Boerenblog

2 reacties

‘Geen woorden voor...’

Ineens kwamen van alle kanten rooiers en trekkers met kippers.

Zou dit nou zijn wat men een writer’s block noemt? Dat je aan de computer zit, maar dat de woorden niet komen? Dat je heel veel onderwerpen kunt bedenken om over te schrijven, maar er niet de goede woorden bij kunt vinden? Eigenlijk zit ik met mijn hoofd in de aardappelen en de bieten die nog gerooid moeten, in de tarwe die nog gezaaid moet, het land dat nog geploegd moet, allemaal een beetje netjes als het even kan... Een vol hoofd, bedenkend welk onderwerp deze column krijgt om u stof tot nadenken te geven, of een boodschap, of een goed gevoel. Maar ik kan even geen woorden vinden.

Lees tekst verder onder foto

Nog 8 hectare aardappelen in de grond. - Foto: Hans Prinsen
Nog 8 hectare aardappelen in de grond. - Foto: Hans Prinsen

Oneerlijk speelveld

Even geen woorden voor de politieke puinhoop, voor het oneerlijke speelveld waarin de sector zich bevindt, voor de markt waarin wij moeten acteren en een inkomen moeten zien te halen.

Het inkomen zit nog deels in de grond. Op 6 november 2019 zit er nog 8 hectare aardappelen in de grond

Het inkomen zit namelijk nog deels in de grond. Op 6 november 2019 zit er nog 8 hectare aardappelen in de grond. En we zijn zeker niet de enige die er zo voor staan. Alles wat voor aardappelrooier doorgaat, reed afgelopen week rond in heel Nederland. Zo ook hier, maar met voldoende materiaalpech voor 3 jaar en zware omstandigheden op zware grond (de mooie structuur en diepe weggroei van de aardappelen bijten ons in de staart) liepen we al snel achter de feiten aan. Na een rondje collega-boeren bellen wist ik dat nagenoeg iedereen dezelfde race tegen de klok voerde als wij, weliswaar met het verschil dat het er bij een aantal op leek dat ze het wél gingen halen. Het deed me besluiten toch materiaal voor een extra loslijn te regelen, in de hoop het nodig te hebben. Iedereen gaf namelijk aan te komen helpen zodra ze klaar waren.

Zo reden we de hele nacht door met 5 rooiers, 10 kippers en 2 loslijnen

En zo verscheen afgelopen donderdagavond om 9 uur de eerste buurboer met zijn rooier in het land, even later een boer van iets verderop, en die nam zijn zwager mee, want die had ook een rooier vrij staan. Ze namen voor het gemak nog 4 trekkers met kippers mee, en in totaal dus ook 6 jongens die misschien liever alvast een biertje hadden gedronken op het binnenhalen van hun eigen oogst. Van weer een andere boer mochten we nog een trekker en kipper gebruiken. Om middernacht kwam nóg een loonwerker uit het dorp met 1 rooier en 2 kippers en zo reden we de hele nacht door met 5 rooiers, 10 kippers en 2 loslijnen. Loslijnen die vrijwillig bemand werden door familie, vrienden, echtgenotes en collega‘s.

Nog 8 hectare in de grond, maar met een onbeschrijflijk gevoel van dankbaarheid

Om wakker en fit te blijven, werden we gedurende de nacht voorzien van koffie en warme versnaperingen. Ik wist niet dat om half 6 in de ochtend een boterham met gebakken ei zo goed kon smaken. Om 9 uur regenden we eruit en parkeerden we 9 volle kippers in verschillende schuren. Nog 8 hectare in de grond, maar met een onbeschrijflijk gevoel van dankbaarheid, een gevoel, waar ik eigenlijk ook geen woorden voor heb...

Laatste reacties

  • hookwood

    Indrukwekkend verhaal! Toch mooi dat in deze individualistische tijden er nog zoveel collegialiteit bestaat!

  • Schrauwen Landbouw

    Laatste 8 hectare is er ook al uit bij jullie heb ik gehoord Leen. Gefeliciteerd. Hier nog 5 ha, maar we zijn ook weer 20 mm verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.