Boerenblog

8 reacties

‘Mega mag wegblijven’

Megabedrijven focussen te veel op winstbejag en hebben te weinig oog voor hun omgeving, vindt columnist Mat Smeets. ‘Schaalvergroting moet geen doel op zich zijn’.

Afgelopen week is een groot varkensbedrijf afgebrand. Veel burgers vinden het schandalig dat zulke grote megabedrijven bestaan. Je hoort mensen uit de omgeving vaak zeggen dat de betreffende ondernemers over lijken gaan en overal lak aan hebben. Megabedrijven horen eigenlijk niet in het buitengebied thuis, maar in een log (landbouwontwikkelingsgebied). Maar wanneer ben je een megabedrijf?

‘Megabedrijven horen eigenlijk niet in het buitengebied thuis, maar in een log (landbouwontwikkelingsgebied). Maar wanneer ben je een megabedrijf?’

‘Tot hoever moet en wil een bedrijf doorgroeien?’

Als je hoort dat het aantal boerenbedrijven de laatste 17 jaar bijna gehalveerd is, dan is het logisch dat veel overgebleven bedrijven in omvang zijn gegroeid. Nu kun je je afvragen: tot hoever moet en wil een bedrijf doorgroeien? Schaalvergroting moet geen doel op zichzelf zijn. Er zal wat verdiend moeten worden. Dus dan is het logisch te kijken waar het optimum ligt. Doorgroeien tot dit optimum is een goede zaak. Maar als je met 100 koeien of 5.000 mestvarkens gemiddeld meer overhoudt dan met 200 koeien of 10.000 mestvarkens, dan ben je met de grotere schaal verkeerd bezig en levert deze opschaling niets op. Sterker nog, met een dergelijke opschaling creëer je alleen maar meer overlast voor je omgeving. Het optimum is ook geen vast gegeven, ook dat verschuift door onder meer modernisering en mechanisatie. Ook dat leidt tot grotere bedrijven. Net als het hebben van een of meerdere opvolgers.

‘Schaalvergroting moet geen doel op zichzelf zijn. Er zal wat verdiend moeten worden. Dus dan is het logisch te kijken waar het optimum ligt. Doorgroeien tot dit optimum is een goede zaak.’

Provincies zijn bepalend, er zijn geen eenduidige regels

Lastig is ook dat provincies bepalen, en dat niet landelijk dezelfde regels gelden. Ook wordt met meerdere maten gemeten als het niet om landbouw gaat. Nu worden sommige bedrijven door de overheid bevoordeeld, ook al hebben vele omwonenden veel last van deze bedrijven. Sterker nog, ze mogen flink uitbreiden? Onder het mom ‘het is goed voor de werkgelegenheid en voor de economie’! Zo wordt aan Schiphol, de haven van Rotterdam, de NAM en vele andere bedrijven geen halt toegeroepen omdat ze te veel overlast veroorzaken.

Sommige bedrijven worden door de overheid bevoordeeld, ook al hebben vele omwonenden last van deze bedrijven. Toch mogen die flink uitbreiden, onder het mom: ‘het is goed voor de werkgelegenheid en voor de economie’! Zo wordt aan Schiphol, de haven van Rotterdam, de NAM en anderen geen halt toegeroepen terwijl ze wel overlast veroorzaken.

Overlast door tuinbouwarbeiders rond Venlo

In de omgeving van Venlo zijn de laatste jaren grote distributiecentra opgericht en enkele grote glastuinbouwgebieden. Goed voor de werkgelegenheid. Echter, ze kunnen geen geschikt Nederlands personeel vinden, waardoor vele buitenlandse arbeiders worden aangetrokken. Dat zij overlast voor de huisvesting veroorzaken is zeer logisch. En dat vele buitenlandse medewerkers op campings vele jaren vertoeven is ook heel logisch. Dat hierdoor de omgeving met veel overlast is opgezadeld is dan ook weer heel logisch. Hoever laat je deze megabedrijven doorgroeien? Ook de overheidsinstanties kijken nu naar hun eigen gewin!

