Boerenblog

1 reactie

‘(Aard)appeltje te schillen’

De aardappelteler moet zich inspannen voor een perfecte schilkwaliteit. Waarom eigenlijk? De schil gaat er toch af. Een (aard)appeltje te schillen met de afnemer.

De laatste weken is iedereen in onze omgeving druk met het poten van de aardappelen. In hoofdzaak worden hier aardappelen voor friet en consumptie geteeld en soms nog pootgoed. Wij telen tafelaardappelen voor Nedato. Uitbetaling van de poolprijs is gebaseerd op kwaliteit. De aardappelen worden kritisch beoordeeld op stootblauw. Een andere zwaarwegende factor is de schilkwaliteit. Volgens de supermarkt wil de consument een mooie blanke schil. Een product dat er perfect uitziet verkoopt nou eenmaal gemakkelijker.

Extra eisen

Om tot dit perfecte eindproduct te komen, is een behoorlijke uitdaging, omdat Nedato en Albert Heijn extra eisen stellen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zo is het voor ons niet toegestaan om alle wettelijk toegestane middelen in de aardappelteelt toe te passen en daarnaast worden aanvullende eisen gesteld aan de maximale hoeveelheid actieve stof per hectare. Gebruik van chemie in die zin wordt dus aan banden gelegd.

Gezonde bodem levert meer op

Echter, om tot de perfecte schilkwaliteit te komen, worden wij juist geadviseerd maximaal chemie te gebruiken. Onderzoeken hebben aangetoond dat een bespuiting met een schimmelbestrijdingsmiddel tijdens het poten een betere schilkwaliteit geeft. Sommige wetenschappers van Wageningen University & Research spreken dit echter tegen. Met deze bespuiting worden niet alleen de schadelijke maar ook de nuttige bodemschimmels gedood.

‘Een gezond bodemleven levert uiteindelijk meer op dan een bespuiting’

Op korte termijn zal een bespuiting dus bijdragen aan de schilkwaliteit, maar op de lange termijn gaat dit ten koste van het bodemleven en zal er bij een volgende aardappelteelt meer nodig zijn om een vergelijkbare schilkwaliteit te behalen. Een gezond bodemleven levert uiteindelijk meer op dan een bespuiting. Maar hoe groot is de kans op een mindere schilkwaliteit als we niet spuiten en hoe lang duurt het om de bodem zo gezond te krijgen dat we hetzelfde of liefst een beter eindproduct krijgen?

Samenspel van factoren

Ik ben niet overtuigd van de noodzaak van deze middelen. Er zijn buiten de chemie nog verschillende factoren die invloed hebben op de schilkwaliteit. Weersomstandigheden spelen een rol, maar ook de tijd tussen doodspuiten en oogst speelt mee. Is het eenmaal gelukt de aardappel met een mooie schil in de opslag te krijgen, dan kan een kleine bewaarfout er alsnog voor zorgen dat de schilkwaliteit achteruitgaat. Het totale teeltplan moet dus kloppen.

Maar wat merkt de consument uiteindelijk van al onze inspanningen? Als we er dan trots op zijn dat er een mooie aardappel in het schap van de supermarkt ligt, neemt de consument de aardappel mee naar huis en... schilt hem.

Eén reactie

  • husky007

    En ondertussen weer een jaar gewerkt voor prijzen waarvoor je het eigenlijk niet kunt doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.