Boerenblog

7 reacties

‘CBS moet stoppen met oogstramingen’

De CBS-oogstramingen hebben voor telers geen toegevoegde waarde. Ze verstoren de vrije marktwerking.

Iedere herfst verschijnen ze weer, de cijfers van de oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS beweert dat iedereen belang heeft bij deze cijfers. De akkerbouwer kan zijn afzet hierop afstemmen en de handel heeft een indicatie van hoeveel product er dit seizoen te verwerken is.
Klinkt aardig, maar: hebben we hier in de praktijk ook iets aan? Ik denk dat deze cijfers voor de teler niets toevoegen. Door de Gecombineerde opgave zijn de arealen aardappelen en uien overal bekend, en wanneer we gaan oogsten weten we zelf precies hoe de opbrengsten daarvan zijn.

Natte oogstomstandigheden

Toen het CBS de cijfers afgelopen herfst presenteerde, had ik al mijn bedenkingen. Het bureau ging ervan uit dat het gehele areaal netjes geoogst was, met zeer grote opbrengsten. Zo rond half november was het grootste deel van de oogst achter de planken. Op dat moment heb je toch een goed beeld van de totale opbrengst. Waarom moet het dan nog tot februari duren voordat het CBS de raming naar beneden bijstelt als gevolg van de natte oogstomstandigheden en het niet oogsten van een deel van het areaal?

Het is ook zeker niet de eerste keer dat het CBS zijn oogstraming in de loop van het seizoen naar beneden bijstelt.

‘Nou heb ik altijd geleerd dat één fout nog steeds een negen is, maar het CBS maakt deze fout wel erg vaak’

Cijfers CBS beïnvloeden prijsvorming nadelig

Het is wel jammer dat deze cijfers de prijsvorming van onze producten nadelig beïnvloeden. Zoals nu berekend is, hebben ze de plank volledig misgeslagen met een volumedaling bij de zaaiuien van maar liefst 12%. Het ergste hiervan is dat het grootste deel van de uien ondertussen verhandeld is. Heeft het CBS ook al berekend wat deze fout voor invloed op de prijsvorming heeft, en wat dat dus uiteindelijk voor het inkomen van de teler betekent?

"Zoals nu berekend is, hebben ze de plank volledig misgeslagen met een volumedaling bij de zaaiuien van maar liefst 12%." - Foto: Henk Riswick
"Zoals nu berekend is, hebben ze de plank volledig misgeslagen met een volumedaling bij de zaaiuien van maar liefst 12%." - Foto: Henk Riswick

Nou heb ik altijd geleerd dat één fout nog steeds een negen is, maar het CBS maakt deze fout wel erg vaak. De handel kan hier ondertussen mooi gebruik van maken, want die maakt voor zichzelf ook een oogstraming. De handel weet precies hoeveel tonnen product er gemiddeld iedere week gesorteerd moeten worden om aan het eind van het seizoen de totale oogst verwerkt te hebben.

Stop met die onbetrouwbare cijfers

Mijn conclusie: deze cijfers van het CBS hebben voor de teler geen enkele toegevoegde waarde. Dus werk als teler niet langer mee aan het tot stand komen van deze oogstraming. In Den Haag hebben politici ook al Kamervragen gesteld. Laten we hopen dat het CBS stopt met het presenteren van deze onbetrouwbare cijfers. We krijgen met een minder inzichtelijke markt eerder een hogere prijs voor onze vrije producten, in plaats van dat we overal in de media kunnen lezen dat er een overschot aan product is.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mee eens maar de burger moet wel goedkoop kunnen eten dus van de politiek kun je niks verwachten.

 • info196

  Beste Leen,
  zoals het CBS zelf aangeeft (in het artikel in De Boerderij) wordt de oogstraming gedaan door adviseurs van Delphy.
  Daar wringt de schoen dus. Misschien kan een redacteur van Boerderij daar eens op visite gaan om te informeren waarom ze er steeds zo ver naast zitten.
  Als die redacteur dan ook even uitzoekt wat CBS aan Delphy betaalt voor deze "dienst", dat wordt waarschijnlijk voor iedereen wel helder dat deze manier van "ramen" net zo goed met een dobbelsteen kan gebeuren (is in ieder geval minder geldverslindend).

 • wullum

  CBS is een vorm van ongewenste werkverschaffing

 • agratax(1)

  Ik denk dat we terug moeten naar de tijd, dat de Mei telling is ingevoerd er was toen door toedoen van crisis en oorlog geen zicht op Hoeveel voedsel er zou zijn het komende jaar. Via de Mei telling kon de overheid nog altijd ingrijpen via verplicht scheuren van grasland of steun voor bepaalde producties en inkomenssteun bepalen. Toen dit hele systeem van voedselzekerheid al lang was achter haalt, moest de boer nog steeds begin Mei zijn tel formulier inleveren. Deze gegevens dienden in latere jaren als basis voor de Brusselse gelden en andere beleidszaken. Maar ook de handel kon gebruik maken van deze tellingen en daar via zijn kennis van de groei in alle belangrijke teeltgebieden op de wereld zijn te verwachten aanbod bepalen en hier het inkoopbeleid op afstemmen. Mijn conclusie is dan ook al jaren dat wij als boer ons zelf in de voet schieten. Nu met satilliet foto's is een Mei telling overbodig geworden, iedereen kan met deze foto's de exacte oppervlakte bepalen en aan de hand van groeiomstandigheden en ervaring van hun buitendienst de opbrengst bepalen. Hiermee is het CBS in dezen een overbodige luxe geworden, die veel belastinggeld kost en voor boeren en burgers geen toegevoegde waarde meer heeft. Het enige waar ze nog voor nodig (??) zijn is het bepalen van Europese steun bedragen en andere voor statistieken leuke gegevens. Dit zou ook via gefiatteerde boekhoudrapporten kunnen worden geregeld indien nodig en gewenst.

 • Jan-Zonderland

  Ach Agratax, jij denkt dat het allemaal beter zal haan met satelietfoto's waar een heel leger elk jaar op gaat zitten staren om uit te pluizen wat waar staat ? En je suggestie dat het ook wel uit boekhoudrapporten gehaald kan worden, ja een jaar later misschien. Waar het om gaat is dat er een heel leger ambtenaren proberen hun eigen baantje in stand te houden met deze onzin ban mosterd na de maaltijd waar geen mens verder wat aan heeft.

 • pinkeltje

  bij de tarwe weet de Europese commissie de opbrengst al voordat de tarwe in de aar staat Dat vind ik nog veel knapper. Maar hoeveel boeren zijn er die wanneer ze de rooier in de grond zetten al op procenten nauwkeurig weten hoeveel ton product ze netto af kunnen gaan leveren? Laat staan dat je op procenten nauwkeurig voor heel Nederland het totale volume goed kunt inschatten. Wordt het 5 of wordt het 10 procent tarra in de uien?

 • Gat

  Pinkeltje, bij proef rooiing op me werk zitten ze er ver langs soms de fabriek. Express ook wel. Roepen 60 t terwijl er Mar amper 40 t onder zat. Contract van 40 t vol terwijl vrije goed geld waard zijn. Of ze hebben aardappels tekort en dan roepen ze Mar wat zodat je gaat rooien.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.