‘Financieel gewin is te grote drijfveer geworden’

Mijn ervaring is dat veel grote bedrijven (ook landbouwbedrijven) personen en kleine bedrijven steeds meer als een nummer behandelen en dat ze vaak ook over lijken gaan. Het financieel gewin is bij hen een te grote drijfveer geworden. Dat is een trieste zaak. Wat mij betreft mag dat mega dan ook wegblijven.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Vanaf 1200 melkkoeien op 1 lokatie lag het breekpunt enkele jaren geleden in een onderzoek van de universiteit van Minnesota. Vanaf dat punt zijn melkveebedrijven min of meer ongevoelig voor lagere prijzen, mits het mangement consistent is. Daar zit natuurlijk een ander verhaal achter, maar op zich zijn het cijfers waar we ons ook niet voor moeten afsluiten. De wereld is groter dan Limburg, Nederland of NW-Europa en de prijsconcurrentie vindt plaats middels de wereldmarktprijs. Of een grote ondernemer over lijken gaat ligt aan dat individu. Ik ken genoeg grote ondernemers die hun integriteit hebben behouden, dat is de kracht van die personen. Echte ondernemers in Nl. moet je met een lamp zoeken. De meesten zijn trendvolger.

 • agratax(1)

  De vraag die steeds weer opdoemt; "Wat is een Mega bedrijf?" Voor de een is het te groot pas bereikt als eer sprake is van Monopoly voor de ander als het bedrijf zich te arrogant gedraagt t.o.v. zijn buren en / of afnemers / weder verkopers of in de ogen van de buitenstaanders te veel overlast veroorzaakt. Wie nu weet waar de grens van Mega of anders gezegd Te Groot ligt mag het zeggen. Ik weet wel dat de groei van veel bedrijven heeft geleidt tot een ongehoord grote kapitaalsverplaatsing van de massa naar een enkeling de mondiale miljardairs, die nog steeds niet uitgegroeid zijn, m.a.w. nog steeds de massa uitzuigen op wettelijk toegestane wijze.

 • gradje1966@

  De ene ondernemer onderneemt en de ander is te vrede met wat hij of zij heeft.
  Ik vind als je te vrede bent, niet moet zeuren over ondernemers die wel ondernemen deze keuze maak je zelf en als het binnen de kaders van de wet kan ondernemen wat is daar op tegen.

 • agrobosbouwer

  "Megabedrijven horen eigenlijk niet in het buitengebied thuis, maar in een log (landbouwontwikkelingsgebied). "
  Oh ja?
  Waarom eigenlijk niet op een industrieel bedrijventerrein? Als je timmerman bent, dan mag je je beroep vanuit je huis uitoefenen, wordt je groter (met machines, opslag, etc.), dan moet je naar een bedrijventerrein verkassen. Waarom zou dat in de mandbouw en veeteelt anders moeten zijn?

 • Jaap39

  Scheelt dat we in Nederland bijna geen mega melkveehouderij hebben.

 • wat een hoop vals sentiment word hier verkondigt ,
  het weg zetten van de grote ondernemer als een boze wolf , er zijn slechte grote ondernemers en er zijn slechte kleine ondernemers.
  De verheerlijking van het familiebedrijf moet maar eens stoppen.
  sociale armoede is dit onder het minimum loon werken 365 dagen per jaar.
  het verhaal van de werknemers rondom venlo wat een onzin ben zelf woonachtig in die regio en er zijn helemaal geen problemen , wel een hoop ophef als er ergens mensen geplaatst moeten worden, wederom vals sentiment.
  wel een hoop economie voor de middenstand want deze mensen geven hier ook gewoon geld uit.
  we zouden ze maar eens niet moeten hebben ,dan zou ik wel eens willen zien waar onze economie nu stond.

 • GJ Bunt

  Het is ongeveer bij wet geregeld dat grote bedrijven de familiebedrijven opheffen.
  Waarom kan dat niet samen?
  Ieder het zijne!

 • koestal

  wat jammer dat die kleine kruidenierswinkeltjes verdwenen zijn . De burger wil weer terug naar de tijd van Ot en Sien,maar wil ook de aanbiedingen van de supermarkt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.