14 reacties

‘Agroforestry biedt Nederlandse landbouw grote kansen’

Een hogere productie is mogelijk door combinatie van groente, akkerbouw en bomen. Agroforestry is veelbelovend als duurzame landbouwmethode, stelt WUR-onderzoeker Wijnand Sukkel.

Met ons gangbare landbouwsysteem bevinden we ons op een dood spoor. Door het gebrek aan gewasdiversiteit en onvoldoende overlevingskansen voor natuurlijke vijanden, zijn onze gewassen veel minder weerbaar tegen ziekten en plagen geworden.

De sector kan niet blijven leunen op pesticiden als basis voor de beheersing van ziekten en plagen, omdat de overheden het gebruik hiervan serieus aan banden leggen. We moeten naar andere landbouwsystemen toe, systemen die ruimte bieden voor biodiversiteit en weerbaardere gewassen.

Haver naast een rij appelbomen. - Foto: Kjell Sjelin
Haver naast een rij appelbomen. - Foto: Kjell Sjelin

Veel voordelen

Een veelbelovend systeem is agroforestry. In dit systeem combineer je als akkerbouwer de teelt van groente, aardappelen of granen met houtige gewassen zoals fruitbomen, notenbomen of bomen voor houtproductie. Die combinatie heeft veel potentiële voordelen. Zo biedt een agroforestry-systeem meer voedsel en beschutting aan allerlei biologische bestrijders die plaaginsecten effectief te lijf gaan.

Tekst gaat verder onder video

Voorbeelden uit het buitenland laten zien dat de productiviteit dankzij agroforestry zelfs hoger kan liggen dan in de gangbare landbouw. Dat komt omdat de combinatie van verschillende gewassen efficiënter met licht, water en voedingsstoffen kan omgaan dan monoculturen en omdat ze gewassen beter beschermd zijn tegen extreem weer. Agroforestry kan bovendien bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs, omdat bomen koolstof opslaan.

Foto: Fogelina Cuperus, WUR
Foto: Fogelina Cuperus, WUR

Nu ervaring opdoen

Succesvolle voorbeelden uit het buitenland laten zien dat het systeem potentie heeft. In Nederland staan we nog aan het begin, hoewel het enthousiasme voor deze vorm van natuurinclusieve landbouw groeit. Waar de landbouw nu vooral behoefte aan heeft, is kennis. We moeten nu ervaring gaan opdoen, door goede voorbeelden uit het buitenland te gebruiken en te vertalen naar de Nederlandse praktijk.

En dan lopen we vast tegen allerlei knelpunten aan. Zo zijn er andere technieken en mechanisatie nodig om een perceel met bomen of struiken en groenten te kunnen telen. Ook de veredelaars moeten aan de bak om boomgewassen en akkerbouwgewassen te kweken die geschikt zijn voor de teelt in agroforestrysystemen.

Combinatie van aardappelen en hazelnoten op het Britse bedrijf Wakelyns Agroforestry. Dit bedrijf teelt in stroken van 10 tot 12 meter onder meer wilgen, hazelaars, fruit, groente, noten en granen. Foto: Martin Wolfe, Organic Research Centre
Combinatie van aardappelen en hazelnoten op het Britse bedrijf Wakelyns Agroforestry. Dit bedrijf teelt in stroken van 10 tot 12 meter onder meer wilgen, hazelaars, fruit, groente, noten en granen. Foto: Martin Wolfe, Organic Research Centre

En ook de overheid moet meebewegen, omdat regelgeving agroforestry in de weg staat. Subsidieverstrekkers kunnen uit de voeten met een monoperceel, niet met een stuk land waar graan is afgewisseld met walnoten.

