Commentaar

4 reacties

‘Rug recht houden met glyfosaat’

Glyfosaat is niet kankerverwekkend. Het Europees Chemicaliën Agentschap (Echa) oordeelt op grond van huidige wetenschappelijke kennis opnieuw dat de stof geen erfelijke eigenschappen verandert.

Evenmin heeft het effecten op vruchtbaarheid. Overtuigender kan het advies niet zijn. De Europese Commissie neemt later dit jaar een besluit over toelating.

Milieuorganisaties als Greenpeace hebben glyfosaat tot mikpunt gekozen. Monsanto bouwde in transgene gewassen glyfosaatresistentie in. Een oordeel over de stof moet echter meer zijn dan antipathie tegen chemiereuzen.

Brussel stoeit al jaren over glyfosaat. In het Permanent Comité voor planten, dieren, voeding en veevoer stemden vorig jaar 20 van 28 lidstaten (waaronder Nederland) vóór toelating. Toch was dit niet voldoende, omdat dit – op basis van bevolking – geen gekwalificeerde meerderheid was. Italië, Frankrijk en Duitsland onthielden zich van stemming.

‘Greenpeace trekt de integriteit van het Echa in twijfel’

Opnieuw dus groen licht voor verdere toelating van glyfosaat. Nu Greenpeace niet op wetenschappelijke feiten gelijk krijgt, trekt het de integriteit van het Echa in twijfel. Dit is ronduit verwerpelijk. De organisatie misleidt doelbewust burgers. Politici moeten hun rug rechthouden. Wetenschappelijke feiten moeten de doorslag geven, niet de sentimenten.

Laatste reacties

 • info36

  Ik heb het al zo vaak gezegd, Greenpeace is een radicale organisatie, niet vatbaar voor de werkelijkheid als hun dat niet uitkomt.

 • Bertus Buizer

  Sorry, @JanVullings, maar het heeft er alle schijn van dat het ECHA haar conclusies baseert op een selectie van 'studies' van de belanghebbende bedrijven. Ik denk zelfs dat ECHA liegt. Inmiddels heeft de internationale pers ook over heel geheime documenten van Monsanto geschreven die door een rechter in de VS zijn vrijgegeven. Daaruit blijkt dat Monsanto in e-mails heeft aangegeven: “Aandacht afleiden van giftigheid Roundup.” Zie:

  <>

  <>

 • WGeverink

  Gelukkig zijn alle andere gewasbeschermingsmiddelen die op de markt zijn niet giftig @Bertus. Ik ga er gewoon van uit dat ze geen van allen erg gezond zijn en behandel ze als zodanig. Het zijn chemicalien! Op de pot verf die ik vandaag gebruik staat gebruiken in een goed geventileerde ruimte... Er staat helemaal niet beschreven over wat er gebeurt als ik dat advies niet opvolg.

 • Wiann

  Monsanto leeft van "gif" en wie hun voor de voeten loopt,ontmoeten de beste advocaten!
  Zie ook pas verschenen boek.

Of registreer je om te kunnen reageren.