3177 x bekeken 1 reactielaatste update:14 feb 2018

‘Marktwerking in uienteelt is ver te zoeken’

Akkerbouwer Marco de Bruijne roept collega’s op om de afzet en prijsbepaling van de uien in eigen hand te houden. “Als er vandaag een gezonde marktwerking was geweest, dan zouden de telersprijzen aanzienlijk beter zijn.”

Als akkerbouwers telen wij al jaren uien en we constateren zeer opmerkelijke zaken in de prijsvorming van dit product. Enkele feiten:

  • In het oogstjaar 2017 was de opbrengst gemiddeld 55 ton per hectare met lichte areaaluitbreiding.
  • De mega-exportcijfers van dit seizoen liggen al wekenlang meer dan 30.000 ton per week.
  • Er is een vroeg begonnen verkoopseizoen na een matige oogst van de plantuien die dus vroeg van de markt waren.
  • De consumentenprijs is hoog: zie prijzen in de supermarkten.
  • De telersprijs ligt daarentegen op een schamele prijs tot nu toe van tussen € 6 en € 8 per 100 kilo.

Areaaluitbreiding

Hoe zit dat nu: worden er toch te veel uien geteeld in Nederland of is de marktwerking deels uitgeschakeld? Hoewel ik me best zorgen maak over de grote areaaluitbreidingen van de laatste jaren, denk ik dat vooral het laatste helaas het geval is. Uien telen was tot voor kort een vrije-prijsteelt met telersprijzen met ups en downs, maar gemiddeld over de jaren een lonende teelt. De laatste jaren krijgen uienpools en andere vormen van productvastlegging de overhand, met als gevolg dat de prijzen voor de uienteler meer en meer onder druk komen te staan.

‘Voor nieuwe telers is afzet bijzaak’

Nieuwe telers

Dat kan ook wel wat met die areaaluitbreiding te maken hebben; in nieuwe teeltgebieden zoeken de akkerbouwers naar alternatieven en uien kunnen dan aantrekkelijk lijken. Nieuwe telers zijn nog zo bezig om de teelt in de vingers te krijgen, zodat afzet nog bijzaak is. Ook is de bewaring (nog) niet op orde. Pools en contracten zijn dan het antwoord. Maar de prijs volledig vastleggen past niet bij de uienteelt.

‘De telersprijs ligt ver onder de kostprijs’

Marktverstorend

Het is toch te gek voor woorden dat er telers zijn die hun product meegeven aan handelshuizen en later horen, na aftrek van kosten, wat er overblijft. De handelshuizen zijn verzekerd van product en hoeven niet elke dag de markt op om vrije uien bij te kopen. Dit werkt marktverstorend. Het mag toch duidelijk zijn dat de verhouding telersprijs en winkelprijs veel te ver uit elkaar liggen. Hierdoor ligt de telersprijs ver onder de kostprijs.

Faire prijs

Er is in mijn optiek maar 1 conclusie: uien telen is speculeren op een faire prijs tussen teler en consument en dat bereik je door je product vrij te telen. Hoe meer uien vrij zijn, hoe meer er mogelijk is. De handel moet zich wekelijks op de markt bewegen om aan hun omzet te voldoen en dat leidt tot marktwerking. Nu is er genoeg aanbod. Waarom zou de handel de prijs dan omhoog doen?

Laat 1 ding duidelijk zijn: als er vandaag een gezonde marktwerking was geweest dan zouden de telersprijzen aanzienlijk beter zijn. Maar wie weet komt het allemaal nog… het zijn tenslotte uien.

Eén reactie

  • steenge.advies1

    Helemaal mee eens. Bij de supermarkt kost een kg ui ruwweg 60 cent. De teler krijgt 6-8 cent, dik onder de kostprijs. O.a. pools zijn hier de oorzaak van. Hoe vaak hoor je niet: ik wil je ui graag hebben, maar eerst moet ik de pooluien ruimen. Dan zie je vaak dat de prijs zakt en daar zit je dan met je vrije uien.
    Evert Steenge

Of registreer je om te kunnen reageren.