n 20% van het areaal gerooid moest worden in Nederland. Mede hierdoor wordt er behoorlijk geknoeid met aardappelen en blijft menig hoekje in de grond zitten. In Engeland is het nog natter. Daar moest begin november nog ongeveer 40% gerooid worden.

Lagere opbrengst

Mede door al deze problemen is de opbrengstprognose van NEPG (Northwestern European Potato Growers) ongeveer 7% lager ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Maar aangezien er 9% meer is uitgeplant, verwacht men toch een 2% grotere opbrengst ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Maar alle aardappelen moeten dan wel gerooid kunnen worden. Aangezien er behoorlijk geknoeid wordt en wellicht niet alles gerooid wordt, zal de opbrengst voor 2019 nog naar beneden bijgesteld moeten worden.

Prijs stabiel houden

Dus we krijgen voor 2019 de gemiddelde prijs van de afgelopen vijf jaar! Helaas, zo eenvoudig is het niet. Aangezien de industrie al veel aardappelen gecontracteerd heeft, zullen ze de markt zo proberen te bespelen dat ze niet een al te hoge prijs moet betalen voor de vrije aardappelen die ze nog bij gaan kopen. Vaak kopen ze aardappelen bij, niet voor directe levering maar voor levering over pas enkele maanden. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat ze goed ingedekt blijven om zo het spel zolang mogelijk te kunnen spelen. Ik noem dit een spel, maar eigenlijk is het gewoon hun machtspositie, die proberen ze zolang als mogelijk te behouden. Ze willen de markt rustig houden. Dit om te voorkomen dat de prijs van de aardappelen stijgt. Momenteel lukt hen dit aardig.

Verwachtingen

Hoe lang ze dit jaar de prijs rustig kunnen houden is de vraag. Ikzelf denk dat de prijs spoedig gaat stijgen, aangezien 2018 ook al een zeer extreem jaar was. Toen was de totale opbrengst van de EU-5 nog eens 10% lager dan die in 2019. Hierdoor moest men al vroeg aan de oogst van 2019 beginnen en zijn de voorraden frites in de vrieshuizen extreem laag. Dan hebben we nog de problemen in Oost-Europa. Hier hebben ze in 2019 zeer lage opbrengsten door de droogte en hitte. Ook de problemen in Canada en de VS (vroege, strenge vorst) zullen zeker bijdragen aan een nog gunstigere prijsvorming. En dan hebben we het nog niet gehad over de jaarlijkse groei van de fritesindustrie. Elk jaar groeit deze ongeveer 4%.

Startschot voor hogere prijs

Nu is nog de vraag, wie geeft het startschot voor een hogere prijs? Gaan de Belgen massaal aardappelen in Nederland kopen of gaan de Engelsen zich roeren op de West-Europese markt. Of gaat Oost-Europa de kar trekken?
Of is de machtspositie van de fritesindustrie zo sterk dat ze de prijs rustig kunnen houden?

Laatste reacties

  • noel

    . Wat zijn aardappelprijzen ? Vandaag Middenmeer noteert voor nicola 22 cent , ik zelf heb verkocht voor 35 cent , in frankrijk is het nog een aantal centen meer !!! Zo lang dat 90% of meer % van onze boeren op kontrakt werk is er eigenlijk geen markt werking !!!

  • boer jos

    Marktwerking maken door minder vast te leggen. De fabrieken willen ze dolgraag hebben. En ja wat zijn prijzen? Pat index staat 12,83 , ik weet van agria die verkocht zijn voor 17 en18.

Of registreer je om te kunnen reageren.