Commentaar

3 reacties

'Wij kunnen nog niet zonder chemie'

Nieuwe, agressieve schimmelfysio’s rukken op in de Europese graanvelden.

De wereldvoedselorganisatie FAO spreekt over een zeer ernstige bedreiging voor de grootste tarweschuur in de wereld. Vorig jaar zagen boeren op het Italiaanse eiland Sicilië duizenden hectare tarwe ten onder gaan aan zwarte roest. Een nieuwe, zeer agressieve stam van de schimmel stak daar de kop op.

Van gele roest zijn ook elders in Europa weer nieuwe fysio’s gevonden. De FAO waarschuwt daarom graantelers om extra alert te zijn. Ze moeten hun gewassen nauwlettend in de gaten houden en zo nodig spuiten tegen schimmels.

Ongevoelige stammen blijven in leven

De ontwikkeling toont hoe afhankelijk de wereldwijde voedselvoorziening is van de ratrace tussen chemie enerzijds en ziekten en plagen anderzijds. Doordat boeren chemische middelen gebruiken, blijven juist de ongevoelige stammen in leven. Deskundigen constateren dan ook dat nieuwe fysio’s virulenter (agressiever, ziekmakender) zijn dan de bestaande schimmels, bacteriën of virussen.

'Dwingende stappen naar minder chemie kunnen niet overhaast worden gezet'

Er is een grote, breed gedragen ontwikkeling in de samenleving naar een meer duurzame landbouw. Daarin past een vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er is veel en succesvol onderzoek in die richting. Tegelijk laat de vondst van agressieve graanziekten in Europa ook zien dat dwingende stappen naar minder chemie niet overhaast kunnen worden gezet.

Het risico van misoogsten, of tenminste wisselende opbrengsten en fluctuerende voedselprijzen, is ook anno 2017 goed mogelijk.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Boeren gebruiken chemische middelen in feite voor de burger en niet omdat spuiten zo leuk en goedkoop is. De FAO heeft dat door maar hele volkstammen niet. Niemand wil hongersnood maar het zou wel de ogen openen voor veel naieve mensen.

 • alco1

  Als ik een artikel lees wil ik vaak ff reageren met een aanvullende noot.
  Maar als ik dan de reacties lees van @farmerbn lees, zijn mijn gedachtes meestal al verwoordt.

 • boer drenth

  goed gezegd farmerbn.

Of registreer je om te kunnen reageren.