Commentaar

‘Vrije suikermarkt zet telers in EU klem’

Producenten moeten snel op zoek naar nieuwe toepassingen van suiker.

In analogie van 1 april 2015 in de zuivel zou je 30 september 2017 als ‘bevrijdingsdag’ kunnen bestempelen. De Europese marktordening voor suiker houdt op te bestaan. De suikermarkt is vrij. Elke vergelijking houdt daarmee meteen op. Geen vlaggen in de nok van nieuwe loodsen. Ergo: Europese telers schieten er niks mee op. In ruil voor suikerquotum krijgt de teler slechts meer risico.

Systeem stuit op poiltiek verzet

Vanaf 1968 genieten bietentelers via de Europese suikermarktordening bescherming. De doelen zijn helder: zelfvoorziening, stabiele markt, betaalbare suiker en een basisinkomen voor telers. De ingestelde productiequota en de minimumbietenprijs maken de teelt aantrekkelijk. Maar het systeem stuit op politiek verzet.

Brussel belooft de telers in de nieuwe vrije markt markttransparantie. Het blijkt een loze belofte. De suikerfabrieken publiceren weliswaar hun prijzen, maar deze zijn onderling onvergelijkbaar. Iedere producent hanteert een eigen rekenmethode, met of zonder inbegrip van nevenactiviteiten. De uitbetalingsprijs over het afgelopen seizoen wordt ook pas bekend als de bieten voor het nieuwe seizoen al zijn gezaaid.

In Nederland komt de teler goed weg. Cosun werkt met ledenleveringsbewijzen. Telers hebben vertrouwen in hun coöperatie, blijkt uit de extra uitgiften in 2016 en 2017. Vrijwel alle telers kopen deze bewijzen. Cosun garandeert de leden vanaf oogst 2017 ook een minimumprijs van € 32,50 per ton (17% suiker); ruim meer dan concurrenten elders in Europa betalen. De prijs ligt ook boven het saldo van tarwe. Elders in Europa moeten de telers ieder jaar weer afwachten wat de suikerprijs gaat doen. En hou er maar rekening mee dat de prijs onder druk staat. Europa laat meer suiker toe uit ontwikkelingslanden. En met suiker eindigt ook de quotering van zoetstof isoglucose (uit graan) per 30 september.

Nieuwe toepassingen van suiker

Een uitdagende markt dus, waar producenten snel op zoek moeten naar nieuwe toepassingen van suiker. Anders gaat de Europese bietenteelt in een vrije markt een moeilijke toekomst tegemoet.

Of registreer je om te kunnen reageren.