Commentaar

2 reacties

‘Teelt van veldbonen is het proberen waard’

Als het wat wordt met inlands geteeld eiwit, dan is de veldboon een grote kanshebber.

Na de afschaffing van de EU-steun in de jaren negentig bleef er van de peulvruchtenteelt weinig over. Maar nu staan de signalen weer op groen voor een comeback van de bonenteelt in Nederland. Europa wil minder afhankelijk worden van (genetisch gemodificeerde) ­importsoja, en zo ook wat doen tegen de wereldwijde ontbossing door de hongerige sojatelers.

Wereldwijd, met name in China, groeit de vraag naar soja-eiwit. Ook neemt de interesse van binnenlandse soja toe voor menselijke consumptie, zoals voor ­sojadranken of vleesvervangers.

Minstens 10.000 gectare soja in Nederland

In een zogenoemde ‘Green Deal soja van eigen bodem’ hoopt het ministerie van Economische Zaken te koersen op minstens 10.000 hectare soja in Nederland ‘binnen enkele jaren’. Maar om dit te realiseren, moet er nog best veel gebeuren. Met name akkerbouwers ervan overtuigen dat de eiwitteelt financieel interessant kan zijn.

Daarom zijn de afgelopen jaren, gespreid door het land, stappen genomen om de eiwitteelt van de grond te tillen. Verschillende soorten lupine, bonen en soja zijn in de boerenpraktijk uitgezaaid, beproefd en verbeterd.

‘De winterveldboon lijkt de beste papieren te hebben’

De sojateelt biedt veel potentie, maar heeft nog de nodige aanpassingsproblemen met het Hollandse klimaat. De winterveldboon lijkt de beste papieren te hebben. Het robuuste gewas realiseert hoge kilo-opbrengsten, oogst vrij gemakkelijk en kent al met al weinig teeltrisico’s. Daar komen in de toekomst mogelijk nog milieuvoordelen bij. Zo laat het vlinderbloemige gewas 100 kilo stikstof per hectare in de bodem achter. En dankzij een vroege oogst kan een weelderige groenbemester flink bijdragen aan organische stof in de bodem.

Los van mogelijk toekomstige voordelen, de winterveldboon lijkt nu al financieel minstens net zo aantrekkelijk als wintertarwe. Waarom dan niet als akkerbouwer eens experimenteren met een hectare winterveldbonen? Misschien heeft u er straks wat aan. Zaaien kan nog een paar weken.

Laatste reacties

  • ed12345

    Een hectare?????? Aan wie ga je die paar ton verkopen?

  • j.verstraten1

    aan een melkveehouder waar je al mee samenwerkt misschien?

Of registreer je om te kunnen reageren.