Boerenblog

4 reacties

‘Planschade door grondhonger’

De oppervlakte cultuurgrond in Nederland krimpt gestaag. Boeren hebben daar last van. Zou in sommige gebieden geen planschade te claimen zijn?

Onlangs kwam het CBS met de laatste cijfers van de oppervlakte cultuurgrond in Nederland. In 2000 was er nog 1.975.500 hectare en in 2017 was dit afgenomen tot 1.789.610 hectare. Een afname van 185.890 hectare in 18 jaar tijd. Dit is 10.327 hectare per jaar oftewel een afname van ruim een 0,5% per jaar. In sommige provincies is de afname maar de helft qua grootte en in andere is deze juist dubbel zo groot.

Limburg: bijna 1% minder cultuurgrond in 1 jaar tijd

In Limburg was de afname 856 hectare per jaar; dit is 0,79%. Ga je de cultuurgrond weer uitsplitsen, dan springt de akkerbouw er wel uit met 740 hectare per jaar, oftewel een kwart in 18 jaar. Splits ik de provincie Limburg weer uit, dan springt Noord-Limburg eruit. Hier is de omvang van de cultuurgrond de afgelopen 18 jaar met bijna 40% gedaald.

Je vraagt je dan toch wel af wat is er hier gebeurd, waar is de politiek mee bezig waar willen ze heen, en wat betekent dit voor de bestaande bedrijven in dit gebied?

Ambitieuze politici die prestige zoeken ten koste van veel cultuurgrond

Tja, wat is er gebeurd ... Ambitieuze politici die graag veel willen presteren, ook al gaat dit ten koste van veel cultuurgrond. Enkele voorbeelden zijn: de Floriade, industriegrond (gemeente Venlo was in 2017 koploper met zowat 50 hectare), infrastructuur, kassengebieden, grindwinning, Toverland, Peelbergen in Kronenberg, het paardenmekka van Nederland, woningbouw, uiterwaarden voor de Maas, enzovoort.

Ze praten al over zonneparken van 500 hectare cultuurgrond

Helaas worden de ambities van deze politici niet kleiner, maar eerder groter. Ze praten al over zonneparken van 500 hectare cultuurgrond.

Voor de bedrijven in deze regio heeft dit een grote impact. Pachtprijzen rijzen de pan uit, bedrijfsresultaten bij vele bedrijven staan daardoor onder grote druk. Boeren in zo’n regio wordt steeds moeilijker.

Gangbare grondprijzen

Politici doen er niets aan, ze laten de bedrijven gewoon doodbloeden. Ze spelen liever voor popiejopie en zeggen dat alles gecompenseerd wordt door extra natuur en extra werkgelegenheid, en dat ze de grondprijs niet opdrijven, aangezien ze gangbare grondprijzen betalen.

Oké, enkele bedrijven die grond hebben verkocht in een gebied waar industrie of woningbouw komt, hebben wellicht geluk dat ze hun grond duur kunnen verkopen en hiervoor wel het dubbele aantal hectares terug kunnen kopen. Maar de overige bedrijven hebben hier weer extra last van.

Vele besluiten en gewijzigde bestemmingsplannen lopen langs elkaar; opgeteld is de impact enorm

Kun je dan geen bedrijfsschade dan wel planschade claimen als je met je bedrijf in zo’n gebied woont? Vele politici overzien de gevolgen van hun ambitieuze plannen niet. Vele besluiten en gewijzigde bestemmingsplannen lopen langs elkaar. Tel je al deze plannen bij elkaar dan is de impact voor zo’n regio enorm. Als de politici fair zijn, zouden ze deze bedrijven op de een of andere manier tegemoetkomen. Misschien iets voor een planschadebureau dan wel een advocaat om dit op te pakken.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • John*

  als je dat zou leest is het ook wel terecht dat bedrijven, overheid, etc die agrarische grond onttrekken ook dierrechten kopen. Bijvoorbeeld 70 kg rundveefosfaat of 18 varkensrechten. Daar zit denk ik de meeste schade, na het inperken van de gebruiksnormen heeft een onttrekken van 10% van het landbouwareaal natuurlijk een grote impact op de plaatsingsruimte voor mest.

 • A1967

  En dit is de reden dat de melkveehouderij nooit echt grondgebonden wordt om juist te voorkomen dat de overheid voor dierrechten moet gaan betalen.

 • John*

  misschien is het dan ook wel terecht dat er 200 miljoen beschikbaar gesteld wordt om varkens te saneren als herstel voor het onttrekken van landbouwgrond. Bij de huidige rechtenprijs zouden dat 2 miljoen varkensrechten zijn. Mest voor 115 000 hectare land! Rechtenprijzen gaan vrijwel hand in hand met mestafzetkosten. Uiteindelijk zullen de rechtenprijzen stijgen maar de mestafzetkosten dalen. WIn Win Win..

 • eenvoudige boer

  Ben maar blij dat er nog zo'n grote grondhonger is in Noord Limburg.
  Stel dat er geen kopers meer zijn en de grondprijs halveert net als in Denemarken dan hebben we echt serieus een probleem. Dan is heel je onderpand van het bedrijf weg en kun je niets meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.