Redactieblog

18 reacties

‘Biologisch is niet altijd logisch’

De biologische sector loopt imagorisico met zijn groenten en fruit uit verre oorden.

De feestdagen zijn weer voorbij, en dus is het tijd voor een terugblik. Het was duidelijk geen witte Kerst, wel een warme, natte en grijze. Dus volop tijd voor de traditionele legpuzzel van 2.000 stukjes. Zo’n 2.000 tinten zwart en wit dit keer, dus er wordt nog steeds aan gewerkt. Het eten was lekker, vegetarisch, omdat de schoondochter niet zo’n vleeseter is. Het hoofdgerecht op eerste Kerstdag was een strudel, niet met appel, maar met paddenstoelen, en zonder vlees. Er is nog even overwogen de strudel de vorm van een konijn te geven, maar dat voorstel haalde het niet, weer met het oog op de schoondochter. Zo ziet u maar weer, vlees is emotie.

Biologische schimmelkaas

Voor een deel van de ingrediënten en voor andere lekkere dingen, zoals schimmelkaas van Bastiaansen, verzeilden we in een biologische supermarkt in de buurt. Biologisch gaat tegenwoordig in lichte en ruime winkels met een moderne uitstraling. Daarnaast gaat er veel biologisch via de gewone supermarkten, maar die verkopen de geliefde schimmelkaas niet.

“Energieslurpend transport staat voor mij en voor veel andere consumenten haaks op het biologisch gedachtegoed”

De consumptie van biologische producten groeit trouwens gestaag. Het marktaandeel is nu meer dan 3%; de groei is zo’n 10% per jaar. Minister Brinkhorst noemde in 2000 een streefcijfer van 10% marktaandeel in 2010. Ik heb toen meteen al gezegd dat dat volstrekt onrealistisch was. Maar ja, de goede man was van grachtengordelpartij D66, die weten niets van landbouw en dus kun je ze dit soort rarigheden moeilijk kwalijk nemen.

Biologische producten uit verre oorden

Hoe dan ook, we waren in de biologische super. Dat was meteen een mooie gelegenheid een nieuw voorraadje Marmello in te slaan, voor de jaarlijkse jambereiding. Dat is natuurlijk in de zomer en niet nu, maar het spul was een poosje niet leverbaar. Nu wel weer naar het schijnt, maar deze supermarkt verkocht het niet meer. Het wordt weliswaar veel gebruikt door biologische tuinamateurs, maar het spul zelf is niet biologisch, dus vandaar. Helemaal niet ‘vandaar’. De betreffende biologische supermarkt had namelijk wel een ruim aanbod van verse biologische boontjes en andere groenten en fruit, afkomstig uit exotische oorden, allemaal met bio-keurmerk natuurlijk.

Transport via koelvrachtwagens en vliegtuigen

Aangevoerd over grote afstanden met koelvrachtwagens en vliegtuigen. Begrijp me goed, ik heb niets tegen internationale handel, zelfs niet tegen handel in boontjes uit Ethiopië of Kenia. Maar energieslurpend transport staat voor mij en voor veel andere consumenten haaks op het biologisch gedachtegoed.

Avocado's uit Mexico. - Foto: ANP/AFP
Avocado's uit Mexico. - Foto: ANP/AFP

We hebben een poos geleden ook al de leverancier van het wekelijkse biologische groentepakket de deur gewezen, omdat de inhoud vooral uit Portugal, Italië of van nog verder kwam. De biologische sector moet eens goed nadenken over haar uitgangspunten en haar klanten. Want soms is biologisch helemaal niet meer zo logisch.

Laatste reacties

 • HVGeerligs

  Het klinkt inderdaad logisch: hoe meer kilometers ons voedsel aflegt, hoe slechter dit is voor het milieu. De werkelijkheid is echter een stuk genuanceerder. Evert Nieuwenhuis heeft hier een mooi artikel over geschreven: https://decorrespondent.nl/3800/zijn-meer-voedselkilometers-altijd-slechter-voor-het-milieu/53946536600-5a9e4d52 . Zijn conclusies zijn soms tegen intuïtief: als alle milieu impact wordt meegenomen is het soms beter om je voedsel van de andere kant van de wereld te laten komen dan uit je eigen moestuin...

 • alco1

  Een ander punt van biologisch is dat de consument de rest in de WC pot krult.
  Slechts 20 % kan hieruit weer terug gevangen worden. De rest verdwijnt in de zee.
  Maar zelfs ingenieurs snappen dit niet.
  N kan weer teruggewonnen worden met vlinderbloemigen, maar de andere 92 nutricien zullen na verloop van jaren toch weer aangevuld moeten worden.
  Maw. We trappen toch maar mooi in de verschraling lobby.
  Net alsof je daar mee de aarde red.

 • farmerbn

  Helemaal eens met alco1 en jammer dat dit probleem van mineralenverlies nooit beschreven wordt in het NRC of de Volkskrant. (Biologische)Burgers kennen dit probleem niet. Ze denken dat ze goed bezig zijn en daarom zie je natuurlijk die artikelen niet in hun kranten.

 • John*

  uit onderzoek blijkt ook dat burgers streekgebonden beter waarderen dan biologisch. Als ze moeten kiezen tussen regulier geteelde boontjes van de buurman die openheid van werken geeft en biologische boontjes uit portugal worden het de boontjes van de buurman.

 • Grazer

  Daarom is het spoeltoilet absoluut niet duurzaam. Ook al zijn er initiatieven op het gebied van filteringen en hergebruik van mineralen bij waterzuiveringsinstallaties. Het BST toilet is een manier om de kostbare mineralen te behouden en te hergebruiken. Maar onze maatschappij is helaas niet op ingericht voor dit systeem laatstaan een acceptatie helaas.
  Mocht u het intressant vinden Google dan op BST toilet. Staanook veel feiten over meststoffen op de website.

 • farmerbn

  John, je moet niet luisteren naar burgers maar naar consumenten. Daar zit echt verschil tussen.

 • Tinus1

  Wel fraai, we blijven ons maar aanpassen aan de minderheid, we praten Frans tegen een Fransman in nederland, Duits tegen een Duitser en we eten met z'n alle vegetarisch omwille van één 'zwart schaap' in de familie....

 • Bennie Stevelink

  Vroeger op school vertelde een leraar wel eens over zijn studententijd in Wageningen. In zijn tijd (waarschijnlijk in de jaren zestig) hadden studenten nog een verplichte corveedienst in de mensa. Als iemand vegetarische soep wilde riep de student die corveedienst had naar de kok: “kok waar is de vegetarische soep”? Waarop de kok terug riep: “links in de pan”. De gangbare en vegetarische soep kwamen dus uit dezelfde pan. De gangbare werd opgeschept mét soepballetjes, de vegetarische zonder.
  Dit hadden ze in huize Strijker toch ook kunnen doen: vlees en een vleesvervangers samen in de pan. De vleesvervanger voor de schoondochter, het vlees voor de overige familieleden.

 • Bennie Stevelink

  Een soortgelijke discussie deed zich ook al in Duitsland voor. Omdat op een school enkele kinderen zaten met een Islamitische achtergrond werd op de hele school geen varkensvlees meer gegeten.
  Het is goed dat rekening wordt gehouden met een kind met een Islamitische achtergrond, maar de overige kinderen moeten gewoon bij hun eigen kunnen blijven.

 • Gerjo-Kompier1

  Tip voor de handelaren in biologisch voedsel: investeer in zeilschepen met zonnepanelen op het dek om de koelmachines in het ruim van energie te voorzien.
  1 risico: als het weer eens tegenzit, dan is je handelswaar verrot ( Maar hopelijk leert men dan wel te waarderen onder welke natuur omstandigheden agrariërs moeten werken.).

 • A1967

  Wat een dom verhaal van dhr Strijker, de biologische sector aanspreken op wat er in een individuele supermarkt aangeleverd wordt, totaal niet inhoudelijk onderbouwd. Deze column past beter in de Telegraaf of een andere goedkope sensatiekrant.

 • j.h.vonk@home.nl

  BIOLOGISCH !?!. Hoe biologisch is biologisch. Iedereen en alle consumenten alles moet snel , vlug en het voornaamste IK ,IK en alleen IK ga voor. Want IK heb haast. Dat is de wereld waar we in leven. En we laten ons allemaal alles voor liegen. Als je BIOLOGISCH wil leven maak dan ook geen gebruik van alle producten waar AARDOLIE in is verwerkt. Gevolg geen luxe , weelde en alles in over vloed.

 • alco1

  Alleen onze dieren leven echt biologisch!!
  En daar is zoveel commentaar op.
  Onbegrijpelijk.

 • agratax(1)

  Tip voor onze land en tuinbouw, ga een alliantie aan met de lokale consumenten en lever vers voedsel die zo dicht mogelijk bij biologisch ligt, zeg ecologische productie.
  Hiermee sla je als boer twee of meer vliegen in 1 klap nl. contact met de consument, deel van de huidige marge komen in jouw zak en de transport vervuiling wordt geminimaliseerd. De consument kan vermoedelijk invloed krijgen in de productie methode van zin leverancier indien hij bereid is mee te doen in de financiering van de productie (zaad, chemie en veevoer). Dit om de bank buiten de deur te houden. Dit systeem wordt tot nu toe vooral gebruikt in de biologische kleinschalige landbouw in stedelijke gebieden. Maar kan naar mijn idee ook elders zijn nut bewijzen.

 • Vanaf 1 januari eten wij alleen nog vlees en melkproducten van eigen vegetarische koeien , dit geeft de kleinste co2 foodprint,omdat het streekproducten zijn ,dat blijkt uit de dicussie die momenteel gaande is bij Friesland Campina ,onze koeien liggen niet aan het infuus van de olie en gas boeren ,Hoe anders is het gesteld in de transportsector ,.....schiphol in het bijzonder !

 • farmerbn

  Koeien eten altijd vegetarisch. Je kunt gerust producten eten van de andere kant van de wereld als die vervoerd zijn met die grote boten. Die boten zijn zo groot en nemen zoveel tonnen mee dat per kg product het energieverbruik nihil is.

 • ed12345

  Biologisch geimporteerd o k maar wel waarvandaan In canada bv zijn de eisen ook vrij streng maar bv voor gewone tarwe voor menselijk gebruik max 2 per duizend fusarium Bij biologische tarwe voor brood wordt er meestal bij 10 per 1000 nog niks gezegd Een biologisch veebedrijf moet ook biologische granen voeren Biologische mais komt in oost canada meestal uit Rusland of de Oekraiene Dat kan niet gewoon door de elevator of vijzel de opslag in nee dat moet door een zeef zoveel troep zit er in zoals steentjes bouten en andere verloren machine delen EN veel gebroken korrels dus veel kans op schimmels De opbrengst van biologische mais ligt blijkbaar zoveel lager dan gangbaar dat het in Noord America te weinig geteeld wordt om de handel te voorzien Dus ik heb zo mijn bedenkselen De goede en betrouwbare biologische producten zijn er vanzelf ook

 • farmerbn

  Krijg je via biologische tarwe er gratis biologische machine-onderdelen bij.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.