Commentaar

laatste update:26 nov 2018

‘Het succes van Avebe’

In ruim 10 jaar is Avebe veranderd van de schlemiel van de agribusiness tot de parel van Noord-Nederland en de kurk waarop de Veenkoloniën drijven. Een prestatie van formaat.

In 2007 hing de toekomst van het bedrijf aan een zijden draadje. Zelfs mét miljoenensteun uit Brussel. Nu floreert het bedrijf, ondanks het wegvallen van subsidies in 2012. Over de vorige oogst betaalt het bedrijf een recordprijs.

Kaas voor vegans

Het winnende recept is een combinatie van innovatie én stug volhouden op een ingezette koers. Van een bulkproducent gefocust op de onderkant van de nonfoodmarkt is Avebe getransformeerd in een innovatieve producent van hoogwaardige grondstoffen voor foodproducten in het topsegment. Geen behanglijm meer maar kaas voor vegans.

Samenwerking met universiteit

Het bedrijf weet zo handig in te spelen op belangrijke trends in de maatschappij: voorliefde voor hightech en gezond voedsel. Of plantaardig voedsel echt gezonder is, doet er niet toe. Er is markt voor en de noordelijke coöperatie bedient die graag. Samenwerking met de Groninger universiteit levert bovendien niet alleen knowhow, maar geeft ook antennes voor trends op het gebied van voeding en leefstijl.

Koninklijk

Niets dan lof dus bij deze jaarcijfers van het bedrijf, dat in 2019 een eeuw bestaat. Daarmee heeft Avebe alles in handen om volgend jaar het predicaat Koninklijk aan te nemen. Royal Avebe – klinkt niet gek.

Lees meer over Avebe

Of registreer je om te kunnen reageren.