Redactieblog

2 reacties

‘Aardappeltelers moeten kiezen: Avebe of elders?’

Zijn aardappeltelers trouw aan hun coöperatie Avebe of zetten ze hun aardappelen elders af?

Dat wordt een moeilijke keuze voor de aardappeltelers, die lid zijn van de Avebe. Redacteur Jan Engwerda wees terecht op het dilemma waarvoor Avebe-telers staan. Zijn ze trouw aan hun coöperatie, of kiezen ze voor het eigenbelang?

Een mooie testcase in een tijd waarin de coöperatie zich steeds zakelijker opstelt. Terecht naar mijn mening, want de resultaten worden ook vergeleken met particuliere ondernemingen. Het coöperatieve principe van gelijke monniken, gelijke kappen is verdwenen. Het is nu samen zaken doen en het uiteindelijke resultaat verdelen onder de eigenaars, de leden. Met fikse reserveringen voor het eigen vermogen van de coöperatie. Want leden willen, niet zoals vroeger wel gebeurde, bij verlies niet meebetalen.

Coöperatie Rabobank is volledig weggedreven bij boerenleden

Het grote voorbeeld van een coöperatie die volledig bij de leden is weggedreven, is Rabobank. Eens in eigendom van de boeren. Nu is het een grote bank met een coöperatief vlaggetje. Door hier en daar wat dorpse en regionale verenigingen te steunen, probeert de bank de leden het gevoel te geven dat ze er voor hen is.

Ook de boerenleden worden zakelijker, die kijken naar het belang voor het eigen bedrijf

Vergeet het maar. Ook de boerenleden worden zakelijker. Die kijken naar het belang voor het eigen bedrijf. Het zal hun een zorg zijn dat Rabobank plaatselijke activiteiten sponsort. Zij zien liever voordeel op hun eigen rekening. Op het gebied van de rente bijvoorbeeld. Maar dat voordeel is er niet voor boeren.

Avebe hanteert moderne, zakelijke aanpak

Terug naar Avebe. Daar zijn moderne leveringsvoorwaarden voor aardappelen. Er zijn plichten voor de telers, maar ook rechten. Op aandelen mogen ze een bepaalde hoeveelheid leveren, maar hebben ze meer, dan wordt overlegd over de voorwaarden. Een zakelijke aanpak. Niet elk lid heeft dus dezelfde verhouding tot zijn coöperatie.

Teveel aan aardappelen naar Avebe of elders?

Dit jaar is er een dilemma. Boeren die konden beregenen, kunnen meer aardappelen leveren dan ze verplicht zijn. De telers die niet konden beregen, kunnen niet voldoen aan hun leveringsplicht. Dus zit Avebe met te weinig aardappelen om aan de eigen leveringsverlichtingen van zetmeel te voldoen. Engwerda stelt dan de interessante vraag of de teler met een teveel aan aardappelen deze toch aan Avebe moet leveren, of moet hij kiezen voor het eigenbelang en de aardappelen elders afzetten? Moeilijk.

Ik vind dat boeren in dit slechte jaar moeten kunnen kiezen voor het eigenbelang

Toch kan ik mij voorstellen dat de akkerbouwer zijn vrije aardappelen aan een andere partij verkoopt. De coöperatie, de leden zelf, hebben gekozen voor het systeem dat Avebe met A, B, en C –volume een zekere vrijheid geeft. In tijden van overschot is Avebe blij dat boeren aan derden verkopen. Daarom vind ik, hoe zuur ook, dat boeren in dit slechte jaar moeten kunnen kiezen voor het eigenbelang.

Marktconforme prijs voor Avebe-teler

Dan eigenbelang kan best in overleg met Avebe. Als die een marktconforme prijs willen betalen om de bezetting van de fabrieken op peil te houden, dan levert de teler graag aan zijn eigen coöperatie.

De zakelijkheid, die Avebe zelf over zich heeft afgeroepen, kost dit jaar dan geld. Maar zal in het verleden ook veel hebben opgeleverd.

Lees ook: ‘Emsland en Rixona azen op Avebe-aardappelen’

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Het niet leveren aan de co-op, anders gezegd je eigen verwerkingsafdeling, betekent dat je als boer kiest voor de korte termijn en hoopt dat het ontstane verlies aan markt bij de co-op volgend jaar weer terug komt. Hier zou ik als boer niet op rekenen een eenmaal vergeven markt aandeel moet weer terug worden bevochten met alle kosten van dien. De winst van vandaag door boven aandeel piepers aan de concurrent te leveren kan betekenen dat in de komende jaren deze winst dubbel en dwars verloren gaat door het nu verloren marktaandeel.

  • wiljo

    Het wordt eens tijd dat de redacteuren van de Boerderij eens gaan kijken naar de opbrengsten bij AVEBE-boeren. Het is diep treurig, hele dag knikkertjes rooien met opbrengsten van 15-25 ton. En dan lees je s'avonds in de Boerderij de suggestie dat AVEBE boeren er een slaatje uit kunnen slaan.
    Maak AVEBE gelukkig met die knikkertjes en doorwas aardappels, zo voorkom je dat de vlokkenindustrie je aardappels afkeuren door te veel doorwas.

Of registreer je om te kunnen reageren.