Redactieblog

1 reactie

‘Akkerbouwer moet data niet zomaar weggeven’

Data die de akkerbouwer op zijn bedrijf verzamelt, zijn voor hem van waarde. Maar niet alleen voor hemzelf. Het blijft oppassen.

Er wordt veel geschreven over het verzamelen van data. Alles wat gemeten kan worden, kan worden vertaald naar (digitale) data. In de landbouw werken we met de natuur, en in de natuur kan ook steeds meer gemeten worden. Denk aan de steeds geavanceerdere sensortechnologie. Het meten van diverse aspecten in de akkerbouw is waardevol, want meten is weten. Met deze data kunnen teelten en bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd. Een nieuwe manier van kennis ontwikkelen en onderzoek doen, waardoor de bedrijfsvoering verder verbeterd kan worden.

Veel machines die gebruikt worden in de akkerbouw verzamelen automatisch allerlei data, bijvoorbeeld brandstofgebruik, trekkracht en gebruiksgegevens. Diverse multinationals die actief zijn in de landbouw, chemiereuzen en zaadbedrijven, zijn ook zeer actief in het meten, verzamelen en vastleggen van data.

Boer is eigenaar van data

Wie is eigenaar van deze data? Voorheen gingen fabrikanten en anderen ervan uit dat zij eigenaar waren van de data die machines verzamelden. Die tijd lijkt voorbij te gaan. Het wordt steeds duidelijker dat de boer de eigenaar is van de data. Boeren mogen zelf bepalen met wie de data gedeeld worden.

‘Het lijkt dus leuk, een dergelijke gratis app, maar u bent dataverzamelaar voor de app-eigenaar!’

Echter, in de kleine lettertjes van een contract staat veelal dat de data automatisch naar de leverancier gaan en dat de data niet met anderen mogen worden gedeeld. Met deze kleine lettertjes gaat het helaas net als met het ondertekenen van andere algemene voorwaarden: ‘Het zal wel’. Dat is jammer, want deze data, deze verzamelde gegevens, zijn waardevol.

Chemiereuzen halen data binnen met gratis apps

Dit blijkt ook uit het feit dat bijvoorbeeld chemiereuzen allerlei apps ontwikkelen die een boer gratis mag gebruiken. Met het gebruik worden automatisch data verzameld, die de ontwikkelaar van de app weer kan gebruiken.

Het lijkt nog ver weg, maar er zijn al voorbeelden te bedenken wat er met deze data (weliswaar anoniem) gedaan kan worden. De chemiereus zou bijvoorbeeld data over gebieden met een hoge ziektedruk kunnen verkopen aan afnemers van uw akkerbouwproducten. Akkerbouwers in het gebied met hoge ziektedruk zouden dan daardoor een lagere prijs kunnen krijgen.

Het lijkt dus leuk, een dergelijke gratis app, maar u bent dataverzamelaar voor de app-eigenaar!

Een slimme spuit, die met sensoren groeiverschillen 'ziet'. Dat biedt de boer waardevolle informatie, zolang hij het niet gratis weggeeft. Foto: Hans Prinsen
Een slimme spuit, die met sensoren groeiverschillen 'ziet'. Dat biedt de boer waardevolle informatie, zolang hij het niet gratis weggeeft. Foto: Hans Prinsen

Data terugverkopen

Hoe dan de waarde van deze data benutten? De meest voor de hand liggende optie is om bij aankoop van de machine aan te geven dat u de data die de machine creëert en verzamelt, wilt terugverkopen aan de leverancier.

In andere sectoren gebeurt dit al. Vliegtuigmaatschappijen bedongen een paar procent korting als zij de data deelden met de fabrikanten van straalmotoren. De fabrikanten bleken deze korting ook te willen geven. Met deze data konden de fabrikanten geld besparen op het testen van de motoren. De waarde van de data werd daadwerkelijk erkend en benoemd.

Deze aanpak toepassen in de landbouw zou een eerste interessant verdienmodel zijn om data concreet te verwaarden bij aankoop van de machine of bij het gebruik van apps.

TomTom verkocht data hardrijders aan politie

Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren met data, bewees de maker van navigatiesystemen TomTom. Dit bedrijf verzamelde data uit de navigatiesystemen en verkocht de data met informatie van de wegen waar vaak te hard werd gereden aan de politie.

Data zijn van waarde, maar het blijft dus oppassen.

Eén reactie

  • pinkeltje

    Als gebruiker trek je aan het kortste eind. Zoals onlangs is gebleken tijdens de orkaan in Florida kan Tesla op afstand de accu van de auto er een aantal kWh's bij geven. Betekent dus ook dat ze je stil kunnen zetten, en hoe wil je het tegenhouden dat ze data van het voertuig op afstand automatisch uitlezen? De overheid zal nog heel wat hackers in dienst moeten nemen om dat allemaal een slag voor te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.