Foto: Michel Velderman AkkerbouwOpinie

‘Wat is de waarde van een contract?’

Contracttelers en afnemers sluiten overeenkomsten om zodoende risico’s in enige mate af te dekken.

De producent doet dat om het prijsrisico in te dekken en de verwerker wil verzekerd zijn van een bepaalde aanvoer.

Normaal gesproken zal dit weinig problemen geven, want onder gemiddelde omstandigheden weet iedereen waar hij aan toe is. In extreme jaren blijkt echter hoeveel een contract waard is. Want wat gebeurt er als je niet kunt leveren wat er gevraagd wordt? Wie loopt dan de risico’s?

Extreme droogte

In het verleden is er in Nederland al heel wat gesteggeld over de contractvoorwaarden. Welke zekerheden liggen er onder een contract? Wie draait ervoor op als er problemen zijn? Dit jaar blijkt na extreme droogte dat er toch wel wat aan te merken is op het vertrouwen tussen beide kampen. Blijkbaar zijn de contractvoorwaarden toch nog niet helemaal waterdicht.

‘Nederland is geen eiland in de aardappelteelt’

De NEPG trekt aan de bel. De organisatie van Noordwest-Europese aardappeltelers vindt het hoog tijd dat op internationaal vlak wordt gekeken naar contractvoorwaarden. Nederland is geen eiland in de aardappelteelt, het is een internationale aangelegenheid. De NEPG heeft daarin groot gelijk: probeer internationaal op één lijn te komen om zodoende tot bindende afspraken te komen. Ook in het geval dat er sprake is van extreme omstandigheden.

Beheer
WP Admin