Foto: Henk Riswick AkkerbouwOpinie

‘Rug recht houden met glyfosaat’

Glyfosaat is niet kankerverwekkend. Het Europees Chemicaliën Agentschap (Echa) oordeelt op grond van huidige wetenschappelijke kennis opnieuw dat de stof geen erfelijke eigenschappen verandert.

Evenmin heeft het effecten op vruchtbaarheid. Overtuigender kan het advies niet zijn. De Europese Commissie neemt later dit jaar een besluit over toelating.

Milieuorganisaties als Greenpeace hebben glyfosaat tot mikpunt gekozen. Monsanto bouwde in transgene gewassen glyfosaatresistentie in. Een oordeel over de stof moet echter meer zijn dan antipathie tegen chemiereuzen.

Brussel stoeit al jaren over glyfosaat. In het Permanent Comité voor planten, dieren, voeding en veevoer stemden vorig jaar 20 van 28 lidstaten (waaronder Nederland) vóór toelating. Toch was dit niet voldoende, omdat dit – op basis van bevolking – geen gekwalificeerde meerderheid was. Italië, Frankrijk en Duitsland onthielden zich van stemming.

‘Greenpeace trekt de integriteit van het Echa in twijfel’

Opnieuw dus groen licht voor verdere toelating van glyfosaat. Nu Greenpeace niet op wetenschappelijke feiten gelijk krijgt, trekt het de integriteit van het Echa in twijfel. Dit is ronduit verwerpelijk. De organisatie misleidt doelbewust burgers. Politici moeten hun rug rechthouden. Wetenschappelijke feiten moeten de doorslag geven, niet de sentimenten.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin