Commentaar

‘PotatoNL moet begin van meer samenwerking zijn’

Gisteren maakte de nieuwe landelijke aardappelnotering PotatoNL voor het eerst haar twaalf noteringen openbaar. Die zullen met weinig gejuich zijn ontvangen door de aardappeltelers.

De aardappelprijzen zijn extreem laag wegens een overvloed aan aardappelen. De handel in vrije aardappelen is nagenoeg dood, dus er is nauwelijks een fundament waarop PotatoNL haar noteringen kan baseren.

Fijn dat de sector na jaren gesteggel eindelijk samenwerkt in één aardappelnotering. Het is slechts een mooi begin van samenwerking, dat zeker een meerwaarde heeft voor de hele aardappelsector. Maar nu blijkt ook dat voor een betrouwbare en transparante aardappelnotering meer nodig is. Het fundament onder PotatoNL, de vrije aardappelmarkt, moet ook bestaansrecht hebben en krijgen.

Ketenregisseur

De aardappelsector heeft een ketenregisseur nodig, stelt voorzitter Mark Brantjes van beursorganisatie LNCN terecht vast. Die handschoen moet de Branche Organisatie Akkerbouw (BOA) oppakken. Achter de schermen steviger de regie in handen nemen voor meer samenwerking binnen de akkerbouwsector en zelfs daarbuiten.

Uitdagen

Want naast sterk fluctuerende prijzen, krijgt de akkerbouw heel wat meer voor zijn kiezen, zoals het dreigende verbod op glyfosaat, de aanscherpende bemestingsnormen, het beperken van CO2-uitstoot en de teruglopende bodemvruchtbaarheid. Uitdagingen die samen met de veehouderijsector veel beter kunnen worden aangepakt, ten gunste van alle boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.