Commentaar

2 reacties

’Avebe dwingt respect af bij fritesboeren’

Verwerkers van fritesaardappelen kampen met een enorme aardappelberg. Avebe overweegt een deel van die overtollige aardappelen voor een prikkie rechtstreeks in te kopen van de fritesfabrikanten en zo haar goed renderende eiwitproductielijn langer in bedrijf te houden.

Voor het eerst in de geschiedenis neemt de Nederlandse zetmeelindustrie dan op zo’n grote schaal grondstof over van de fritesfabrikanten.

Avebe blaakt van vertrouwen

Een teken aan de wand? Jazeker. Avebe blaakt van vertrouwen. Afgelopen jaar realiseerde het concern zijn hoogste uitbetalingsprijs ooit, ruim € 80 per ton zetmeelaardappelen. En de onderneming liet haar telers maximaal meedelen in de winst.

Lucratieve nieuwe eiwitcomponent Solanic

Naast traditioneel zetmeel en innovatieve zetmeelderrivaten ontpopt de nieuwe eiwitcomponent Solanic zich als een lucratieve tak voor Avebe. De veenkoloniale coöperatie laat zien dat industrieaardappelen verwerken net zo lucratief kan zijn als frites bakken.

‘De fritesindustrie roofde stiekem aardappelen weg bij haar telers’

In tijden van krapte moest Avebe in het recente verleden vaak lijdzaam toezien hoe de fritesindustrie stiekem aardappelen wegroofde bij haar telers. Nu zijn de rollen omgedraaid en zit Avebe als redder in nood aan tafel bij de fritesboeren.

‘Ooit het afvoerputje van de aardappelteelt’

Het afvoerputje van de aardappelteelt. Zo werd lang tegen de Veenkoloniale zetmeelteelt aangekeken. Dat is nu wel anders. Avebe ontpopt zich als een volwaardige concurrent voor de frites- en vlokkenindustrie, als gaat het om de gunst van aardappeltelers. Een goede ontwikkeling voor álle aardappeltelers.

Laatste reacties

  • hemmie

    mooi mooi ,aandelen zijn al een stuk duurder

  • jan10

    Geweldig, ruimt lekker opals dat door mag gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.