Snel overschakelen

De ontwikkelingen in mechanisatie en techniek gaan razendsnel. Tegelijkertijd komen we steeds meer te weten over wat wel en niet goed werkt in agroforestry. Als de regelgeving ook meer ruimte biedt voor deze veelbelovende vorm van duurzame landbouw, kunnen we snel overschakelen en groeit agroforestry binnen vijftien jaar uit tot een volwassen en duurzame productietak in de Nederlandse landbouw. Tijd voor actie!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Laat die Sukkel nog maar verder dromen. Boeren zijn niet dom. Als het zou werken dan zou agroforestry al veel meer bestaan. Maar als er budget is om dit te bestuderen is Sukkelk ook niet dom en pakt hij dat geld.

 • vanvelthoven7

  wordt nog leuk met de gecombineerde opgave .

 • agrismolders

  Volgens mij is de biodiversiteit de afgelopen 30 jaar alleen maar toe genomen, als zie hoe veel goede landbouwgrond al natuur is geworden.....
  Het gaat bij zulke mensen nooit ver genoeg!

 • John*

  als het zo goed loopt in het buitenland, is het toch prima mogelijk om daar zaden, boompjes en pootgoed te kopen??? of moet het verhaal zijn dat het in die gebieden goed loopt omdat daar de omstandigheden erna zijn?? en monoculturen daar al niet goed werken. Maar volgens mij zijn er voldoende boeren die voor veel geld wel een perceel willen verkopen aan meneer sukkel zodat hij zijn theorie kan bewijzen..

 • Koen123

  Moet wel gebeuren zonder bestrijdingsmiddel ,grote problemen wat in graan toegelaten is mag absoluut niet op de appelbomen,in de sla,aardbeien andersom ook niet ,ben opgegroeid op ouderwets Betuws bedrijf waar dit vroeger volop toegepast werd,aardbeien onder de jonge fruitbomen,aardappels,rode bessentussen de bomen,rabarber langs de sloten,heb zelf nog met de maaidorser tussen de kersenbomen gewerkt,is nu volstrekt onmogelijk

 • Gat

  Spinazie telen tussen de bomen, succes met de teelt.

 • Jan-Zonderland

  Zulke mensen willen niet serieus genomen worden en daar slaagt dhr Sukkel goed in.

 • pinkeltje

  Wat ziet de landbouw toch een prachtige toekomst tegemoet. Vooral als je volop grond beschikbaar hebt en rendement en opbrengst per hectare er niet zoveel toe doet.......

 • Gat

  Aardappels telen op die manier, welke kostprijs hangt daaraan. Daarbij onder de bomen groeit niks! En phytofthora gedijt er het beste, komt nauwelijks zon.
  Dat sukkel een pret pakket heeft gekozen met zijn studie, dan gaat ie maar solliciteren bij de Efteling als elfje!

 • Noordam2

  ik dacht toch echt dat we Wageningen serieus konden nemen!
  we bevinden ons volgens meneer Sukkel op een dood spoor., we moeten veranderen. Nou meneer sukkel wij moeten niks!!!!!!!!
  wij zorgen voor schoon, veilig en goedkoop voedsel en als u het anders wil ga uw gang, u kunt bij ons wel 100 ha huren voor een nette prijs.
  wij doen het niet goed!!!!!!!!! wij moeten veranderen, hoe krijgt hij het uit zijn strot!!!!!!!!!!

 • farmerbn

  Mooi felle reactie Noordam2. Sukkel ziet grote kansen en de politieker die dit leest gelooft het en gaat er mee aan de slag. Later blijkt dat Sukkel een sukkel is en zitten wij met de gebakken peren. Ik krijg steeds meer hekel aan die lui uit Wageningen.

 • ronnie69

  Hoe wil je dan sleep slang bemesten op bouw land. weet je hoe lang dat duurt steeds slangen op/afkoppelen.

 • mtseshuis

  Dank @Noordam, wat een zwamverhaal van die man... Hoe kom je erop dat dit met de voedselprijzen in europa haalbaar is?

 • r.zijlmans1

  Hij doet zijn naam wel veel eer aan de S..... !! kansloos gewoon !!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.