Commentaar

1 reactie

‘Bietenteler moet blijven focussen op efficiëntie’

De Nederlandse bietenteelt is beter af zonder Europese productsubsidies.

Nu de remmen eraf zijn, is door overproductie de suikerprijs op een historisch laag niveau beland. Zo laag, dat de EU-referentieprijs van € 404 per ton witsuiker in beeld is, waardoor Brussel suiker tijdelijk uit de markt kan nemen. Maar de Europese Commissie heeft al laten weten niet van plan te zijn dit instrument te gebruiken.

Robuust draaiend Cosun

Daar zullen de Nederlandse bietentelers voorlopig niet echt wakker van liggen. Ondanks de lage suikerprijzen beuren zij voor de oogst van 2017 gemiddeld nog € 4.000 per hectare voor hun bieten. Een mooie meevaller, die ten eerste te danken is aan een efficiënt en robuust draaiend Cosun. De minimumprijs van € 32,50 per ton bieten wordt voor de oogst van 2017 namelijk aangevuld met € 14,75 aan ledentoeslag uit de coöperatie. En daarvan komt € 9,75 uit de winst van de suikerdivisie en € 5 uit de niet-suikeractiviteiten (Aviko).

Een tweede oorzaak van de meevallende financiële opbrengsten zijn de recordhoge fysieke hectareopbrengsten, dankzij het vakmanschap van de Nederlandse bietentelers en de gunstige groeiomstandigheden.

De bietenteelt levert een zeer gewenste financiële bijdrage op voor veel akkerbouwers. De vraag is of dat zo blijft.

Bietensubisidie als concurrentievervalsing

De bietenteelt levert een zeer gewenste financiële bijdrage op voor veel akkerbouwers. De vraag is of dat zo blijft. In dat licht geven de uitkomsten van een studie van Wageningen Economic Research naar de effectiviteit van bietensubsidies stof tot nadenken. Elf EU-landen maken gebruik van de mogelijkheid om een deel van de inkomenstoeslagen te koppelen aan de teelt van bieten. Zo willen ze economisch zwakke regio’s beschermen. Alleen komt het geld niet terecht bij wie het nodig heeft. De subsidie stimuleert extra productie waar niemand op zit te wachten. Boeren in andere landen, waaronder Nederland, klagen dan ook terecht over concurrentievervalsing.

Subsidies ombuigen naar effectievere methoden

Reden om deze productsubsidies om te buigen naar effectievere methoden, bijvoorbeeld om het platteland leefbaar te houden. Dat daarmee ook een einde komt aan de marktverstoring is dan mooi meegenomen.

Intussen moeten de Nederlandse bietentelers zich samen met Cosun blijven focussen op een zo efficiënt mogelijke bietenteelt en collega-bietentelers in de EU de tent uit concurreren. Met of zonder subsidie.

Eén reactie

  • boer drenth

    Geert wat weer een overdreven verhaal van jou kant. Net of we hier nog niet mee bezig zijn' De groeten man.

Of registreer je om te kunnen reageren.