Commentaar

9 reacties

‘Brussel verraadt bietentelers’

Brussel laat de bietentelers aan hun lot over. De suikerprijs in de EU stevent in hoog tempo af op een historisch laag niveau.

Naar verwachting zit de suikerprijs al onder de EU-referentieprijs van € 404 per ton witsuiker, waardoor Brussel suiker tijdelijk uit de markt kan nemen. Maar de Europese Commissie laat nu al weten niet van plan te zijn dit instrument te gebruiken. Brussel laat zo wederom de bietentelers in de steek.

Op weg naar een vrije suikermarkt beloofde de Europese Commissie de bietentelers om de vinger aan de pols te houden. Zo wilde Brussel zorgen voor markttransparantie in onder meer areaal, prognoses, suiker- en bietenprijzen. Mocht de suikermarkt instorten, dan kon de commissie suiker altijd nog tijdelijk laten opslaan. Kortom: bietentelers hoefden zich geen zorgen te maken.

‘Brussel laat weten dat ze de suikerprijs in een vrije val laat’

Maar nu het uur van de waarheid is aangebroken, geeft Brussel niet thuis. Door een combinatie van meer areaal en hoge hectareopbrengsten wordt de Europese suikermarkt overspoeld, met historisch lage prijzen tot gevolg. Maar nu laat Brussel weten dat ze de suikerprijs in een vrije val laat, mede doordat bietentelers er zelf schuldig aan zijn door hun areaal zo uit te breiden.

Dat is meten met twee maten. Marktinterventie gebeurt wel bij graan of vlees, ondanks dat boeren hun productie opvoeren bij hoge prijzen. Maar voor bietentelers gelden dus kennelijk andere regels.

‘Bietentelers worden helemaal overgelaten aan de grillen van de vrije suikermarkt’

Brussel heeft tot op heden vrijwel niets waargemaakt van de beloofde transparantie in de bietenprijzen. Ze laat de bietentelers nu helemaal over aan de grillen van de vrije suikermarkt, door geen bodem te leggen onder de kelderende suikerprijs. Terwijl ze hiervoor wel het instrument heeft. Brussel laat de bietentelers in de steek.

Laatste reacties

 • Noordam2

  de analyse van Geert is correct, maar zelf ben ik een voorstander van niet ingrijpen. in Nederland hebben we een efficiente suikerindustrie en goede telers dus zullen en kunnen we op eigen kracht onze plaats in de markt innemen!

 • Vhouder

  ingrijpen en ondersteunen is alleen voor de melkveehouderij weggelegd

 • g.g

  dit zag "iedereen "wel aankomen.....

 • mtseshuis

  Was te verwachten, maar ze willen "hier" dan ook graag van de boeren af... Gaat vanzelf zo..

 • Cor Van Pelt

  Maar dat is toch de wet van vraag en aanbod? Ik las eerder dat productie in Europa met 20 procent omhoog was,dan kun zoiets toch verwachten. En daar komt nog bij dat de consumptie van minder suiker de consumer aangeraden wordt.

  cor Van Pelt.
  Alberta,Canada.

 • Schrauwen Landbouw

  Het is het één of het ander: Als je marktinterventie gaat toepassen dan hoort daar produktiebeheersing bij, en die is zojuist afgeschaft, anders is het dweilen met de kraan open.

 • Noordam2

  er is wat uitgebreid om voldoende suiker te hebben om ons marktaandeel veilig te stellen, dan is er de pech dat de opbrengsten extreem hoor zijn dit jaar in heel de EU. Dat evenwicht komt echt wel weer terug. Wie daar niet in geloofd kan gelukkig zelf stoppen. Niet ingrijpen en niet zeuren. Het komt goed!

 • vorig jaar rond januari werdt bekend gemaakt door de suikeruni dat het quotum er af gaat. Dat was voordat de telers het zaad in de grond hadden. Het lijkt me normaal dat er geen belasting gelden voor ingezet worden.

 • Hilhorst100

  Het bietenquotum is helemaal nooit afgeschaft, llb is enkel een ander woord voor quotum. De fabriek heeft dus de gehele productie in de hand m.b.v. toewijzingspercentage.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.