Redactieblog

8 reacties

‘Landbouwcrisis’

Er heerst crisis in de landbouw, zo komt uit onderzoek van Trouw naar voren. Het gaat om gebrek aan vertrouwen.

Crisis in de landbouw, volgens een . Maar wat is crisis eigenlijk? Vroeger bestond een crisis uit een langdurige periode van lage prijzen, met grote armoe onder de boeren tot gevolg. Neem de Grote Landbouwcrisis van 1878 tot 1895. Door de introductie van grote oceaanstomers werd Europa vanaf 1878 overspoeld met Amerikaans graan. In korte tijd daalde de graanprijs tot op een derde, akkerbouwers gingen weer meer vee houden, tienduizenden emigreerden naar Amerika en de grondprijs daalde met 30%(!).

‘Niet het idee dat het de boeren slecht gaat’

Wereldbevolking

De crisis van nu is van een heel andere orde. Ik heb niet het idee dat het de boeren slecht gaat. Het zijn wel geen champagnejaren, maar de prijzen zijn niet langdurig slecht. De groeiende wereldbevolking blijft voedsel vragen, de grondprijzen blijven onverminderd hoog. Er is dus helemaal geen crisis!

Regeldruk

De crisis van nu is dan ook een vertrouwenscrisis, blijkt uit het onderzoek. Van de boeren vindt 90% dat ze worden genegeerd door de politiek, dat de media hun overal de schuld van geven, dat de burger niet begrijpt hoe goed ze het eigenlijk doen. Als de boeren nu willen stoppen of emigreren is dat vanwege de regeldruk, niet vanwege de lage prijzen.

‘Niet klagen dat de overheid, de burger en de media mij mijn gang niet laten gaan’

Biologisch

Tja, en wat vind ik daar nu van? De boeren doen hun stinkende best, dat geloof ik graag. Maar als ik glyfosaat en neonicotinoïden en heel veel mest gebruik en het komt massaal in de producten of in het grondwater of in de mens terecht dan zou ik me toch eens achter de oren krabben. Het is voor mij een van de redenen geweest om biologisch te gaan boeren, dat in 1988 bentazon en andere stoffen in het drinkwater werden aangetroffen. Nu hoeft van mij niet iedereen biologisch te worden, maar wat ik in ieder geval niet zou doen is klagen dat de overheid en de burger en de media mij mijn gang niet laten gaan. Of met onderzoeken aankomen waaruit blijkt dat die stoffen heus niet kankerverwekkend zijn. En dat het dus overal best in mag zitten en dat iedereen mij dan maar moet vertrouwen.

Kloof

Is dat een vertrouwenscrisis? Zeg maar gerust een kloof. Een kloof met aan de ene kant boeren die inzetten op intensivering en schaalvergroting en afhankelijk willen blijven van chemie, en aan de andere kant mensen die geloven dat dat ten koste gaat van welzijn, milieu, en van boeren zelf, die in een race naar de bodem zitten. Aan de andere kant van de kloof bevinden zich ook boeren die minder in het onderzoek van Trouw naar voren komen, zoals kringloopdenkers, bioboeren, producenten voor de regio. Ik hoop dat ook veel jonge boeren aan deze kant van de kloof staan, jongeren die de krant lezen, en niet tegen de binnenkant van die 90%-bubbel staren. Dan is nog niet alles verloren.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  De vertrouwenscrisis ontstaat doordat er eisen worden gesteld die de meeste boeren landbouwkundig of economisch niet kunnen realiseren.
  Ondertussen blijven activisten en linkse politiek maar suggereren dat er heel gemakkelijke oplossingen voor het oprapen liggen. Dit impliceert dat duurzaamheidsbeperkingen een gevolg zijn van incompetentie of kwade opzet. Het is een voordurende aanval op de persoon van de boer.

 • meter

  Jammer Rinus dat je het nodig vind om de gangbare landbouw een veeg uit de pan te moeten geven met dit stuk. Het branden van onkruid lijkt me voor de insecten niet veel beter, koper voor de mens niet veel gezonder, en het brandstofverbruik van het eindeloos schoffelen niet veel beter voor bodem en milieu. Respecteer een ieder zijn keuze voor het een of het ander en laat een ieder in zijn waarde. De tweespalt die je met dit stuk probeert te bewerkstelligen is in ieder geval niet goed voor de postitie van de agrarier in de keten als zodanig.

 • Alco

  Ook voor mij Rinus heb je nu volledig afgedaan.
  De gangbare afschilderen als de vervuilers, alsof die totaal niet in kringloop denken en maar wat in de ronde spuiten.
  Daarnaast hebben we je al menig maal de vraag gesteld, hoe je op den duur de nutriënten verliezen wil tegen gaan die via de consument in de wc pot verdwijnen en daar onbruikbaar worden gemaakt met allerlei chemie en medicijn resten .
  Maar nooit een antwoord.
  Je blijft maar in je eigen "Spinsel".

 • farmerbn

  Kunnen we afspreken Rinus dat je ons de geheimen van de biologische akkerbouwer in een volgende blog uitlegt. Hoeveel mineralen je de laatste 30 jaar verkocht hebt en hoeveel mineralen en welke mineralen( biologisch en gangbaar) je aangevoerd hebt?

 • Kelholt

  Rinus je zegt: "Nu hoeft van mij niet iedereen biologisch te worden." Maar stel nou dat iedereen (aan de productiekant) wel je voorbeeld volgt. Denk je dat dan de consumenten ook volgen? Nu is het biologische verhaal nog een kleine nichemarkt waaraan jou businessmodel zijn bestaansrecht ontleent. Als iedereen biologisch produceert raakt deze markt oververzadigd en krijg je voor je biologische producten de prijs van niet biologisch. De consument heeft in de supermarkt immers de keus tussen een duur biologisch stukje biefstuk uit Nederland of een goedkoop biefstukje van de pampa's in Argentinië. Leg mij maar eens uit waarom dit voor biologische boeren dan niet tot een "race naar de bodem" zal leiden.

 • DJ-D

  https://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2018/7/Grootste-biomelkveebedrijf-Zweden-schakelt-om-304174E/

  Race to de bodem?

  Wat een naar cynisch stuk weer. En ook de zoveelste column over een suggestief onderzoek van trouw.
  Zegt ook al genoeg dat je zelf kringloopboeren en bioboeren apart benoemd.
  Helpt Roos Vonk je mee met een betoog schrijven toevallig, tis allemaal van het zelfde laken en pak. Halve waarheden en stemmingmakerij.

 • cornelis 22

  Hoeveel liters diesel kost het om een ha biologisch pootgoed dood te branden was dat nu 6 of 8 honderd? Hiermee kun je ook met een paar dierenactivisten een enkele reis Verweggistan doen

 • info36

  Niet vanwege de lage prijzen? Kom jij vaneen andere planeet? De hoge grondprijzen hebben in Nederland weinig met landbouw te maken maar meer de druk van buitenaf waardoor uitgekochte boeren het 4 voudige terugkopen. Ze moeten wel anders moeten ze afrekenen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.