Commentaar

7 reacties

‘Schrikbarende kostprijs aardappelteelt’

De NAV wil hogere contractprijzen voor aardappelen. Daar zullen verwerkers zich weinig van aantrekken.

De kostprijs voor de teelt van aardappelen is fors gestegen. Dus moeten ook de contractprijzen omhoog, zo vindt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Wat zullen de aardappelverwerkers hiervan schrikken. Hadden ze dat eerder geweten, dan was de basiscontractprijs ondertussen 15 cent per kilo geweest (niet dus).

Productiekosten met meer dan een kwart gestegen

Jaarlijks rekent de NAV de kostprijsontwikkeling voor de consumptieaardappelteelt door. En volgens die berekeningen zijn de productiekosten sinds 2010 met meer dan een kwart gestegen. De contractprijzen moeten dan ook met zo’n 5 cent per kilo omhoog om de teelt rendabel te krijgen, stelt de NAV. Tja, dat kun je dan wel willen of wensen, maar hoe dan? Geen aardappelverwerker die zich er iets van zal aantrekken of er van zal schrikken.

Waarom zou een verwerker 12 cent betalen als de teler zijn aardappelen ook voor 11 cent meegeeft?

Begin vorig jaar nog verlaagden alle fritesfabrikanten de contractprijzen voor seizoen 2018-‘19 wegens een overaanbod van aardappelen. Zo werkt een vrijemarkteconomie nu eenmaal: producenten bepalen zelf wat er wordt geproduceerd en de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Waarom zou een verwerker 12 cent betalen als de teler zijn aardappelen ook voor 11 cent meegeeft?

Kostprijs op bedrijfsniveau

Daarmee is niet gezegd dat het zinloos is wat de NAV doet. Jaarlijks de reële productiekosten publiceren, inclusief zaken die vaak worden vergeten als eigen arbeid en risico’s, maakt telers wel bewust. Dat anno 2019 de kostprijs gemiddeld 19,2 cent per kilo (klei, levering april) aardappelen bedraagt, geeft stof tot nadenken voor elke teler. Bijvoorbeeld om de kostprijs op bedrijfsniveau eens goed door te rekenen en te analyseren waar nog wat te winnen valt.

Verkoopstrategie

En een teler die zijn eigen kostprijs goed kent, kan vervolgens ook zijn ideale verkoopstrategie voor het nieuwe seizoen bepalen; welk deel vrij of collectief via bijvoorbeeld een pool of telersvereniging. Of op contract. En als alle aardappeltelers tot de conclusie komen dat ze geen aardappelen kunnen telen voor minder dan 19,2 cent per kilo, en hiervoor ook geen contracten afsluiten, ja dan zullen de aardappelverwerkers wel even schrikken.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als aardappels telen 19 cent kost en de boeren krijgen het voor elkaar dat ze struktureel meer krijgen dan gaan de aardappelkopers ze zelf telen. Kunnen kopers de aardappels struktureel voor minder dan 19 cent krijgen dan laten ze het telen over aan de boeren. Simpel.

 • agratax.1

  De verwerkers weten dat de boer zal blijven telen omdat zijn investeringen zijn gedaan voor aardappelen. Het zou schrikken zijn als de boeren zouden besluiten een jaar rustig aan te doen met de pieper teelt en hun vermoedelijke verlies voor lief nemen om zo de verwerkers te dwingen in de ontstane vraag markt een betere prijs te betalen, die dan de basis is voor nieuwe contracten. Het zal noodzakelijk zijn om alleen vrije aardappelen te telen en deze vuist te maken in Europees verband. Graan brengt minder omzet maar ook minder kosten en zal altijd meer opbrengen dan verlies gevende aardappelen.

 • heeeee

  Beste farmerbn dan hebben ze toch wel grond nodig.Of hebben ze zoveel verdiend dat ze dat eerst kunnen aanschaffen.

 • boer jos

  Producenten bepalen zelf wat er wordt geproduceerd???? Pardon?
  Dat doet de natuur volgens mij, zie afgelopen jaar!

 • boer jos

  Nog een vraag aan telers, waarom geef je je aardappelen al voordat je ze hebt geplant al onder de kostprijs weg???
  Je kunt toch iets nog niet verkopen wat je nog niet hebt?

 • farmerbn

  Jawel boer jos. Je kunt ook al de oogst van 2020 verkopen. Het kan best zijn dat mijn oogst van 2020 nu al tig keer is verkocht (terwijl ik nog niet eens heb verkocht).

 • koestal

  Sommige aardappeltelers zijn niet slim,ze willen de piepers verkocht hebben,anders kunnen ze niet rustig slapen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.