Commentaar

‘Bio-convenant phytophthora niet vrijblijvend’

Affaires zijn een smet op de sector, of het illegale gebruik van stoffen, verontreiniging of etiketfraude betreft.

Nu speelt fipronil; we herinneren ons mpa, furazolidon, dioxine, paardenvlees. In 2016 speelde illegaal kopergebruik in biologische aardappelteelt. Telers spoten tegen de regels in extra koper om phytophthora te bestrijden.

De ophef bleef beperkt, maar er zit een smetje op het ongeschonden blazoen. Retail, telers en kwekers spreken in een convenant af in 2020 alleen nog maar phytophthora-resistente aardappelen in te zetten. Er zijn nu zes rassen, tegen die tijd mogelijk twaalf.

Critici houden sector aan afspraken

De pro-actieve houding van ketenorganisatie Bionext valt te prijzen. Let wel, op een convenant zit geen sanctie, maar is zeker niet vrijblijvend. Critici zullen de sector aan de afspraken houden.

Tegelijkertijd is het een aansporing tot inspanningen in de reguliere teelt op het terrein van phytophthora om de aanpak te intensiveren. Ja, in de laatste twintig jaar is een enorme inspanning verricht. De milieubelasting is met 90% teruggedrongen. En nee, de resistente rassen kunnen qua kookkwaliteit, verwerkbaarheid, bakkleur, et cetera bij lange na niet tippen aan de reguliere rassen. Toch wordt de druk om nog minder te spuiten groter.

Of registreer je om te kunnen reageren.