Commentaar

‘Uien zijn geen eenheidsworst’

De uienpools in het Boerderij-poolprijzenonderzoek hebben naar vermogen gepresteerd.

Uienseizoen 2017-‘18 was er wel één van pieken, maar dat geldt alleen wat de volumes betreft. Een enorme productie werd in recordtempo verkocht, gesorteerd en afgeleverd. In enkele weken werd zelfs meer dan 38.000 ton uien over de grens gebracht. Dat is absurd veel en toont eens te meer wat de Nederlandse uiensector in zijn mars heeft.

De grote stroom aan uien voor export werd voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door de matige prijzen. In de vrije markt klommen de telersprijzen in de tweede helft van april even naar € 12,50 per 100 kilo. Daarna zakte de markt echter als een plumpudding in elkaar.

‘Telers die droomden over prijzen van € 15 kwamen al snel in een nachtmerrie terecht’

Telers die droomden over prijzen van € 15 kwamen al snel in een nachtmerrie terecht. Ineens viel de vraag weg en dat deed de prijzen plots kelderen naar € 5 en zelfs daaronder. Met prijzen van rond € 8 in de eerste helft van het seizoen werd al snel duidelijk dat hoge prijzen er dit jaar niet inzaten. De poolprijzen blijven zodoende steken op magere niveaus. Gezien het prijsverloop moet worden geconcludeerd dat er simpelweg niet meer in zit.

‘Uienpools mogen nog wel meer op basis van kwaliteit en grofte betalen’

De kwaliteit van de uien was ook maar matig. Bovendien viel de grofte tegen. Daardoor liep de Nederlandse uiensector ondanks de recordexport ook nog afzetkansen mis. In dat opzicht zouden ook de uienpools nog wel meer op basis van kwaliteit en grofte mogen betalen. Dat voorkomt dat telers met doorgaans een kwalitatief beter en grover product zich benadeeld voelen door telers die een minder product in de pool leveren.

Splitsing grove en fijne uien in vrije handel

Ook in de vrije handel zie je dat er langzaam maar zeker een splitsing komt in grove en fijne uien. In de afgelopen maanden zijn er partijen verhandeld waar voor de grove maat ongeveer € 10 werd betaald, terwijl de fijnere uien in deze partijen werden afgerekend op minder dan € 5 per 100 kilo. Op deze manier kunnen afnemers beter inspelen op de vraag. Gezien de opbrengstontwikkeling dit jaar mag worden verwacht dat deze ontwikkeling zich doorzet. Dat is een goede zaak, want op deze manier kunnen uien wegblijven van eenheidsworst.

Of registreer je om te kunnen reageren.