Boerenblog

10 reacties

‘Hoe nu verder na de demonstratie?’

Met dit succes van de demonstratie wordt het weer spannend. Het zou goed zijn als LTO zich juist nu weer profileert als onze belangenbehartiger.

Eindelijk was er dan actie. En wat een succes was het op 1 oktober op het Malieveld in Den Haag. Mijn grootste angst voor deze demonstratie was dat sommige collega’s hun emoties niet de baas zouden kunnen waardoor we op een negatieve manier in de publiciteit zouden komen. Het had echter weinig beter kunnen gaan. Fantastisch, wat een opkomst.

Grote fout dat het initiatief niet bij LTO vandaan kwam

Saamhorigheid

Als de politiek iets teweeg heeft gebracht is het wel saamhorigheid in de hele sector en tussen boeren uit alle hoeken van Nederland. Een groot compliment aan de organisatie en iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Gelukkig heeft ook LTO zich achter de acties geschaard. Wel een grote fout dat het initiatief voor deze actie niet bij onze belangenbehartiger vandaan kwam. Onze organisatie hoort toch te weten dat we met z’n allen klaar zijn met dit beleid en alle negatieve uitlatingen van politici en milieugroeperingen.

Begrip Nederlandse bevolking

Maar na dit succes wordt het toch weer spannend. We hebben gelukkig veel begrip geoogst van de Nederlandse bevolking, die ondanks de drukste ochtendspits ooit achter onze standpunten staat. Het is nu toch wel duidelijk geworden dat slechts een klein deel van de Nederlanders vindt dat we het niet goed doen. Maar dit kleine groepje mensen weet helaas wel heel goed de media te bereiken en heeft ook bij beleidsmakers een veel te grote invloed. Zij bewijzen dat veel herrie maken werkt. Hier kunnen we dus een voorbeeld aan nemen.

Het beste jongetje van de klas

Want het kiezen van de juiste vervolgstappen gaat bepalen of we echt stappen kunnen zetten op beleidsniveau. Op een constructieve manier met de minister in discussie met eventueel nieuw te plannen acties als dreiging. Ervoor zorgen dat de politiek stopt met beslissingen nemen op basis van emotie en onjuiste getallen. Ook de omzet van bedrijven die in de periferie van de landbouw actief zijn moet meegenomen worden. Andere sectoren zoals de luchtvaart, nieuwbouw en het verkeer moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de landbouw. Hierbij moet Nederland niet weer het beste jongetje van de klas willen zijn, maar Europese normen hanteren.

Dreigen met goed doordachte acties

Schiphol

Heel belangrijk is dat we de saamhorigheid vasthouden zoals we die met deze actie hebben laten zien. Niet meerdere actiegroepen met eisen, maar één partij. Eén partij die namens de hele sector praat en voor de agrarische sector goed beleid afdwingt waar we een toekomst mee hebben. Niet met wilde plannen zoals het willen bezetten van Schiphol, maar door te dreigen met goed doordachte acties. En dit alles met steun van LTO, die jammer genoeg de regie uit handen heeft gegeven. Het zou goed zijn als LTO zich juist nu weer profileert als onze belangenbehartiger, in gesprek gaat met de overheid en zorgt dat we als sector gaan voor onze toekomst.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kanaal

  lto is alleen goed in ja knikken.

 • Noordam2

  goed verwoordt Leen en ik deel je zorgen over die éne stem!
  LTO? zou de spreekbuis moeten zijn!

 • gjh

  einde van LTO komt in zicht wat een stelletje meelopers die LTO

 • 344412

  Als LTO dit had georganiseerd was de toon heel anders en opkomst de helft. Was juist goed dat het nu breed, en met heel veel LTOers werd georganiseerd en gedragen.

 • niet

  Heel raar dat je onze voormannen niet hoort. Het is de LTO, POV die niets van zich laten horen en altijd zeggen samen staan we sterk. Ik heb het idee dat ze bewust stil zijn en achteraf zeggen zie je nu het gaat gewoon door!! Zitten er allen voor eigen gewin. Echte voormannen/vrouwen zie je niet meer die de nek uitsteken!! Uitgezonderd de DDB was toch melkvee vakbond van Sietske??

 • farmerbn

  Begrip is leuk maar het moet gaan over het resultaat. En dat resultaat zie ik nog niet zo snel komen. Politiek is niet bang van de boeren(actie) dus gaat het gewoon door. Beter is het om, net als MOB , resultaat te gaan halen via rechtzaken. Huur de beste advocaten in en pak de politiek nationaal en internationaal aan. Eis gegevens op en baseer het hele gedoe op feiten. Laat ook de opname van CO2 en stikstof meetellen die planten omzetten naar zuurstof. Pak luchtvaart aan en zorg dat er een hoge vliegtaks komt.

 • pinkeltje

  Het leuke van boeren is dat ze niet georganiseerd zijn. Daarom krijgen ze ook weinig voor elkaar in Den Haag. In de kroeg en op het Malieveld zijn ze het allemaal met elkaar eens en als de boeren thuis zijn gaat iedereen weer verder met zijn eigen agenda. Hoe lekker de neuzen dezelfde kant op staan blijkt nu alweer met het plan om al op korte termijn weer flink actie te voeren. De minister is van GroenLinks met de bijbel dus daar hoef je weinig van te verwachten en inderdaad, van LTO hoor je niks. Denk dat de meeste Nederlanders geen idee hebben dat ze bestaan. FNV etc kennen ze wel. Is ook niet iedereen lid van maar die vertegenwoordigen in ieder geval nog iemand. Politici zijn geïnteresseerd in waar ze staan in de peilingen en laten zich daarom inderdaad grotendeels leiden door emoties en de waan van de dag. In de kantine op het Binnenhof alleen nog Nederlandse producten. Zijn ze daar gauw klaar met eten als ze dat ook echt serieus nemen. Net als de rest van Nederland trouwens.

 • Henk.visscher

  farmerbn, inderdaad moeten we topadvocaten hebben, die kunnen mooi betaald worden van het geld wat is overgebleven van het fosfaatreductieplan

 • Henk.visscher

  We moeten een estafette houden we beginnen met de trekkers en iedereen die mee wil doen op Tessel die gaan met het dossier met onze punten, met daarin vooral dat wij eerlijke metingen willen en dat ook de depositie moet worden meegeteld, en de drempelwaarde gelijk moet zijn aan onze buurlanden ,want dan kan heel Nederland zo weer aan de slag met alle projecten die nu stil liggen,naar het provinciehuis van Friesand , daar overhandigen ze het dosier aan het provinciehuis en aan de Frieze boeren , Tesselse boeren gaan weer terug , de Frieze boeren gaan naar het provinciehuis van de volgende provincie, enz, totdat het dosier in den Haag is afgeleverd, iedereen kan dan meedoen,ook burgers en andere sectoren, want die hebben ook een belang, want voor velen is het afreizen naar de randstad te veel gevraagd.
  Op deze manier bereiken we de provincie, de lokale pers, de bugers en de landelijke pers en ik weet zeker dat er mega veel aan meedoen

 • Alco

  Leen.
  Het kon zonder de LTO georganiseerd worden. Dus die club kunnen we zonder.
  Dreigen met weer acties is al gedaan, namelijk over vier weken weer de straat op.
  Echter heeft de overheid al beslist er niets op te doen.
  Dus organiseer maar weer direct acties, net zolang gerechtigheid zegeviert.
  Maar laten we in aller naam de LTO weg bonjouren.
  Juist door hen heeft het zover kunnen komen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.