4 reacties

‘Ministerie brengt voortbestaan Brancheorganisatie Akkerbouw in gevaar’

EZ weigert mee te werken aan collectieve financiering van de Brancheorganisatie Akkerbouw. Daarmee zet het niet alleen die organisatie op de tocht, maar alle sectororganisaties. Waarom zouden we dan nog geld investeren in onderzoek dat we met EZ doen?

Ik dacht altijd dat het ministerie ten dienste stond van zijn sector. Maar deze gedachte blijkt een valse droom te zijn. Het ministerie van Economische Zaken brengt het voortbestaan van de Brancheorganisatie Akkerbouw (BO) in gevaar. Het ministerie wil namelijk niet meewerken aan een goede en eenvoudige manier van collectieve financiering van het programma Onderzoek en Innovatie.

Gezamenlijk uit te voeren meerjarenplan

BO Akkerbouw is het platform waarin akkerbouwers en belangrijke ketenpartijen samen vertegenwoordigd zijn. De pijler van de brancheorganisatie is het gezamenlijk uit te voeren meerjarenplan voor onderzoek en innovatie van de akkerbouw. Dit gaat over de toekomst van de sector. Een sector waar je als jonge boer graag instapt.

Ministerie blokkeert mogelijkheden

Deze peiler dreigt echter erg broos te worden. Voor de collectieve financiering is een eenvoudige vorm van medewerking van het ministerie nodig. Akkerbouwers moeten een vinkje kunnen zetten in de Gecombineerde opgave zodat ze toestemming geven hun areaalgegevens te delen met BO Akkerbouw. Helaas blokkeert het ministerie deze mogelijkheid. Iedere teler zou op basis van zijn opgegeven arealen aardappelen, graan en bieten meebetalen. Dit is de eerlijkste manier om collectief te kunnen innen.

‘Het is het ministerie dan mooi gelukt een sectororganisatie om zeep te helpen’

Niet nog meer free riders

Als de sectorpartijen de financiering volledig zelf moeten organiseren, zullen er free riders komen. Die zijn er al genoeg. Daar willen we er niet meer van in het zadel helpen. Dit betekent dat we er niet eens aan beginnen. Dat zal dus het einde van BO Akkerbouw betekenen. Het is het ministerie dan mooi gelukt een sectororganisatie om zeep te helpen. O ja, het ministerie wil nog wel achteraf kijken wat het kan doen als er op deze eigenhandige manier toch te veel free riders blijken te zijn. Waarom kan dit niet vooraf?

‘De starre houding van het ministerie is een wanvertoning van jewelste’

Flinterdun draagvlak

Tot nu toe is er van het meerjarenplan niks uitgevoerd. Het draagvlak onder de akkerbouwers is ondertussen flinterdun. De frustratie hierover loopt bij de direct betrokkenen tot het kookpunt. De starre houding van het ministerie is een wanvertoning van jewelste en gaat eigenlijk de hele agrarische sector aan. BO Akkerbouw heeft namelijk als eerste sectororganisatie toestemming gekregen om bij alle akkerbouwers financiering voor onderzoek te mogen heffen. Een pad dat andere sectoren met argusogen volgen en maar wat graag ook zouden bewandelen. Met dit vooruitzicht bedenken ze zich wel twee keer.

Druk blijven zetten

We moeten druk op het ministerie blijven zetten om te laten zien dat we het waard zijn. Het wachten is op de nieuwe minister van landbouw. Tot die tijd zullen we als sector ernstig moeten overwegen of we nog wel geld moeten blijven steken in onderzoek dat we nu al samen bekostigen met het ministerie. Dat zal voor de reputatie van het ministerie, die zo trots is op zijn topsectoren, een grote domper zijn.

Laatste reacties

 • hoogkuil

  Produktschappen zijn door de VVD opgeheven,ik kan me voorstellen dat men niet direct instemt met een BO akkerouw.

 • zon

  Ik zit helemaal niet te wachten op betalingen die ik moet doen en waarvoor ik niets terug krijg.
  Probeer eerst eens te achterhalen hoeveel draagvlak je eigenlijk hebt om zomaar boeren geld afhandig te kunnen maken.
  En dan niet bij de medebestuurders vragen maar bij de boer zelf,
  En wie is de sector?
  Is dat de club NAJK,LTO en is de rest een free-rider?
  Dat zijn er dan wel heel erg veel,en het is niet netjes om die grote groep als slechterikken weg te zetten.

 • driepint

  @zon, wat zijn je argumenten om niet mee te betalen? Dat je er niets voor terugkrijgt is niet waar, want de gerealiseerde opbrengsten zijn het gevolg van jarenlang onderzoek

 • heineken4695

  Welke opbrengsten driepint??

  We hebben nu toch voorbeelden genoeg gezien van het dictatoriaal collectief (DDR, USSR, Joegoslavie, Cuba enz. enz. enz.) om tot de conclusie te komen dat dit niet werkt.

  En dan de term freeriders, Doeko, verzin nu zelf eens wat jongen. Snap toch eens dat NAJK, LTO etcetera, op de laatste benen loopt. Een tweede kamerlid omschreef dit heel mooi; "Die LTO'ers komen met een compromis naar ons toe en wat is ons werk in de tweede kamer, compromissen sluiten, nou dan weet je al wat je gaat bereiken, een compromis van een compromis". 'Je wil een tientje, vraagt 7,50 en gaat met 5 euro naar huis. Als ik boer was zou ik daar geen lid van willen zijn'.

  Iedereen met een eigen mening is een freerider en daarmee een boeman, zo werd bij eerdergenoemde collectieven ook gedacht. Daar werden de freeriders uit de weg geruimd, zo is het hier nog niet, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen, dus ik blijf waakzaam.

  Groeten Leo Geluk

Of registreer je om te kunnen reageren.