Commentaar

laatste update:7 sep 2017

‘Nieuwe teelttechniek en saldo aardappelen’

Aardappelen gaan het milieu minder belasten, en de opbrengstpotentie neemt toe door nieuwe technieken. Maar of het saldo er beter van wordt?

Het aardappelkweekwerk is in beweging en boeren gaan dat in hun dagelijkse praktijk merken.

Nieuwe technieken

Veredelingbedrijf Solynta kondigde twee weken geleden aan in 2020 met een bruikbare phytophthoraresistente aardappel op de markt te komen. Afgelopen april verkreeg groente­veredelaar Bejo Zaden het kwekersrecht voor Oliver F1, een hybride aardappel die rechtstreeks uit zaad geteeld kan worden.

En twee jaar geleden toonde Wageningen de wereld de techniek om in willekeurig welke aardappel een op meerdere genen steunende resistentie in de bouwen tegen phytophthora. Dat laatste door in de EU niet toegelaten genetische modificatie, maar toch...

En er komt meer. Aardappelkweker HZPC werkt aan een diploïde aardappel. Het Duitse KWS – toonaangevend in hybride mais en hybride suikerbieten – verkocht zelfs zijn klassieke aardappelveredelingstak en richt zich volledig op hybride aardappelrassen.

Volop onbespoten tafelaardappelen

Wat gaat de aardappelsector merken? Het duidelijkst zal zijn dat er aardappelen komen met een stevige resistentie tegen phytophthora. Biologische telers gaan daardoor veel meer kilo’s rooien. Dat gaat effecten op hun afzetmarkt hebben. Ook omdat gangbare telers aardappelen gaan aanbieden die niet of nauwelijks bespoten zijn. Er zijn dan volop onbespoten tafelaardappelen.

Verlaging kostprijs

Voor de hele aardappelteelt betekent de phytophthoraresistentie een flinke verlaging van de milieubelasting. Voor de individuele teler een verlaging van de kostprijs, door minder middel en minder werk. Verder zou het best kunnen dat de hybride techniek en diploïde veredeling gaan zorgen voor groei van genetische opbrengstpotentie. Het is onvermijdelijk dat boeren de veranderingen oppakken.

Maar of dat zomaar een beter saldo oplevert, kun je je afvragen. De financiële voordelen van dit soort ontwikkelingen komen in de regel terecht op economische knooppunten in de keten. Dat zijn niet de boeren. Maar eerlijk is eerlijk, zij zijn in dit geval ook niet de investeerders.

Of registreer je om te kunnen reageren.