Commentaar

‘Zware strop voor Syngenta’

Zaaizaad- en gewasbeschermingsmiddelenconcern Syngenta moet $ 217,7 miljoen schadevergoeding betalen aan 7.000 boeren uit de Amerikaanse staat Kansas.

Een jury van de federale rechtbank in Kansas heeft dit bepaald, omdat het Zwitserse concern transgeen maiszaad heeft verkocht dat nog niet was toegelaten in China.

Daarmee lijkt de zeer succesvolle introductie van het maisras MIR-162 (Agrisure Viptera) op een extreem zware strop uit te draaien. Er zijn namelijk nog veel meer zaken aangespannen door boeren en ook graanconcerns in Amerika. Een advocaat die betrokken is bij een eenzelfde zaak in Minnesota denkt dat de totale schade voor Syngenta neerkomt op $ 5 tot $ 7,5 miljard. Dat komt neer op de helft van de wereldwijde omzet van het concern in 2016.

Handelspolitieke maatregelen

De zaak tegen Syngenta opent een gevaarlijke weg. In Europa kennen we nog geen claimcultuur zoals in Amerika, maar dat is een kwestie van tijd. En wat gebeurt er dan als boeren de EU aanklagen, omdat Rusland de grens dichtgooit in reactie op een maatregel van Europa? Zo zijn er tal van voorbeelden; schade omdat er te veel uien naar Senegal of pootaardappelen naar Algerije zijn gestuurd. Of Egypte die tarwe weigert, omdat er moederkoren is gevonden. Welke compensatie wordt geëist als China de grens sluit voor Europees varkensvlees? Handelspolitieke maatregelen kunnen door schadeclaims wel eens veel grotere gevolgen gaan krijgen dan tot nu toe het geval is.

Of registreer je om te kunnen reageren.