Commentaar

3 reacties

‘Sojateelt: baat het niet, dan gaat het niet’

Noch voor wijn, noch voor soja hebben we een ideaal klimaat. Voor vergroting van de EU-sojaproductie zijn zuidelijker streken geschikter. Soja brengt de Nederlandse akkerbouw niet veel.

Nederlandse wijn haalt het niet bij wijn uit traditionele EU-wijnlanden als Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië. Op zijn best is de smaak en kwaliteit van Nederlandse wijn door toevoeging van suiker en sulfiet redelijk, maar vergeleken met zuidelijker wijnen is hij altijd te duur.
Nederland is gewoon geen wijnland. Dat er ondertussen een kleine 200 Nederlandse wijngaarden (wijngaardjes!) zijn, doet daar niet aan af. Die kunnen in de regel alleen gedijen door de grote passie van de eigenaar voor zijn hobby en een schare vrijwilligers bij de arbeidsintensieve oogst.

Vaderlandse knuffelwijn voor € 10 per fles

Dat de NL-wijnproductie ieder jaar weer wordt verkocht, is omdat ze een rariteit is waar maar weinig van is. Toeristen kopen het, en het is soms aardig om een relatie of een familielid ver weg een flesje-van-om-de-hoek kado te geven. Ondertussen weet iedereen dat je voor de € 10 à € 15 die je betaalt voor dat flesje vaderlandse knuffelwijn, bij de Gall&Gall iets veel beters van over de grens koopt.

‘Voor NL-soja geldt hetzelfde als voor NL-wijn’

Nu naar soja van Nederlandse bodem. Daarvoor geldt ongeveer hetzelfde verhaal als voor de wijn. Op zijn best haal je hier een kilo-opbrengst die, samen met wat stimuleringspremie en toeslag voor verwerking in humane producten, net hoog genoeg is om aan een tarwesaldo te komen. Dat schiet niet op.

‘Voor een rendabele sojateelt moet je zuidelijker in Europa zijn’

Zeker, de teelt van soja hier is nog pril en er wordt gewerkt aan teelt- en rasverbetering. Maar of soja er aantrekkelijk door wordt voor de Nederlandse akkerbouwer? Waarschijnlijk niet. Met het stijgen van het teeltrendement, zullen stimuleringspremies worden afgebouwd.
Voor een rendabele sojateelt moet je zuidelijker in Europa zijn. Het kan natuurlijk geen kwaad dat coöperaties met soja wat experimenteren en de noordelijke provincies praktijkproeven financieel ondersteunen. Hoe moesten we anders weten dat soja weinig biedt voor de Nederlandse akkerbouwer?

‘Baat het niet, dan gaat het niet’

Maar ondertussen moge ook duidelijk zijn dat de aspiratie om op afzienbare termijn 10.000 hectare soja in Nederland te hebben, beter naar beneden kan worden bijgesteld.

Want baat het niet, dan gaat het niet.

Laatste reacties

 • ed12345

  Met opbrengsten van 3.5 tot 4 ton ha zit je bij de top Ook in warmere klimaten haal je er niet meer af Ik heb ruim 30 jaar soya geteeld in canada als je gemiddeld zo' n 3,3 ton doet over de verschillende jaren dat is het wel zo' n beetje Heel belangrijk is de grondsoort lichte leem is waarschijnlijk de beste Veel zon en vocht vanzelf ook

 • moi !

  Hoe dan ook de EU heeft een te kort aan plantaardige eiwitten .
  We zijn er nog laag niet .Er is meer onderzoek b.v. planten veredeling nodig om het gewas serieus te kunnen nemen in de toekomst.

 • farmerbn

  Er is geen enkele reden om in NL soja te telen. Andere landen kunnen dat beter en goedkoper. Wij zijn weer goed in aardappels, uien , bloemen, groenten en melk. Als we die teveel hebben dan kun je die verkopen aan het buitenland en met dat geld kopen wij weer kokosnoten ,soja en bananen. Simpel toch? Waarom willen rare mensen altijd dat Nederlandse boeren soja telen? Je hoort ze nooit over bananen, kokosnoten, sinaasappelen enz. Zeker omdat ze die zelf te lekker vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.