Redactieblog

2 reacties

‘Beste akkerbouwer, u bent geweldig’

De akkerbouwer hoeft zich beslist niet te schamen voor de topprestatie die hij levert. Hij mag trots zijn op wat hij doet. ‘Ga uit van eigen kracht en verwacht het niet van een ander.’

Beste akkerbouwers, u was de laatste tijd veel in het nieuws. U kreeg heel wat publiciteit over u heen. Of het nu gaat om vermindering van biodiversiteit, vermindering van de bijenstand of vermindering van het aantal zwaluwen, het leek of de landbouw overal de schuld van kreeg.

Met dit schrijven wil ik u, voor zover dat in mijn mogelijkheden ligt, een hart onder de riem steken. U verdient waardering van omgeving, consument en maatschappij. Waarom?

 • U produceert dagelijks voedsel van hoge kwaliteit en met grote zekerheid. Iedere dag is er voor iedereen in Nederland vers voedsel van hoge kwaliteit beschikbaar. U spant zich daarvoor iedere dag met hart en ziel in.
 • U beheert het landschap. Als er een categorie mensen in de samenleving gevoel en betrokkenheid heeft bij de natuur, dan bent u dat wel. Iedere dag aan de slag met de natuur.
 • U bent duurzaam bezig. De grote kracht van de Nederlandse landbouw is de continuïteit. Het familiebedrijf is de stille kracht in de sector. Om het familiebedrijf over te kunnen dragen is duurzame bedrijfsvoering een voorwaarde. U als akkerbouwer beseft als geen ander dat u de aarde leent van de toekomstige generaties.
 • U produceert met een hoog kennisniveau. In Nederland beschikken we over ’s werelds beste universiteit en hogescholen. Vrijwel alle Nederlandse akkerbouwers zijn opgeleid aan een van deze scholen. U hebt daarmee ’s werelds beste opleiding genoten.
 • Uw vak is geweldig. U bent altijd bezig met de natuur, en als geen ander weet u dat we de omstandigheden kunnen optimaliseren maar dat de plant zelf moet groeien. Met andere woorden: niet alles is maakbaar, u leeft in afhankelijkheid.
 • Af en toe gebruikt u inderdaad een medicijn om uw gewassen gezond te houden, maar welk mens gebruikt nooit een medicijn?
 • Waar je ook komt in de wereld, overal wordt met groot respect gesproken over het niveau van de Nederlandse landbouw. Alleen in Nederland zelf moet dat nog worden ontdekt.

Kritiek vanuit de maatschappij

Waarom dan toch kritiek uit ‘de maatschappij’? Laten we allereerst vaststellen dat het overgrote deel van de consument grote waardering heeft voor uw werk als akkerbouwer. Dat wordt mogelijk niet gehoord, maar het is wel zo. Dit wordt onder meer gestaafd door het feit dat in de winkel een sterke voorkeur is voor het Nederlandse product, vanwege de veiligheid en kwaliteit.

Opvallend is dat deze kritiek uitsluitend wordt geuit door organisaties die deelbelangen vertegenwoordigen. U als akkerbouwer overziet het geheel, en weet bijzonder goed te balanceren tussen al deze belangen en boekt hierbij veel succes. Zie bijvoorbeeld de grote bijdrage van de landbouw aan het Bruto Nationaal Product.

‘Zo’n mooie sector met zulke goede ondernemers roept jaloezie op’

Vaak is kritiek gestoeld op jaloezie. Ik kan me dat ook wel een beetje voorstellen, zo’n mooie sector met zulke goede ondernemers. Dat roept de jaloezie op van belangenbehartigers die een deelbelang vertegenwoordigen. Zij willen wellicht meedelen in uw succes.

‘Ga uit van eigen kracht en verwacht het niet van een ander, ook niet van de minister.’

U hoeft zich beslist niet te schamen voor de topprestatie die u levert. Wees trots op wat u doet, en straal dat ook uit. Ga uit van eigen kracht en verwacht het niet van een ander, ook niet van de minister.

En mocht er dan toch kritiek in de krant komen, bedenk dan dat in diezelfde krant morgen de vis verpakt wordt.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er staat ook steeds vaker negatieve kritiek in deze boerderij. Niet elke boerderij-medewerker is pro boer dus hang dit betoog ook op in hun kantine.

 • Zo'n artikel moet je in de landelijke dagbladen plaatsen, wat hier geschreven staat weten wij als akkerbouwers maar al te goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.