Commentaar

2 reacties

‘China ongeloofwaardig op graanmarkt’

China maakt zichzelf ongeloofwaardig in de internationale graanmarkt.

De Chinese overheid paste in november de cijfers over de binnenlandse graanmarkt drastisch aan. Het voedt het wantrouwen in de graanhandel dat China gegevens manipuleert voor eigen gewin. De wereldvoedselorganisatie FAO heeft terecht flinke kritiek op de gang van zaken.

Amis moet juist meer inzicht geven in graanmarkt

De kwestie draait om het Agricultural Market Information System (Amis). Het informatiesysteem voor agrarische grondstoffen is in 2011 opgericht door de FAO, nadat de wereld in de seizoenen 2007/2008 en 2010/2011 werd overvallen door een groot tekort aan graan. Dat maakte voedsel duurder en leidde wereldwijd tot voedselopstanden. Amis verzamelt gegevens over productie, verbruik en voorraad van graan en sojabonen met als doel om meer inzicht te geven in de graan- en sojamarkten. Dan is de wereld beter voorbereid waar voedseltekorten kunnen ontstaan.

Voedselcrises voorkomen

Amis werkt echter alleen als betrouwbare gegevens worden aangeleverd. China doet dat niet. Het land paste in november de oogstcijfers met terugwerkende kracht aan vanaf 2007. Daardoor is er ineens ruim 220 miljoen ton mais meer beschikbaar. Wat ook ongeloofwaardig is, is dat alle oogstcijfers van de laatste tien jaar naar boven zijn bijgesteld. China maakt blijkbaar al 10 jaar een potje van deze belangrijke gegevens.

Amis is bedoeld om voedselcrises zoals in 2007 en 2010 te voorkomen. Daar mag China als grote producent en verbruiker van graan niet lichtvaardig mee omgaan.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Als amis verrast is, is ze eigenlijk ook zelf niet goed bezig. Ze hebben zich laten foppen en niet zo'n beetje.

  • john***

    zal er ook maar een enkel importerend land een betrouwbare opgave doen? nu ruime voorraden opgeven drukt zomaar de inkoopprijzen..

Of registreer je om te kunnen reageren.